IZETBEGOVIĆ PUCA ĆORCIMA: Bez Čovića nema izmjena zakona o unutarnjim poslovima FBiH!

Advertisements

Šef SDA Bakir Izetbegović želi demagoški podvaliti svom bošnjačkom narodu da je on gazda, barem u FBiH i da može jednako parirati Dodiku. To naprosto nije istina. Izetbegović puca ćorcima, njegova prijetnja formiranjem pričuvnih policijskih snaga je  neostvarivo zastrašivanje srpske, a posredno i hrvatske strane.

Rezervisti, u vojnim ili policijskim odorama nikada nisu slutili na dobro. Uvijek su donosili nespokojstvo i nemir, a u ne tako davnoj prošlosti u našoj zemlji oni su bili simbol početka jednog brutalnog krvoprolića od kojeg se niti danas nismo oporavili.  Oni koji su proživljavali ili svjedočili nezapamćenoj kalvariji, razumljivo i najviše trnu i strahuju od ponavljanja strašne agonije prepune zločina i genocida.

 Najava formiranja pričuvnih policijskih snaga u RS-u izazvala je pravu histeriju u sarajevskom političkom miljeu, poglavito onom desnom, tz. patriotskome krilu okupljenome oko SDA, koja skoro tri desetljeća rabi ekskluzivno pravo obrane i zaštite ‘jedine domovine’ koju su oni, kako tvrde, jedini branili.

Napeto stanje

Šef SDA Bakir Izetbegović je osjetio prigodu i procijenio da je kucnuo trenutak da, kao pravi vođa svog naroda, odlučno i radiklano uzvrati na ”prijetnje” iz RS-a otvorenom najavom kako će i Federacija BiH morati pokrenuti proces formiranja svojih pričuvnih policijskih snaga.

Podsjećamo, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je početkom travnja da će formiranjem pričuvnog sastava policije Republika Srpska dobiti novu sigurnosnu snagu koja će se moći koristiti po potrebi – u slučaju vremenske nepogode, u potrazi za nestalim osobama ili kontroliranju migrantske krize. On je najavio da će taj predlog biti uvršten u izmjene Zakona o policiji i unutarnjim poslovima, uz ocjenu da je formiranje pričuvnih policijskih snaga „neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima RS zahvaćenim migranskom krizom.“

Entitetski ministar je pojasnio da jedina “otvorena ruta” u Europi ide preko BiH, kao i da migrantska kriza posljednjih godina donosi određene probleme u funkcioniranju, jer pojedini migranti nemaju dokumente i granična policija nema dovoljno ljudi da odgovori na problem. Dakle Dragan Lukač, a i njegovi šefovi, ne žele ojačati Graničnu policiju i učvrstiti državnu granicu nego žele sami uzeti stvari u svoje ruke iako na prostoru RS-a uopće nema smještajnih kapaciteta za migrante.

Objektivno nema niti blizu sigurnosnih izazova i incidenata kao na području FBiH. Ranija najava o kupovini oružja i opremanju policijskih snaga izazvala je u FBiH, ali i u međunarodnim krugovima podozrivost i stanovite sumnje da Milorad Dodik sa svojim suradnicima nešto opasno mulja oko policije. Podsjećamo, prije toga je i šef SDA Bakir Izetbegović u nekoliko navrata opomenuo čelnike bosanskih Srba „prijetnjama“ da će namjenska industrija u FBiH proizvesti dovoljno oružja „za nedajbože“.

Uz to Izetbegović je gordi zagovornik povećanja broja pripadnika OS-a BiH iako službenu inicijativu nikada nije smio pokrenuti. Taktikom „tuk na tuk“ i podmuklim povlačenjem dvojbenih poteza stvara se jedno napeto stanje, puni bure barutom, što je najgore bez opiljivih naznaka da bi bilo kakvi „antiustavni“ i protuzakoniti planovi mogli u konačnici uspjeti.

Za početak je najrazboritiju reakciju uputio bošnjački član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović državničkim manirom locirajući problem u pravne okvire koji govore o ravnoteži vojnih efektiva i adresirajući ga na OESS.

„To je Aneks čiju provedbu prati OESS i neka dobro paze šta izjavljuju. Jedino što možemo raditi u obrambeno sigrunosnom sektoru je da aktiviramo pričuvu u okviru Zakona o obrani. Ona može da iznosi do 50 posto aktivnog vojnog sastava. Vidjet ćemo što znači ta najava i na što se cilja. Pratit ćemo to i nećemo dopustiti da se izađe iz okvira koji govore o ravnoteži”, rekao je Džaferović.

Za razliku od smirenog Džaferovića njegova je SDA u ponedjeljak baš zapjenila i najavila odmazdu u vidu mogućeg identičnog incidenta s Aneksom 1b i OESS- om.

“Uvođenje pričuvnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. ‘velike Srbije’, nauštrb BiH i Crne Gore”, navode iz SDA.

I onda su prosuli i konkretnu sumanutu i neostvarivu prijetnju.

Šuplja priča

“Također moraju biti svjesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju pričuvnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim županijama, u vidu uvođenja pričuvnog sastava i opremanja policije u FBiH“, dodaju iz SDA.

Nije poznato je li Šefik Džaferović bio na tom Kolegiju SDA, jer neshvatljivo je da glavni stranački pravni stručnjak i uz to član državnog Predsjedništva razumno obrazlaže zakonske varijante a onda mu stranka upadne u zamku i krene stopama Milorada Dodika i Dragana Lukača.

