Ništa u BiH nema tako snažan konsenzus kao pogled prema europskoj budućnosti

Ocjene iz EU kada govorimo o statusu kandidata za BiH su dobre te moramo razumjeti kako to nije kraj puta, jer se najveći posao počinje raditi između dobivanja statusa kandidata i punopravnog članstva. Upravo tada zemlja treba uraditi najviše na jačanju svojih institucija i ima najveće šanse da pristupi fondovima, poručio je Crnadak

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini ništa nema tako snažan konsenzus kao što je europski put i dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju, poručio je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH. On je na otvaranju sastanka političkih direktora SEECP-a i direktora za zapadni Balkan EU COWEB u okviru bh. predsjedavanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) kazao kako je vrlo značajno da se ovakav događaj odvija u Sarajevu te i ovo treba biti u funkciji dobivanja kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine.

– Ocjene iz EU kada govorimo o statusu kandidata za BiH su dobre te moramo razumjeti kako to nije kraj puta, jer se najveći posao počinje raditi između dobivanja statusa kandidata i punopravnog članstva. Upravo tada zemlja treba uraditi najviše na jačanju svojih institucija i ima najveće šanse da pristupi fondovima, poručio je Crnadak.

Vladavina prava

Isto tako, pozvao je sve zemlje članice i EU da pomognu BiH, prije svega u dostizanju određenih standarda i jačanju institucionalnih kapaciteta kako bi se omogućilo ono što je najvažnije, a to je bolji život svih građana države BiH.

– Smatram kako je od krucijalne važnosti da ta podrška bude u oblasti vladavine prava, jer mi smo i dalje zemlja koja nema nijedan jedini slučaj korupcije na visokoj razini, a koji je procesuiran i doveden do kraja. Pozvao sam da se obrati pažnja na izvještaj OESS-a o izborima, jer je on vrlo zabrinjavajući, kazao je Crnadak.

Kada je pak riječ o suradnji zemalja regije, smatra  da su EU i regionalna suradnja dva glavna stupa bh. državne politike te je i sastanak održan u petak veliki doprinos daljnjim razgovorima u regiji.

– Dva glavna stuba naše vanjske politike su EU i regionalna suradnja. Ovo je veliki doprinos daljim razgovorima u regiji kojih nikad nije dosta. Imamo jako tešku prošlost koja nas opterećuje i prouzrokuje političke tenzije zbog čega u regiji moramo imati otvorene sve kanale za razgovore, naglasio je Crnadak.

Pomoć Rumunjske

Novinare je zanimao i njegov komentar poziva iz EU da BiH što prije formira vlast na državnoj razini, na što je on kazao kako stranci koji su komentirali legitimitet institucija BiH komentiraju nešto što je regulirano bh. zakonima te bi više volio čuti od njih što misle o tome da se biračima prijeti.

– To je mnogo opasnije za zemlju nego tehnički mandat. To je sve propisano zakonom i zna se tko što radi. Pozivam aktere koji su započeli dogovarati novi saziv Vijeća ministara BiH da taj posao završe. Ni PDP, a ni ja ne sudjelujemo u tim razgovorima, zaključio je Crnadak.

Antoaneta Barta, koja je zadužena za regionalnu suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Rumunjske, izrazila je zadovoljstvo što se u Sarajevu prvi put u ovom formatu održava sastanak koji predstavlja most između predsjedavanja Vijećem EU i SEECP-om.

– Rumunjska je veliki zagovornik daljeg proširenja EU, jer smo i sami zemlja svjedok koje prednosti u smislu transformacije zemlje donosi proširenje Unije. Spremni smo pomoći i podijeliti iskustva, rekla je Barta.

Ona je istakla kako se Rumunjska fokusira na regionalnu suradnju, te pozdravila dobru suradnju sa dužnosnicima BiH u smislu organizacije ovog događaja, korisnog kako za zemlje EU, tako i za zemlje Balkana.

Dodajmo kako su sastankom predsjedavali BiH, kao predsjedavajuća SEECP-a i Rumunjska, kao predsjedavajuća EU, a sudjelovali su predstavnici zemalja članica EU, sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

error: Content is protected !!