Ovaj tjedan korak ka formiranju Vijeća ministara?

Tjedan koji je pred nama trebao bi pružiti odgovor na pitanje mogu li stranke koje će činiti novu vlasti na razini Bosne i Hercegovine usuglasiti stavove kako bi se pokrenuo proces imenovanja mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Prošlog tjedna na sastanku lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, nije postignut konkretan dogovor oko navedene problematike, a iz izjava nakon sastanka bilo je vidljivo kako je ponovno zapelo zbog neslaganja SNSD-a i SDA oko godišnjeg nacionalnog programa za MAP, odnosno zbog uvjetovanje političkog Sarajeva usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa za NATO u zamjenu za podršku novom mandatu.

Ipak, predsjednici stranaka naveli su kako bi se novi mandatar mogao imenovati u idućih sedam do deset dana, dok bi Vijeće ministara trebalo biti konstituirano do kraja ožujka, a najavljeno je i kako bi se prije toga trebalo raditi na izjavi, odnosno dokumentu s principima djelovanja u ovome mandatu.

Ovaj tjedan

Predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je ovog tjedna novi sastanak SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA te dogovor u vezi s ustrojem Vijeća ministara, ističući kako nema razloga da ne bude sačinjen konkretan prijedlog određenih dokumenata.

„Dan je zadatak Bakiru Izetbegoviću da sačini neki papir, ali da bi bio valjan, moramo se usuglasiti“, rekao je Dodik za Glas Srpske, dodavši kako vjeruje kako je to moguće te kao bi do kraja mjeseca mogli dobiti novo Vijeće ministara.

U ovom trenutku, ono što je poznato je činjenica kako nema spora oko europskog puta, mehanizma koordinacije, kao ni oko toga da novi predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda srpskog naroda.

No, kako će biti riješeno pitanje MAP-a oko kojeg postoji spor ostaje za vidjeti. Nakon posljednjeg sastanka Dodik je poručio kako uvjetovanje formiranja Vijeća ministara usvajanjem Akcijskog plana za članstvo u NATO nije racionalno, Izetbegović je naveo kako postoje zakoni i strategije koje se odnose na MAP i aktivaciju MAP-a, dok je Čović naglasio kako teme o kojima su razgovarali traže što prije imamo Vijeće ministara kako bi se okrenuli ekonomskim reformama.

Nadu kako bi novo Vijeće ministara ipak moglo biti dogovoreno u ovom mjesecu daju i poruke koje su nedavno stigle iz Europske unije, a koje je domaćoj javnosti prenio upravo Dodik i prema kojima Bruxelles očekuje brzo formiranje vlasti bez ikakvih uvjetovanja bilo kojim pitanjem, pa i MAP-om.

Europski put

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić jučer se osvrnuo na posljedice blokade u formiranju vlasti na europski put te je u izjavi za Srnu naglasio kako pitanje formiranja Vijeća ministara nije samo implementacija izbornih rezultata, već pokazatelj je li BiH spremna za europski put ili će nastaviti da proizvodi unutarnje sukobe do samouništenja.

Upozorio je kako razvlačenje procesa uspostave vlasti koje dolazi iz bošnjačkih stranaka vodi ka gorem izboru te kako je upravo „njihovo očekivanje da međunarodna zajednica učini korak za nas najveća prepreka europskom putu i napretku ove zemlje“.

Piše: D. Pušić,[email protected]

error: Content is protected !!