KAOS U DOMU NARODU Kupuje se vrijeme, kupuju li se i glasovi?

Izaslanik SBB-a Fahrudin Radončić optužio je HDZ BiH da prolongira početak sjednice i glasanje o prijedlogu izmjene i dopune Izbornog zakona, a čiji je predlagač i njegova stranka. Predsjedavajući Tadić je sjednicu prekinuo i istu najavio za danas. Iz HDZ-a BiH demantiraju Radončića i kažu da danas neće doći na sjednicu. Ukratko – kaos u Domu naroda.

Predsjedavajući Doma naroda, bivši SDS-ovac, a sada predsjednik Narodne stranke (NS) Ognjen Tadić prekinuo je jučerašnju, 37. sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica je prekinuta nakon nekoliko pauza i stanki koju su tražili izaslanici HDZ-a BiH. Tadić je sjednicu prekinuo zbog zahtjeva izaslanika Fahrudina Radončića, predsjednika SBB BiH, te je najavio njen nastavak za danas. Neslužbeno se doznaje da Tadić za ovaj potez nije imao suglasnost Kolegija.

Iako je sjednica prekinuta već kod druge točke, kada se trebalo raspravljati po Zahtjevu izaslanika kluba hrvatskog naroda Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Marija Karamatića i Martina Raguža za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku, kao sljedeća točka dnevnog reda, najavljeno je razmatranje po Zahtjevu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, također po hitnom postupku.

Radončić optužio HDZ BiH da ga žele spriječiti u glasovanju

Međutim, već sami početak sjednice obilježile su stranačke tenzije, što je uslijedilo vrlo ozbiljnim optužbama, prvenstveno od strane predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića prema izaslanicima HDZ-a BiH.

Naime, Radončić je ustvrdio kako izaslanici HDZ-a BiH pokušavaju prolongirati početak rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, a čiji su predlagači SBB, SDP i DF, jer je on već u 14 sati morao napustiti sjednicu i biti prisutan na Sudu BiH.

Radončić se pozvao na Poslovnik tog doma, prema kojem je predsjedavajući Doma dužan omogućiti pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti izaslanika u okviru nadležnosti Doma. U SBB-u su stava da su izaslanici HDZ-a BiH prvenstveno pokušali onemogućiti izglasavanje Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u kojima se traži elektronsko brojanje glasova tijekom izbora kao i uvođenje videonadzora, a što bi omogućilo transparentniji izborni proces.

Zovko: Nećemo doći na nastavak sjednice

No, iz HDZ-a demantiraju Radončića, a kako za Dnevni list komentira predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda, HDZ-ovka Ljilja, razlozi su bili drukčiji.

“U Zastupničkom domu istodobno se odlučivalo o Prijedlogu izmjena Zakona o kaznenom postupku BiH koji je uradilo Ministarstvo pravde BiH na čelu s Josipom Grubešom (HDZ BiH), a po prijedlogu kolege Nikole Lovrinovića. Također, ovaj Zakon uopće stavljen na sjednicu Vijeća ministara BiH. Zastupnici u Zastupničkom domu odbili su izjašnjavanje te smo smatrali da ovaj prijedlog treba uvrstiti u dnevni red današnje (jučerašnje op.au) sjednice Doma naroda, što je i učinjeno”, komentira Zovko.

Ističe da su to smatrali važnim jer se pojedini članci u tom zakonu brišu te bi, kako kaže, mogle nastati štete po državu BiH zbog neusvajanja izmjena i dopuna.

“Ne znam kome odgovara takvo stanje”, zaključuje Zovko, ističući kako je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić sjednicu prekinuo bez suglasnosti Kolegija.

“Nas četvoro (Zdenka Džambas HDZ BiH, Bariša Čolak HDZ BiH, Mario Karamatić HSS i Ljilja Zvoko HDZ BiH op.au), ne možemo doći na nastavak sjednice zbog prije preuzetih obveza i nastavka sjednice za četvrtak neće biti”, zaključila je Zovko.

Komentirajući Radončićevu konstataciju da bi njegov glas bio presudan pri izglasavanju izmjena i dopuna izbornog zakona, Zovko je kazala: “Nisam sigurna”.

Hoće li ove ozbiljne međustranačke optužbe uzdrmati i tradicionalno dobre odnose lidera HDZ-a BiH i SBB BiH, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, ostaje za vidjeti.

Raguž: Stanje se radikalizira

Komentirajući prekid sjednice Doma naroda, izaslanik HDZ 1990 i član Kluba hrvatskog naroda, Martin Raguž, kaže: “Očito je da se tek zaoštravaju odnosi, na je na sceni prerana predizborna kampanja i radikaliziranje stanja”.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav oko uvođenja novina u sami izborni proces, Raguž je odgovorio: “Po meni, to bi bio pomak u transparentnosti procesa i korak u gradnji povjerenja prema biračima. Neke moje kolege kažu da bi to bilo preskupo, pa neka se po tom pitanju i očituju”.

Inače, pri konačnom izglasavanju ovih izmjena izbornog zakona, a koji u Zastupničkom domu nisu podržali zastupnici HDZ-a BiH i SNSD-a, biti će dragocjen svaki glas, te su razlozi zahtjeva za prekidom sjednice od strane lidera SBB-a i opravdani.

Naime, izaslanik HDZ 1990, kako je već ustvrdio, podržati će izmjene zakona, za razliku od suprotnog stava svojih četvero kolega u Klubu hrvatskog naroda. Izostankom Radončića pri glasovanju izmjene ne bi bile podržane zbog sljedećeg omjera broja izaslanika: SNSD ima tri, a HDZ BiH i izaslanik HSS-a BiH Marijo Karamatić četiri od ukupno njih 15 i potrebne natpolovične većine glasova.

Piše: V. Soldo, [email protected]

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!