JASNA PORUKA EUROPE: Samo novo Vijeće ministara za nastavak pregovora

Wigemark je svoju tvrdnju ilustrirao odnosnom Vijeća ministara i nastavka procesa koje je BiH započela na europskom putu. „Kada bude izašlo mišljenje Europske komisije kome će biti predano ako nema novog saziva Vijeća ministara“,  naveo je Wigemark

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark nakon razgovora s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o nastavku reformskih procesa u državi potvrdio je ono što se može čuti posljednjih dana u medijskom prostoru, a to je poruka kako Europska unija očekuje formiranje novog Vijeća ministara za nastavak istinske suradnje, a ne ostanak vlasti u tehničkom mandatu.

Istaknuvši kako se nada kako će proces formiranja vlasti u BiH biti uskoro završen, a posebice kako bi se krenulo u provedbi svih onih zacrtanih reformi, on je pojasnio i zbog čega misli da BiH mora imati vlast na razini države što prije. Naime, iako postoje slični primjeri neformiranja vlasti u zemljama članicama Europske unije, BiH je specifična, a posebno je važan aktualan trenutak jer se zemlja, kako je naveo Wigemark, nalazi na raskrižju hoće li nastaviti put ka EU ili će ponovo doći u situaciju da se „vrti u krug“.

Iako je Parlament važan u procesu europskih integracija, Wigemark je posebno ukazao na činjenicu da formiranje vlasti nije završeno prije nego se formira novo Vijeće ministara te kako je potrebno imati i izvršnu vlast.

Komu će biti predano

Kazavši da vlast u tehničkom mandatu nema kapacitet za istinsku suradnju, Wigemark je svoju tvrdnju ilustrirao odnosnom Vijeća ministara i nastavka procesa koje je BiH započela na europskom putu.

„Kada bude izašlo mišljenje Europske komisije kome će biti predano ako nema novog saziva Vijeća ministara“,  naveo je Wigemark. Također, šef Izaslanstva EU-a kazao je i kako je pitanje formiranja Vijeća ministara isključiva odgovornost domaćih političkih aktera, a to je navedeno i u dva navrata u Bruxellesu, prvi put u siječnju te nedavno kada je

predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predao odgovore na dopunski upitnik EU.

Kada je pak riječ o prioritetnim zadaćama Wigemark je ukazao na potrebu usuglašavanja poslovnika kojim se regulira rad zajedničkog parlamentarnog tijela između Parlamentarne skupštine BiH i njihovih kolega u Europskom parlamentu te nastavak socio-ekonomskih reformi u BiH.

Europski put

Podsjećamo, u kontekstu Vijeća ministara, nedavno je Dodik naglasio kako Bruxelles očekuje brzo formiranje vlasti bez ikakvih uvjetovanja bilo kojim pitanjem, pa i MAP-om.

O izravnoj vezi potrebe izbora Vijeća ministara i europskog puta bilo je riječi i na nedavno održanim razgovorima koje je predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović imala s

ravnateljem Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom, izvršnim ravnateljem za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove Thomas Mayr-Hartingom i šefom Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i šef Odjela za BiH u Generalnom direktoratu Europske komisije za proširenje Michela Matuella i stručni suradnik za BiH u Europskoj službi za vanjske poslove Alexis Hupin, konstatirano je da je formiranje novog saziva Vijeća ministara preduvjet za učinkovitiju komunikaciju između entiteta i razine zajedničkih institucija, koja je, u skladu s usuglašenim mehanizmom koordinacije, neophodan element u procesu europskih integracija BiH.

Piše: D. Pušić,[email protected]

error: Content is protected !!