I FBiH kreće u formiranje rezervnog sastava policije?

“Bojim se da će Republika Srpska imati recipročan odgovor iz FBiH. U to građani ne trebaju sumnjati. O svemu vodimo računa i ništa nećemo prepustiti slučaju. Prvo ćemo sačekati da vidimo da li će ovaj zakon u RS-u biti usvojen u prijedlogu, a želimo vidjeti i da li će međunarodna zajednica, koja ima odgovornost, reagirati. Mi već pravimo analizu”, kazao nam je ministar Čampara.

SARAJEVO – Nakon najave Republike Srpske da će formirati rezervni sastav entitetske policije, Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i u županijama, sukladno trenutno važećim standardima.

Recipročan odgovor

SDA je zatražila i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i u županijama koje će omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

“Obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS-a oglušili na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih dužnosnika te su utvrdili Nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima. Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu“, priopćila je SDA te najavila da će poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija, jer takvu odredbu u ovoj stranci drže protivnom važećim zakonima i policijskim standardima te cijene da bi njena primjena omogućila brojne zlouporabe te bi narušila sigurnost

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA) povodom usvajanja Nacrta zakona u Republici Srpskoj, poručuje da će Federacija definitivno odgovoriti recipročno i da građani ne trebaju brinuti.

“Radi se o preuzimanju nadležnosti koje policijske agencije ne bi trebale imati. Ovdje se radi na militarizaciji policijskih struktura, što nije u skladu ni s demokratskim standardima niti s policijskim pozivom generalno. Prekršen je i Dejtonski sporazum u dijelu Aneksa 1B i Aneksa 11 koji govori o vojnim efektivima, kao i smjernicama komesara IPTF-a koji su vršili reformu policije”, kazao je za Klix.ba ministar Čampara.

Policijske agencije bi se trebale takmičiti u borbi protiv kriminala, korupcije i drugih oblika krivičnih djela, a Čampara smatra da neki ipak žele na ovaj način zveckati oružjem i buditi negativne uspomene.

“Bojim se da će Republika Srpska imati recipročan odgovor iz FBiH. U to građani ne trebaju sumnjati. O svemu vodimo računa i ništa nećemo prepustiti slučaju. Prvo ćemo sačekati da vidimo da li će ovaj zakon u RS-u biti usvojen u prijedlogu, a želimo vidjeti i da li će međunarodna zajednica, koja ima odgovornost, reagirati. Mi već pravimo analizu”, kazao nam je ministar Čampara.

Kršenje Daytona?

I SBB je jučer u potpunosti podržao inicijativu SDA, navodeći da je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj.

“Politički establišment u RS-u treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH. Osobno, želim vjerovati da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije – ako se uopće formiraju – koristiti za unaprjeđenje sigurnosti svih građana BiH, odnosno da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migranstih valova koje je vjerojatno nemoguće izbjeći a koje nije moguće zaustaviti izvođenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje. Stoga je logično da će predstavnici SBB-a na svim razinama podržati inicijativu SDA“, stav je predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Demokratska fronta predlaže da rezervni sastav policije u Federaciji BiH broji 2.500 pripadnika, a ukoliko u rezervni sastav policije RS-a zaista bude primljeno 1.000 policajaca.

“Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u BiH, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditirane misije članica PIC-a u BiH da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u BiH obavezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH.  Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je sa aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak ‘ocijenjen kao neprimjenjiv”, kaže se iz DF-a

Jučer je sazvana i izvanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava entitetske policije.

Naime, predsjedatelj Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić (SDP BiH) uputio je u petak članovima parlamentarne komisije, premijeru FBiH, šefu Parlamenta FBiH, ministru unutarnjih poslova FBiH, v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP) i visokom predstavniku poziv na izvanrednu sjednicu na kojoj će biti razmatran odgovor FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutarnjih poslova RS-a.

Sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH bit će održana u utorak, 23. travnja 2019.

Nacrt zakona koji je u četvrtak usvojila Narodna skupština Republike Srpske omogućava formiranje rezervnog sastava policije. Ukupan broj policajaca u tom sastavu bi trebao biti nešto više od 1.000, a većina ovlasti bi bila u rukama ministra.

Ministar policije u RS-u Dragan Lukač je poručio da nema ništa protiv ni da FBiH formira svoj rezervni sastav policije.

Policijska struktura u RS-u i u FBiH je različito ustrojena. U RS-u je centralizirana, dok je u FBiH podijeljena po županijama uz postojanje Federalne uprave policije.

Migrantska kriza i opasnost od elementarnih nepogoda su primarni razlozi zbog kojih vlast u RS-u tvrdi da im je potreban rezervni sastav policije.

Nejasan nam je razlog za formiranje rezervnog sastava policije RS-a

Usvajanje Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji podrazumijeva uspostavu rezervnog sastava policije, komentirao je za Vijesti.ba Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

“Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. No, budući da je parlamentarna procedura još u tijeku, pozivamo dužnosnike RS-a da Nacrt izmjena i dopuna pravodobno upute u širu raspravu među domaće i međunarodne aktere. Podsjećamo i da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju u nadležnosti RS-a“, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba. te pozvali Narodnu skupštinu RS-a da na primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno i da, istodobno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!