DUGOVI I SUKOBI: Pisma, svađe, plaće…

Advertisements

Želimo da svi jednako podnesemo odgovornost, da pokažemo solidarnost prema tim ljudima. A ako nema toga netko će morati ostati bez posla, ako mora, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Pred izbor za novog predsjednika stranke, koji će biti organiziran 25. svibnja, Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine svakodnevno se suočava s problemima u vlastitim redovima, piše Radio Slobodna Europa.

Nezadovoljni zaposlenici ove stranke poslali su anonimno pismo u kojem navode da plaću nisu primili sedam mjeseci. U jednom drugom otvorenom pismu rukovodstvu stranke, dužnosnici koji su se kandidirali za mjesto predsjednika žale se na netransparentnost izbornog procesa.

Kandidature i potpisi

Kandidati za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Svetozar Pudarić, Edin Delić i Mladen Ćavar uputili su pismo u kojem upozoravaju na nepravilnosti u izbornom procesu u toj stranci. U pismu su između ostalog zatražili i ostavku ili smjenu generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića.

“Najoštrije osuđujemo posljednji javni istup generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića u kome manipulativno priopćava saznanja o broju prikupljenih potpisa, na način da za jednog od kandidata zna da ima više od 7000 potpisa, dok tvrdi da su druga dva prešli prag ‘nešto malo iznad 1.000’, dok treći navodno nije ni prešao ovaj prag. U istoj informaciji se ističe da se još uvijek prikupljaju podaci s terena. Skandalozno i podlo je neselektivno precjenjivanje jednog i podcjenjivanje dvojice kandidata, a pokušaj izbacivanja jednog kandidata iz utrke dok se još nisu prikupili svi podaci smatramo krajnjom drskošću i razlogom da se Irfan Čengić odmah povuče s mjesta generalnog sekretara ili da bude smijenjen”, navodi se između ostalog u pismu.

Nekoliko tjedana ranije u anonimnom pismu koje su poslali medijima zaposlenici SDP-a napisali su između ostalog da sedam mjeseci nisu primili plaće.

“Mi isplaćujemo plaće u skladu s prilivima iz budžeta. Na primjer Federacija BiH u ovoj godini nije isplatila ni fening nijednoj političkoj stranci. I to je jedan od problema zašto mi ne možemo isplatiti plaće. Mnogi županijski proračuni nisu počeli da isplaćuju. I ponavljam, mi imamo veliki broj radnika, druge stranke imaju pet, šest ili sedam radnika, mi ih imamo 85”, kaže generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić na pitanje Radija Slobodna Europa zbog čega imaju problem s isplaćivanjem plaća.

U rukovodstvu SDP-a tvrde da su nakon izbornog debakla 2014. godine prihodi te stranke za mandatni period 2014.-2018. smanjeni za osam milijuna KM.

Zbog lošeg izbornog rezultata, kako su naveli u priopćenju, trebali su otpustiti 70 posto zaposlenika, no umjesto otpuštanja rukovodstvo i organi SDP-a opredijelili su se da zadrže sve zaposlene, a sve ostale troškove svedu na minimum.

“Želimo malo da prenesemo odgovornost i na lokalne organizacije, da i one preuzmu obavezu naplate članarine i obaveza prema svojim zaposlenicima. Nije to ‘ima neko u Sarajevu pa neka riješi to, a mi ćemo rješavati neke druge stvari’. Želimo da svi jednako podnesemo odgovornost, da pokažemo solidarnost prema tim ljudima. A ako nema toga netko će morati ostati bez posla, ako mora”, kazao je govoreći o ovom problem na TV N1 predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Zaposlenici SDP-a u anonimnom pismu također upozoravaju da dužnosnici ove partije koji su zastupnici u nekim od parlamenata imaju dobre plaće, a neki čak kako pišu uspijevaju da vode i privatne biznise.

Financije

Svetozar Pudarić član SDP-a i jedan od kandidata za mjesto predsjednika stranke kaže za Radio Slobodna Europa kako je imao određene informacije o tome da financijsko stanje u SDP-u nije “zdravo”. Čudilo ga je kako kaže jer je prethodna financijska dubioza koja je iznosila između 300 i 400 tisuća KM, riješena prodajom zgrade županijskog odbora te stranke u centru Sarajeva.

Pudarić podsjeća da je nakon prodaje zgrade SDP praktično ostao u financijskom plusu i krenuo bez ikakvog tereta i dugova od ranije.

“Mene je strahovito iznenadio obim financijske dubioze odnosno veličina deficita koji SDP iskazuje, samo ako gledate kroz ovih sedam neisplaćenih plaća, koji je nastao u kratkom roku i višestruko je veći i od duga koji je saniran nakon prodaje zgrade”, navodi on.

Za političku analitičarku Ivanu Marić problemi sa zaposlenim u partiji koja se, između ostalog bori za radnička prava, je kompleksan, prije svega zbog činjenice da rukovodstvo nije otpustilo višak radnika.

“Kada pogledate broj zaposlenih u SDP-u i u drugim strankama vidjet ćete taj nerazmjer i da je SDP stranka koja zapošljava najveći broj ljudi. To je njihov ostatak iz prošlosti i novo rukovodstvo nije htjelo otpuštati radnike već su podijelili ono što imaju na postojeće. Međutim, to je sada ispalo kao da im je učinjena medvjeđa usluga. Izgleda da bi bilo pametnije da su odmah otpustili višak radnika, onda bi mogli isplaćivati plaće”, kaže ona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!