Ako ne privoli Komšića, Radončić i Kukić će ‘oderati’ do kože sve Izetbegovićeve resurse

Nestvarno djeluje, ali nije isključeno, da će Željko Komšića napustiti Bosanskohercegovački blok i spašavati političku glavu posrnulom Bakiru Izetbegoviću koji nije uspio, uz pomoć Zlatka Lagumdžije, niti privoljeti Nikšića za koaliciju, ali niti ga srušiti. Ako ne privoli Komšića, vođi SDA će Fahrudin Radončić i Mirsad Kukić oteti sve profitabilne resurse i sve do Kongresa SDA ga držati na infuziji.

Neki bombastično metaforički povezuju kako je ”ne” Nermina Nikšića vođi SDA Bakiru Izetbegoviću ravno s onim ”ne” koje je Tito izgovorio Staljinu.

Naravno, to je previše napuhano i izgovoreno još vruće glave, ali odluka Glavnog odbor SDP-a da ne posipa pepelom sve teške grijehe vrha SDA itekako ima svoju težinu i reperkusije. Sama činjenica da je Izetbegović toliko nasrtao baš na SDP pokazuje da mu je ruka toga izbavitelja trebala, ali i ogoljava paklenu namjeru da će baš tu stranku opet ”progutati”, pa i kako bi razvalio Bosanskohercegovački blok.

Čeka se DF

S druge strane taktika SDA pokazuje da se toj stranci ne ide na noge prositi koaliciju od još mrskijih stranaka i vođa kao što su Fahrudin Radončić i Mirsad Kukić.

Posljednja nada da ne ovise od Radončića i Kukića, barem mrvicu živi kod čelnika DF-a Željka Komšića. Vjerojatno se Izetbegović i dalje nada kako će Komšić razaznati važnost trenutka i uzvratiti za navodni ‘milodar’ u vidu bošnjačkih glasova kojeg mu je i SDA podarila na zadnjim izborima da porazi konkurenta Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ali, DF i Željko Komšić su se ”udali” za Bosanskohercegovački blok i da bi sklapali pakt sa SDA morali bi prvo taj brak prvo razvrgnuti. To opet politički itekako košta. Nesporno je da bi s 10 zastupnika DF-a u federalnom Zastupničkom domu i s 3 u državnom Parlamentu, Bakir Izetbegović mogao zaobići Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića u formiranju federalne i državne vlasti.

Međutim, uvertira za taj manevar je pristanak Demokratske fronte i Željka Komšića. Mnogi su skloni vjerovati kako bi to „da“ za razliku od Nikšićevoga „ne“ bilo političko samoubojstvo za Komšića i DF. Takva bi odluka bila i definitivno zbogom ljevici i bilo kakvoj pomisli za buduće zajedničko djelovanje a kamoli za ujedinjenje. A, što je najgore, opet bi SDA i Bakir Izetbegović naprasno pojeli DF i užegli ”kratki fitilj” Željka Komšića i to iskustvo su već preživjeli.

Ako, pak ne privoli ili ne namoli Komšića za savez, Bakir Izetbegović mora na noge Fahrudinu Radončiću i Mirsadu Kukiću. Oni već čekaju kao zapete puške sa svim razrađenim fakturama i ne treba sumnjati da bi „oderali“ do kože sve Izetbegovićeve resurse. Dakako, kadrovske i materijalne. Velika je nepoznanica koliko bi se vrh SDA mogao odupirati apetitima iz SB, PDA pa i ASDA i u kakvom bi stanju Bakir Izetbegović dočekao stranački Kongres najavljen za sredinu ove godine.

Poljuljana pozicija

Zanimljivo je kako mnoštvo uglednih bošnjačkih intelektualaca smatra kako je Bakir Izetbegović odavno omražen u međunarodnim krugovima pa tako primjerice navode kako „Europi najviše bode oči Izetbegovićevo koketiranje s turskim liderom Erdoganom, njegov pretolerantan odnos prema selefijsko-vehabijskoj zajednici i manipulatorski odnos s Islamskom zajednicom BiH koju je pretvorio u svoje političko i promidžbeno oružje. Nikome u Europi nije promakla uloga IZ BiH i imama na posljednjim izborima po scenariju SDA. A propuštanje da se državnim obavještajno-istražno-sudskim instrumentima obračuna sa selefijsko-vehabijskom zajednicom na Zapadu se već ne smatra nesposobnošću lidera SDA, nego svjesnim pretvaranjem tih radikala u vlastitu huntu.“

Nije nikakva tajna, nacionalne stranke, dakle ne samo SDA, se smatraju i nositeljima korupcije zbog koje nikakve strane investicije, a time ni profit stranih kompanija u BiH, ne mogu uspjeti. Pojedini bošnjački krugovi prepoznaju „sklonost Zapada političkom kraju Bakira Izetbegovića. A do smjene na čelu SDA može doći već na sljedećem kongresu stranke“. Inače, već se u političkim krugovima procjenjivalo da je popularnost Bakira Izetbegovića u posljednje vrijeme u padu „zbog niza političkih gafova na štetu države (propala revizija presude protiv Srbije, zataškani procesi za korupciju protiv SDA tajkuna, „slučaj Memić“, skandalozna politička igra oko kandidata za Predsjedništvo, negativan image supruge Sebije, nesnalaženje u konfliktima s Dodikom i Čovićem…).

Vjerojatno bi sve ovo pobrojano morali imati na umu Željko Komšić, Fahrudin Radončić, Mirsad Kukić i svi drugi ‘spasitelji’ šefa najjače bošnjačke stranke.

Piše: I. Marić

error: Content is protected !!