Ostaje za povjerovati da će vrh RS-a, makar je to jako teško očekivati, poslušati poziv iz SDA da se „uopće ne kreće u takav proces, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji. Šef SDA Bakir Izetbegović želi površno i demagoški podvaliti svome bošnjačkom narodu da je on gazda, barema u FBiH i da može jednako parirati Dodiku. To naprosto nije istina. Izetbegović puca ćorcima, njegova prijetnja formiranjem pričuvnih policijskih snaga je sanjarenje i neostvarivo zastrašivanje srpske, a posredno i hrvatske strane.

Šef SDA sa svojim suradnicima i jastrebovima može možda formirati jedino pričuvnu, izvanzakonsku policiju na svome ozemlju, i ništa više. U FBiH nema izmjena zakona o unutarnjim poslovima bez Dragana Čovića, odnosno bez hrvatskih pa i srpkih predstavnika i to bi valjda jednom iskusnom političaru poput Bakira Izetbegovića trebalo biti jasno.

Policijske snage su fundamentalno raspoređene po županijama. Dvotrećinska kontrola HDZ-a BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda parlamenta FBiH naprosto sama po sebi ismijava najave i prijetnje iz SDA o formiranju policijske pričuve u FBiH.

Naravno, to što vladajuće srspke elite najavljuju je zabrinjavajuće i zahtijeva reakciju, i to onih koji vode brigu i štite Ustav i poredak u ovoj zemlji. Bakir Izetbegović i njegova SDA su samo jedan kamenčić u tom sigurnosnom mozaiku. Na najavu o osnivanju pričuvnih policijskih snaga u RS-u su reagirali i iz OHR-a te američkog veleposlanstva u Sarajevu.

„Upoznati smo s činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutarnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje pričuvnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Tražit ćemo dodatne informacije o namjeni toga pričuvnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske“, poručili su iz Veleposlanstva SAD-a i dali do znanja kako Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Nakon ovoga sada je valjda normalno očekivati da Amerikanci reagiraju i na najave iz SDA.

Piše: I. Marić,[email protected]

8 thoughts on “IZETBEGOVIĆ PUCA ĆORCIMA: Bez Čovića nema izmjena zakona o unutarnjim poslovima FBiH!

 • travanj 12, 2019 at 3:05 pm
  Permalink

  Prosla su vremena Osmanlija ovo je Hriscanska zemlja BIH.

  Reply
  • travanj 18, 2019 at 11:58 am
   Permalink

   Odi u Sarajevo,Zenicu,Travnik,Tuzlu,Bihać pa to javno reci ako imaš mošnje…

   Reply
 • travanj 12, 2019 at 6:52 pm
  Permalink

  Slobodna i samostalna HB za ravnopravnost Hrvata.

  Reply
 • travanj 12, 2019 at 8:02 pm
  Permalink

  водка в канистрах 5 литров в санкт петербурге цена
  Директор заведения, до которого я дозвонилась на следующий день, заявил, что такое правило ? заказа алкоголя вечером, доставка в любое время, он действительно ввел летом, но повышения спроса это не вызвало. А сейчас торговля алкоголем посредством интернет-систем запрещена, а закон нарушать он не будет. Сотрудник, который предлагал купить бутылку через “Яндекс”, просто не владел ситуацией. “А что б вы мне сказали, если б транзакция уже была проведена?” ? возмутилась я. “Предложил бы взамен дисконтную карту”.

  Кстати, для юридических лиц штраф за продажу алкоголя в ночное время оставляет 40 ? 50 тысяч рублей. Плюс еще 30 ? 40 тысяч, если покупателю не был выдан чек. И конфискация товара.
  алкоголь недорого спб
  КТО ТРЕЗВО МЫСЛИТ, БЕЗ БУТЫЛКИ НЕ ОСТАНЕТСЯ.

  водка премиум в канистрах 5 литров в санкт петербурге
  Некоторые петербургские магазины идут навстречу постоянным покупателям. Так, один известный петербуржец, просивший не называть его имени, рассказал, что поздним вечером часто заезжает в один и тот же супермаркет премиум-класса.
  водка премиум в канистрах 5 литров в санкт петербурге – Алкоголь в канистрах в спб.

  ? Раньше покупал иногда там бутылку вина. Но с тех пор как ввели ограничение, винный отдел стали после одиннадцати закрывать. И я, соответственно, перестал делать там алкогольные покупки. И вот как-то подходит ко мне администратор и говорит:

  Reply
 • travanj 14, 2019 at 10:29 am
  Permalink

  Sva trojica pucaju ćorcima, naravno nacioalističkim, četničkim i ustaškim. Svima će njima presuditi Željko i građanska opcija. Živi bili pa vidjeli! Smrt fašistima – sloboda narodu. Za ustaše; koji vam je “blagdan” danas?

  Reply
  • travanj 14, 2019 at 3:06 pm
   Permalink

   Milosevic se isto zalagao za Gradjansku SFRJ u kojoj su SRBI bili vecinski narod,ali FASISTI sa Zapada i domaci su rasturili uglednu clanicu UN.

   Reply
  • travanj 14, 2019 at 6:15 pm
   Permalink

   Znas ti koji je blagdan,didovi su ti slavili dok nisu prodali vjeru

   Reply
   • travanj 15, 2019 at 1:52 pm
    Permalink

    Stom tvojom vjerom ni guzicu normalan nebi obrisao glupi kretenu fasistuicki !

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!