Nema nove vlasti do jeseni?

Advertisements

Plan SDA je da još izvjesno vrijeme odugovlači s formiranjem Vijeća ministara.Izvori bliski SDA navode kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne želi rješavati ništa do izbornog kongresa SDA koji će se održati na jesen.

Za 17. travanj najavljen je sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika oko formiranja vlasti na nivou BiH, a prema informacijama kojima raspolaže Dnevni list, ne treba očekivati konačan dogovor, jer je plan SDA da još izvjesno vrijeme odugovlači s formiranjem Vijeća ministara.

Izvori bliski SDA navode kako predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne želi rješavati ništa do izbornog kongresa SDA koji će se održati na jesen. Navodno on ne želi riskirati da mu bilo tko u stranci može spočitati da je nešto loše ispregovarao ili oštetio neku stranačku frakciju u raspodjeli fotelja. S druge strane, u ovoj stranci su također stava da Vijeće ministara ne treba formirati sve dok se ne poslože stvari i oko Vlade Federacije. To ne žele javno kazati, ali zato na svakom sastanku dolaze sa novim uvjetima i razlozima zašto ne treba formirati vlast. Njima u prilog ide i to što imaju svoje ljude na čelu Vijeća ministara i Vlade FBiH i nigdje im se ne žuri.

Novi zahtjevi

Tek nakon što je bar privremeno s dnevnog reda spornih pitanja skinuto ono o aktivaciji MAP-a, SDA je izašla s prijedlozima o formiranju novih ministarstava u Vijeću ministara što bi moglo biti kamen spoticanja potencijalnih koalicionih partnera. Ovaj prijedlog iznijeli su na nedavnom sastanku sa SNSD-om što su iz te stranke odmah odbacili.

Jučer su se oglasili iz Demokratske fronte i kazali kako svoj ulazak u pregovore sa SDA nisu uvjetovali ministarskim pozicijama, uz ostalo u Vijeću ministara, no odgovaraju i kako nemaju ništa protiv novih resora u Vijeću ministara BiH. Oni sada izlaze sa zahtjevom da se Vijeće ministara treba formirati paralelno sa Vladom Federacije.

Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ BiH inzistira na tome da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH, što je za njih i uvjet za formiranje vlasti u Federaciji.

Sve ovo svjedoči kako SDA sa svojim partnerima samo niže razloge za neformiranje vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na nedavnom sastanku s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem ocijenio je da se dogovor oko podjele ministarstava može postići za dva sata ukoliko ima volje da se sjedne i dogovara.

“Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure. U ovom trenutku ne vidim šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Vijeće ministara treba da bude proširen sa novim ministarstvima”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Situacija komplicirana

Bakir Izetbegović ocijenio je kako politička situacija u BiH komplicirana. Navodi tako da primjerice Milorad Dodik nije za to da BiH nastavi NATO put i da nije lako približiti stavove prema tome. Slično je, kaže i sa usklađivanjem građanskog principa kod izbora predstavnika u Predsjedništvo BiH i etničkog principa iza kojeg stoji Dragan Čović Hrvatski narodni sabor u BiH.

Pohvalio se kako je prije nekoliko dana imao dobar i iskren razgovor s HDZ-om u Mostaru.  “Tada sam čuo nešto što me zadovoljilo, pita me Dragan Čović kada ste čuli da tražimo treći entitet, mi ne tražimo treći entitet i treći entitet može stvoriti samo neodgovorna politika Bošnjaka. To je njegov stav i mene je to obradovalo. Do neodgovorne politike Bošnjaka neće doći”, zaključio je Izetbegović.

Blokada SDA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku sa liderima SDA i HDZ-a.

Istakao je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na “završnim” razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara.

“Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo šta raditi u uvjetima, ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije”, rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a u nedjelju.

Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na nivou BiH i u Federaciji BiH, kao uvjet da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU.

Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni “očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH”.

Razgovarano je, kaže, što učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu. Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa.

“Ukoliko pustite da radi Zastupnički i Dom naroda onda legalizirate sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS-a i građana koji su glasali, kao ni onih koji su uopšte glasali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa”, dodao je Dodik.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović  izjavio je da SDA ne želi SNSD u vlasti na razini BiH i radi sve da ne dođe do njenog formiranja.

”To znači da izvršna vlast ostaje u tehničkom mandatu,  a ne znamo do kada. To je gubitak za čitavu BiH. Sve što iz SDA traže, više je od onog što je normalno u pregovorima i dokazuje da oni sve rade protiv formiranja te vlasti. I zahtjev SDA za povećanjem broja ministara njihov je adut da ne dođe do dogovora. Broj ministarstava se zna. Što je ravnopravnije za tri konstitutivna naroda do da raspodjela ministarstava bude po tri za svaki? O tome uopće ne treba raspravljati. U najnoviju priču o povećanju broja ministarstava ne vjeruju ni njeni predlagatelji. Na to neće pristati, ne samo SNSD, već nitko iz RS-a”, kaže Radmanović.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!