ČOVIĆ I DODIK U MOSTARU: Razgovarali o koalicijama i formiranju vlasti

Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi, kazao je danas lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

“Da potvrdim kvalitet i sadržajnost sastanka i odnosa koji je u kontinuitetu. Potrebno je da se periodično sastajemo kako bi reagovali koordinisano na procese u državi. Nedopustivo se kasni sa formiranjem vlasti u BiH imajući u vidu da je srpska i hrvatska reprezentacija već jasna. HDZ i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsoliduje ta politička volja”, kazao je Dodik nakon sastanka i dodao:

“Informisao sam Čovića o razgovorima u Briselu. Vidjećemo u narednim danima da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti i dati ćemo odgovore ili ne postoji. Uvijek smo dovedeni da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Inače, sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo, ovo je naš apel: Sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi”, dodao je i kazao:

“Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava princip da drugi ne mogu da biraju drugom narodu predstavnike. HDZ je apsolutno fer”.

Dodik je kazao da nijedan potez u saradnji sa Čovićem nije bio na “štetu trećeg”.

“Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere. Tako i ovdje, sve je jasno: Imamo našu odgovornost, gospodin Čović i njegova partija su politički reprezentanti hrvatskog naroda. Sad je jasno da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima 4 svoja predstavnika. Bez ta četiri i neće se moći mnogo šta uraditi, ako se ne želi, a mi želimo saradnju”.

“Zadovoljstvo je ugostiti predsjednika Dodika jer imamo korektan partnerski odnos kojeg gradimo godinama. To želimo naglasiti i prezentirati. Razgtovarali smo o aktuelnoj političkoj situaciji i tema je uspostava vlasti. Ta uspostava vlasti na nivou BiH nema nijednog razloga da ne ide brže. Taj posao treba u najkraćem roku završiti. Dogovorili smo se da naš evropski put nema alternative, tako da to nije do BiH, ali jednako tako naša saradnja se mora spustiti sa središnjica stranke do najnižih nivoa”, kazao je Čović.

Dodao je da je razgovarao sa liderom SBB-a, te da naredne sedmice ima sastanak sa rukovodstvom SDA.

“Ja sam informisao Dodika da sam razgovarao sa gospodinom Radončićem, iduću srijedu imam sastanak sa SDA kako bi što prije otpočeli proces uspostave vlasti i da dobijemo mandatara na Vijeću ministara”.

“Uz jedan korektan, transparentan pristup smo potvrdili mišljenja”, kazao je Čović.

Još je potvrdio da će se sastanak sa rukovodstvom SDA održati u srijedu u Sarajevu

error: Content is protected !!