Moratorij na uvođenje novih i povećanje postojećih poreza na potrošnju

Nezavisni blok će u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti inicijativu utvrđivanje moratorija na uvođenje novih i povećanje postojećih poreza na potrošnju do kraja mandata ovog saziva Parlamenta, konkretno na trošarina i PDV. Kakao navodi Aida Baručija, zastupnica ove stanke u Zastupničkom domu PS BiH, razlog su ozbiljne najave kako se razmišlja o povećanju poreza na potrošnju koja već sada preopterećena porezima.

– Prema svim ekonomskim pokazateljima nalazimo na dnu europske ljestvice, gotovo polovina stanovništva živi na rubu egzistencije pa bi dodatno poskupljenje roba i usluga imalo devastirajući efekt na naše građane, kazala je Baručija. Isto tako, najavila je kako će uputiti zastupničko pitanje vezano za utvrđivanje metodologije za obračun prosječnih plaća u BiH, jer postoje ozbiljne indicije da je prosječna plaća u BiH znatno niža od one koja je predstavljena.

Niz inicijativa

Jedno od pitanja kojim će se baviti u sljedećem razdoblju jeste da se napokon utvrdi i točan iznos prikupljenih sredstava po osnovu trošarina i njihovo trenutno usmjeravanje. Smatra kako se jedini na taj način mogu načiniti adekvatne politike namjenskog ulaganja tog novca.

Amer Obradović, zastupnik u Parlamentu FBiH, najavio je inicijative i na ovoj razini vlasti, od kojih je posebno podcrtao tri. Prva je ona za promjenu obračuna osnovice za obračun i uplatu doprinosa za slobodna zanimanja, samostalne djelatnosti obrta i srodne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu, kao i za poduzetnika koji obavlja djelatnost trgovca pojedinca. Želja je, kako dodaje, podržati osobe koji rade u realnom sektoru, odnosno na poštenoj osnovi utvrditi osnovicu za plaćanje doprinosa koja neće biti vezana za rast prosječnih plaća. Nadalje, tu je inicijativa za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH, Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju FBiH i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, u cilju priznavanja uplaćenih doprinosa u staž osiguranika po osnovu Ugovora o djelu.

– Uputio sam i inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak u FBiH, u cilju povećanja godišnjeg osnovnog osobnog odbitka u visini od 7.200 maraka za porezno razdoblje za koji postoji obaveza plaćanja poreza. Ovdje je također problem izračun prosječne plaće u FBiH, posebno ukoliko gledamo prosječnu plaću u realnom sektoru, koja je otprilike 604 marke, a mi smatramo da primanja po radniku moraju biti minimalno 750 maraka, pojasnio je Obradović.

Nužne reforme

Faruk Hadžić, makroekonomista i član Predsjedništva NB-a, kazao je pak kako BiH treba radikalni zaokret u ekonomskoj politici.

– Gospodarstvo se treba rasteretiti ogromnih nameta. Naša ideja jeste da se pod hitno minimalna primanja podignu na 750 maraka uz smanjenje doprinosa što će dovesti do stimuliranja ekonomskih aktivnosti. Reforme su nužne, jer mladi masovno odlaze, a broj umirovljenika rapidno raste – u narednih pet godina očekuje nas novih 80 tisuća umirovljenika. Za ovakve pokazatelje i sa dosadašnjim načinom vladanja, nećemo imati nikakvu šansu, stava je Hadžić. Ovo su samo neke od aktivnosti koje se što hitnije moraju uraditi u našoj zemlji kako bi ekonomija “prodisala” i kako bi barem pokušali izaći iz živog blata. Nažalost, uvijek do sada sve garniture vlasti nisu imale nikakvu viziju oporavka nego su se samo dodatno zaduživale na domaćem i inozemnom tržištu ili pak podizale namete na građane samo da bi proračuni bili puni. Sve to nas je dovelo u situaciju da iz BiH uz ljude bježe i čitava poduzeća, a izravnih inozemnih investicija nema niti na mapi.

Podrška sindikalista

Na sve ovo upozoravaju i iz Saveza samostalnih sindikata BiH, čiji je predsjednik Selvedin Šatorović nakon sastanka s predstavnicima Nezavisnog bloka ponovio kako je nužno podići i minimalna primanja i zaštitu radničkih prava u zemlji. Na sastanku je razgovarano je o inicijativama koje je do sada ta stranka uputila ka Vladi FBiH i Federalnom parlamentu, a koje se direktno tiču radnika i radnica u. Savez samostalnih sindikata BiH podržava inicijativu Nezavisnog bloka da minimalna primanja radnika u Federaciji BiH ne mogu biti manja od 750 maraka mjesečno, te da se neoporezivi dio na plaću poveća na iznos od 7.200 maraka godišnje. Isto tako, Savez samostalnih sindikata BiH će, kao najveća radnička organizacija u BiH, i ubuduće podržati svaku inicijativu koja bude usmjerena ka poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja radnika i radnica u BiH.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

error: Content is protected !!