CILJ 600 MARAKA: Hoće li radnici u FBiH konačno dobiti veće plaće?

Advertisements

U prvoj godini, bruto minimalna plaća bi porasla sa sadašnjih 45% od prosječne bruto plaće na razinu od 55%, a sljedeće godine na razinu od 60%, pojašnjava Žuljević

SARAJEVO – Opći kolektivni ugovor o radu u FBiH nije na snazi, a Vlada FBiH ne utvrđuje minimalac te trenutno ne postoji zakon koji radnicima u FBiH jamči minimalnu plaću. Ipak, uskoro bi se i to moglo promijeniti, budući je u Parlamentu FBiH već podržan Prijedlog zakona.

Trenutni minimalac iznosi nešto malo više od 400 KM a, bude li predloženi zakon usvojen narednih mjeseci, moglo bi se očekivati određeno povećanje svojih prihoda.

Naime, zastupnici SDP-a BiH i SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuli su priču o potrebi donošenja zakona o minimalnoj plaći, što su podržale i druge stranke.

Aner Žuljević iz SDP-a BiH, koji aktivno radi na izradi tog zakona, za Klix.ba je pojasnio da je prvi cilj da radnici zarađuju više, a drugi da poslodavci dobiju potrebno porezno rasterećenje.

“Time će oni imati više novca kojim će pokriti rast plaća te će moći ulagati i otvarati nova radna mjesta“, dodaje Žuljević.

Predloženi zakon je koncipiran na način da se propiše obveza usklađivanja najniže bruto plaće u naredne dvije godine.

“U prvoj godini, bruto minimalna plaća bi porasla sa sadašnjih 45% od prosječne bruto plaće na razinu od 55%, a sljedeće godine na razinu od 60%. To znači da bi minimalna plaća u prvoj godini bila veća za nekih 70 KM mjesečno, a u drugoj 118 KM više no što iznosi sada. U trećoj godini primjene ovog zakona, minimalna plaća bi rasla sukladno rastu troškova života a njen iznos bi svake godine obvezno korigirala Vlada FBiH“, pojasnio je, nadalje, Žuljević.

Iz Sindikata su ranije poručili da je cilj da minimalna plaća iznosi 630 KM te su ukazali na potrebu istodobne izmijene i niza drugih zakona.

“Prije svega, potrebno je smanjiti doprinose koje plaćaju poslodavci u iznosu koji je potreban da pokrije ovo povećanje. Da bi se to uradilo, opet je potrebno izmijeniti niz zakona kojim će se osigurati dodatni prihodi kako se ne bi osjetio gubitak tih doprinosa, a koji ne predstavljaju teret gospodarstvu. To ćemo uraditi kroz donošenje novih zakona o igrama na sreću, novih zakona kojim namjeravamo oporezovati bankarske transakcije, novih zakona kojim namjeravamo oporezovati imovinu onih koji su bogati i mogu podnijeti taj teret. To je paket mjera koje je potrebno donijeti i usuglasiti ga s gospodarstvom i sindikatima. Nakon kvazireformi Vlade FBiH, minimalna plaća u FBiH ničim nije propisana ni zaštićena. Teoretski, poslodavci mogu radnicima isplaćivati plaću i od 100 KM“, ukazuje Žuljević koji je najavio da će SDP BiH predložiti da se takav zakon donese i u RS-u. Rastom minimalne plaće, dodao je on, porast će i prosječna. Kako su većine plaća u FBiH vezane kolektivnim ugovorom za iznos prosječne plaće, onda će rasti i sve druge plaće.

Rast minimalne plaće je izvodiv ako vlast dâ suglasnost

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba objašnjava da je minimalna plaća već odavno trebala biti povećana. Ukazavši na potrebu donošenja brojnih ekonomskih mjera, on predlaže da se neoporezivi dio dohotka poveća na 1.000 KM u oba entiteta, što bi povećalo povećalo potrošnju i stimuliralo povećanje naplate PDV-a. Dakle, u tom slučaju, država ne bi uzimala porez na dohodak do 1.000 KM. RS je prošle godine povećala minimalne plaće i to tako što je podigla neoporezivi dio dohotka s 200 na 500 KM, a što je, u načelu, radnicima donijelo oko 30 KM veće plaće.

Hadžić navodi da, iako se u tom slučaju ne radi o velikom povećanju plaće, to je bitno jer posljedično dovodi do veće potrošnje i sada se dešava da RS planira tužiti FBiH zbog većeg iznosa PDV-a koji je završio u FBiH.

“Poslodavci bi, u tom slučaju, imali neutralan učinak ali bi to mnogo značilo radnicima. Druga mjera je smanjenje doprinosa ali da dio tog smanjenja ide kao korist poslodavcu. Bez obzira na prosjek koji nam se prikazuje statistički, primanja u BiH vrlo su niska. Imate ogroman broj radnika koji rade za 600 KM“, ukazuje Hadžić i ističe da je sve navedeno nužno u borbi protiv sive ekonomije. Dakle, treba  rasteretiti poslodavca, smanjiti parafiskalne namete da bi radnik imao veću plaću. Država bi imala nekoliko mjeseci manje prihoda zbog manje naplate poreza ali će, s druge strane, doći do drastičnog povećanja potrošnje i dugoročno će se isplatiti svima.

Šatorović: Poslodavci obećali da će sve čega ih država rastereti ići za plaće radnicima

Ako su istinita obećanja poslodavaca da će sve ono čega ih država rastereti ići za plaće radnicima, mi smo spremni podržati takva rješenja, kazao je za Klix.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović u povodu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH za usvajanje određenih zakona. Šatorović je dodao da je Savez suglasan s jednim dijelom zakona koji predlaže Udruženje poslodavaca FBiH, ali da je problem bio u neodržavanju sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, zbog čega zakoni nisu prošli parlamentarnu proceduru.

“Bitno je istaći da je Parlament FBiH donio zaključak da nema razmatranja nekih od bitnih zakona, tj. Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, bez utvrđivanja najniže cijene rada. Mi ćemo nastaviti ustrajavati na tome“, kazao je dodavši da Savez, pak, nije upoznat s jednim dijelom predloženih zakona, ali da su spremni podržati sve što će poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i gospodarski ambijent.

One thought on “CILJ 600 MARAKA: Hoće li radnici u FBiH konačno dobiti veće plaće?

  • travanj 17, 2019 at 12:01 am
    Permalink

    minimalac 1000 km je jedini spas za bih…sve ispod je sranje kao i ova drzava

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!