POLITIČKI KAOS: Izetbegović nema odgovor na Dodikove i Čovićeve ‘bijele figure’

Advertisements

Dodik, Čović i Izetbegović su upali u kaljužu i mrcvare se međusobnim ucjenama testirajući izdržljivost ”druge strane” zbog neformiranja federalne i državne vlasti, po onoj neće biti po tvom pa taman ne bilo vlasti do sljedećih izbora. Ipak, Izetbegović, s ”fikusom” Komšićem, nema odgovor na Dodikove i Čovićeve vratolomije pa je i sam upao u zamku aktera paralize institucija.

Umjesto da svakog dana do iznemoglosti, zajednički, za pregovaračkim stolom traže rješenja za formiranje federalne i državne vlasti, ključne stranke su se razdvojile pa su tako u Mostaru očajno jalove razgovore vodili vođe HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović sa svojim stranačkim perjanicama.

I dok su u ”stolnom gradu” barem bile udarne postave HDZ-a BiH i SDA u glavnom gradu BiH su tragali za davno pogubljenim rješnjima drugi ešaloni SDA i SNSD-a. Zbog čega je došlo do cijepanja trilaterale i je li to samo bilo privremenog narativa , teško je dokučiti, ali nikako nije isključeno da Izetbegović možda oprobava proturiti Čoviću taktiku formiranja makar Vlade FBiH, a s Vijećem ministara što sudbine donese i tako ga možda razdvoji od Milorada Dodika.

Prst u oko

Ključni politički akteri Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su perfidno pod tepih gurnuli famozni Godišnji nacionalni program, kamen smutnje između Dodika i Izetbegovića oko imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara servirajući javnosti umirujuću priču oko raspodjele resora u budućem Vijeću ministara BiH.

Stvara se  lažna slika kao da je usvajanje Godišnjeg nacionalnoga plana, uvjeta za aktiviranje MAP programa, arhivirana tema i da sada zapravo traju pregovori oko same završnice u formiranju državne vlasti. Naravno, samo naivci su nasjeli na tu političku provokaciju namjenjenu prioritetno zapanjenim europskim diplomatama da im se zamažu oči.

Stvarnost je otužna, nema kompromisa oko Godišnjeg nacionalnog plana, pa prema tome nema niti novog Vijeća ministara BiH. Raspodjela ministarskog plijena je, dakako, uvijek bila najbitnija u zadovoljavanju apetita, ali su se vođe uvijek na koncu poslagale oko preuzimanja poluga. Uostalom , šabloni su odavno ukalupljeni. Sada je očeigoledno trebalo iskopati neki drugi problem oko kojeg bi se javnost zabavljala i nervirala , dok u srži ostaje neriješena dvojba oko aktiviranja MAP programa.

Čelnici SDA i SNSD-a su najednom zaratili oko ministarskih kvota u Vijeću ministara BiH. I prije je bilo različitih želja i zahtijeva, ali poput bombe je odjeknuo prijedlog SDA da se Vijeće ministara malo raspojasa i proširi s dva nova ministarstva: Ministarstvom za europske integracije i Ministarstvom poljoprivrede ili čak kulture. Ako hoćeš da miniraš pregovore i odvedeš zemlju u stanje institucionalnog kaosa onda je ubojito zabosti prst u oko partneru iz RS-a i predložiti jačanje državnih instiutcija.

Nije sporno da državi trebaju Ministarstva europskih integracija i poljoprivrede, međutim za to je potreban jedan širi politički konsenzus, relaksirajući politički ambijent i puno međusobnog povjerenja kojeg odavno među akterima nema. Mi svjedočimo bezočnim podmetanjima i varanjima.

Perfidne igre

Zbog toga je zahtijev SDA u najmanju ruku djetinjast i on se jedino može podvesti pod neshvatljivo, svjesno miniranje dijaloga i formiranja vlasti. Tipična politička provokacija sarajevskog ”zelenoga mindera” koju ”patriotska” bolumenta mučki prešućuju. Da je naspram toga zahtijeva SDA netko iz Banja Luke i Mostara samo zucnuo kako treba neko ministarstvo gasiti, sarajevska scena bi gorjela poput luča.

Moramo se vratiti koji mjesec ranije i prisjetiti upozorenja sarajevskih čelnika i analitičara kako u državnom Domu naroda Dodik i Čović imaju 8 izaslanika i apsolutno dominiraju procesima u državnom Parlamentu, dok Čović ima dvotrećinsku većinu i u Klubu Hrvata u federalnom Domu naroda. Krije li se iza ove činjenice i brojki strah i perfidna matrica SDA za razbijanje te osovine u Parlamentu BiH pa i po cijenu da se Vijeće ministara ne formira.

Zapravo, Bakir Izetbegović sa Željkom Komšićem se u pariranju i kontriranju Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću pogubio i on nema učinkovit i racionalan odgovor na njihove vratolomije i taktiku kreiranja dubinskog institucionalnog horora. Šef SDA je upao u zamku, on ne nudi kompormis i rješenja on se upleo u mrežu stvaranja političkog kaosa. Uvertira nije dobra i samo Bog dragi zna može li doći do pomaka 17. travnja kada se održava, možda i zadnji trilateralni sastanak, Dodika, Čovića i Izetbegovića.

Šef SNSD-a je poručio da više nema namjeru nakon toga sjedati s Bošnjacima „koji stalno nešto plaču“. Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović pomalo podcjenjuje intelektulane domete i razum domaće javnosti pa pojašnjava inicijativu svoje stranke.
“Vijeće ministara je u početku imalo samo tri ministarstva, pa smo došli na sadašnjih devet. To znači da, ako postoji politička volja, mogu se lako usvojiti izmjene Zakona o Vijeću ministara, a potom dogovoriti i raspodjela tih ministarstava. Uostalom, prema Ustavu i pripadnicima ostalih bi trebalo pripasti jedno ministarstvo u Vijeću ministara”, elaborirao je Osmanović preskačući ključnu činjenicu da je Vijeće ministara proširio i skrojio OHR.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je neformiranje vlasti u BiH isključivo strategija bošnjačkih političara, te naveo da ne postoji nijedan racionalan razlog da odmah ne bude formirano Vijeće ministara i za predsjedatelja imenovan Zoran Tegeltija ili neko drugi koga predloži SNSD, jer se zna da to mjesto pripada Srbima.

“Oni koji ne žele da BiH funkcionira misle da time mogu ostvariti neke nove benefite za sebe, tako da svoju brojnost transformiraju u odlučivanje na razini Predsjedništva BiH”, smatra Čović.

On napominje da je besmislica govoriti da će neko kršiti Ustav, a “vi ga svojim postupcima brutalno kršite”. On je poručio da se konstitutivni narodi samo moraju dogovoriti o resorima, pri čemu su tri Hrvata, tri Srbina i tri Bošnjaka ministri.

“Svaka druga igra neće proći. Ideje da hrvatsko mjesto zauzme neko iz DF-a, koje su nemoguće, mogu biti samo u glavama nekog iz Sarajeva, (lidera SDA Bakira) Izetbegovića i njegovih saradnika”, odbrusio je Čović.

Ako se sve poruke i animoziteti , ali i taktike sumiraju teško da ima mjesta optimizmu pred sastanak u iduću srijedu. Žalosno, ali mogao bi taj dan biti i definitivno označen kao početak neograničenoga tehničkoga mandata državne, a onda i federalne vlasti.

Piše: I. Marić,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!