EUROPSKO DNO: BiH najgora po investicijama i poslovnom ambijentu, ali i “državnim gubitašima”

BiH se nalazi na samom dnu liste europskih zemalja pogodnih za poslovanje, navodi se u publikaciji Europske komore, koja nas je pozicionirala na pretposljednje, 45. mjesto, a po Doing Business smo zauzeli 89. mjesto, a debelo su nas “prešišale” sve zemlje regije

SARAJEVO – Kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prigodom otvaranja “Sarajevo Business Forum” kazao da se svi u Bosni i Hercegovini idućih tri godine trebaju suzdržati “dnevnopolitičke bh. kuhinje” te isključivo raditi na ekonomskim problemima ponudio je možda i posljednju slamku spasa za sve narode i građane. Ukoliko je, naravno, iskreno to mislio stvari se jednostavno moraju napokon pomicati s mrtve točke jer brojke i analize iz 2018. i početka 2019. godine nisu dobre.

More je onoga što treba mijenjati, prioriteti su jasni – stvaranje pozitivne ekonomske klime, zaustavljanje trenda odlazaka stanovništva, privlačenje investicija te “kresanje” glomaznog javnog sektora i državnih tvrtki koje su višegodišnji gubitaši. Ukoliko to ne uradimo danas kasnimo jedan dan jer voda je poodavno prešla preko glave i pitanje je koliko krhka bh. ekonomija još ima zraka u plićima.

Svi naprijed, BiH nazad

Statistički podaci koje izrađuju međunarodne institucije, dakle koje nemaju niti jedan razlog da ih “šminkaju” i “friziraju”, za ovu zemlju su i više nego katastrofalni. Tako se BiH     nalazi se na samom dnu liste europskih zemalja pogodnih za poslovanje, navodi se u publikaciji Europske komore, koja nas je pozicionirala na pretposljednje, 45. mjesto, a ispod nas se nalazi samo Ukrajina. Radi se o užasnoj činjenici da bukvalno više nema niti jedne zemlje u Europi (Ukrajina je u dobro poznatom sporu s Rusijom i donedavno je u dijelovima zemlje bjesnio rat) koja nas nije pretekla, a u takvoj situaciju niti najveći optimisti se ne nadaju nekim značajnijim investicijama. Bez toga nema rasta BDP-a, rasta zaposlenosti a samim time plaća i mirovina. O tome kako je poslovati u BiH zorno pokazuje i posljednja lista Doing Business na kojoj smo zauzeli 89. mjesto, a debelo su nas “prešišale” sve zemlje regije. Logično, njima je to donijelo značajne investicije i brojne pregovore o novima, a nama ubrzanje puta u ambis.

Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda pokazuje pak da u BiH ima 548 državnih poduzeća, u kojima radi 80 tisuća zaposlenih, što čini oko 10 posto ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova poduzeća imaju imovinu od 31 milijardu maraka i prihode od 6,7 milijardi, ali ukupni dugovi iznose vrtoglavih čak 8,1 milijardu maraka. Prevedeno, i dalje se na ova poduzeća gleda kako bankomate vladajućih stranaka, mjesta gdje će se bez ikakve strategije i kvalifikacija uhljebljivati glasačko tijelo i kada zagusti lopatama ubacivati novac poreznih obveznika kako bi se takve tvrtke spašavale.

Okretanje budućnosti

Iz samo ova tri podatka i onima koji ne poznaju prilike u državi jasno je kako je ona tek prazna ljuštura iz koje bježi tko stigne. Cjelokupna situacija u BiH malo koga zanima, kada se i ustroje nove vlasti većinom će se gledati tko će zasjesti u koju fotelju, kako će dovesti svoje poslušnike, rodbinu i prijatelje, što više novca izvući iz proračuna… Upravo zbog toga je Dodikov poziv došao u pravi trenutak da svi po strani ostavimo ono oko čega se vjerojatno nikada nećemo složiti i okrenemo budućnosti. Ukoliko predstavnici sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana napokon se okrenu stvarnim životnim problemima, počnu raditi na strategijama i planovima, počnu povlačiti više novca iz europskih fondova ova država možda ima neku šansu za oporavak. U protivnom i tu malu prigodu će prokockati i navratiti još jedan ogroman korak u pogrešnom smjeru.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

error: Content is protected !!