Kako će Čović praviti vlast s ‘personom non grata’?

Advertisements

Ukratko, SDA čeka DF, a HDZ BiH Izborni zakon. Milorad Dodik čeka sve njih zajedno i najavljuje skore blokade svega i svačega ako su uskoro ne raspetlja konfuzna situacija oko formiranja vlasti. Europski dužnosnici čekaju sve nabrojane, a građani BiH su ‘na čekanju’ proteklih 30 godina i žrtve su svih njihovih igara.

Ključni politički lideri u BiH i dalje maltretiraju građane sa svojim igricama oko uspostave vlasti na državnoj i federalnoj razini.

Premda je od Općih izbora prošlo gotovo pet mjeseci, lideri pobjedničkih stranaka SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik i dalje nemaju konačno rješenje za križaljku zvana vlast. Teško je pomiriti i sjediniti sve zahtjeve, pogotovo ukoliko svi na stol stavljaju maksimalističke ‘inat’ želje, a ujedno europskim dužnosnicima konstantno prodavati priču ‘evo sad će, samo što nije, sve smo riješili samo je ostalo još par sitnica…’

NATO nije problem

Poznato je da je Vijeće ministara ‘na čekanju’ zbog ‘problema’ zvanog ‘NATO’ oko kojeg se spore SDA i SNSD. Međutim, istina je da je ‘NATO’ samo izgovor te da SDA u biti želi u paketu riješiti Vijeće ministara i Vladu FBiH, što pak ne odgovara HDZ-u BiH zbog ‘priče’ oko izmjena Izbornog zakona, koji je malo pomalo, možda i planski, nestao iz fokusa HDZ-ovih ‘mainstream’ medija pa je nejasno je li novi Izborni zakon i dalje uvjet HDZ-a za uspostavu nove Vlade FBiH ili nije.

Izjave HDZ-ovih dužnosnika su uglavnom kamuflirane (‘mi ništa ne uvjetujemo, ali…’) i služe za kupovinu vremena. Bakir Izetbegović pak čeka Željka Komšića i njegov DF, kojeg želi u Vladi FBiH i spreman je otezati s dogovorom dok Komšić ne kaže što točno želi. DF je jučer objavio da ulazi u pregovore oko formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, a sad se čeka da se vidi pod kojim uvjetima?

Raspodjela

Iako se svi lideri kunu u neka programska načela, jedino je pitanje koja ministarstva, koja poduzeća i koje pozicije unutar poduzeća žele Izetbegović, Komšić i Čović. Također, sada je problem koje će nacionalne kvote tražiti Komšić, jer HDZ-u ne pada na pamet ustupiti mu bilo koju poziciju koju je Čović ‘zapikirao’ kao hrvatsku, a pitanje je s druge strane hoće li šef DF-a pristati samo na bošnjačke pozicije (koje god to da jesu).

Također, Čović bi radije da drugi partner Bakiru Izetbegoviću umjesto Željka Komšića bude Fahrudin Radončić i SBB, jer će u protivnom morati objašnjavati zašto pravi vlast s ‘personom non grata’, čovjekom koji mu je ‘uzeo’ fotelju člana Predsjedništva BiH po važećem izbornom zakonu kojeg Čović želi mijenjati. Radončić je pak dosta ‘mekši’ za suradnju s HDZ-om od Komšića i s njim se lakše može postići ‘kompromis’ oko nekih ‘strateških’ pitanja (čitaj raspodjela).

Isto tako, Čović je nebrojeno puta rekao da je na Bakiru Izetbegoviću posao dogovaranja ‘bošnjačke reprezentacije’. Ostaje vidjeti kako će se šef HDZ-a postaviti ukoliko taj Izetbegovićev partner bude Komšić.

Ukratko, SDA čeka DF, a HDZ BiH Izborni zakon. Milorad Dodik čeka sve njih zajedno i najavljuje skore blokade svega i svačega ako su uskoro ne raspetlja konfuzna situacija oko formiranja vlasti. Europski dužnosnici čekaju sve nabrojane, a građani BiH su ‘na čekanju’ proteklih 30 godina i žrtve su svih njihovih igara.

Isto tako, bit će zanimljivo vidjeti koji je lider spreman popustiti i smanjiti svoje zahtjeve. Hoće li Čović odustati od Izbornog zakona? Hoće li Izetbegović odustati od Komšića?

Piše: D. Lukić,[email protected]

error: Content is protected !!