PRED KOMŠIĆEM DVIJE SOLUCIJE: Ući u vlast po Čovićevom diktatu ili dati ”korpu” Izetbegoviću?

Šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću zasigurno neće pasti na pamet da mu Željko Komšić razbuca ”svojim” Hrvatima hrvatske nacionalne kvote na federalnoj i državnoj razini. Komšić može birati samo od dvoje solucije, ući u vlast po Čovićevom diktatu ili dati ”korpu” Bakiru Izetbegoviću. Nije to u političkom smislu nimalo bezazlena situacija.

Mudre glave od povjerenja šefa SDA Bakira Izetbegovića ovih dana naporno rade na kreiranju famoznih principa koje će ponuditi, prioritetno čelniku SNSD-a Miloradu Dodiku, a onda i vođi HDZ-a BiH Draganu Čoviću za konačno formiranje Vijeća ministara BiH.

Kakav bi to elegentni izlaz mogao svojim iznuđenim partnerima ponuditi Izetbegović, a da „sve ovce budu na broju, a da i vuk bude sit“, da ne bude niti pobjednika niti poraženog, teško je dokučiti jer su u SDA „zakopčani“ do grla.

Uvjeti i partneri

S druge strane Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi kako će taj iščekivani dokument biti sigurno bez bilo kakvog uvjetovanja oko puta BiH prema NATO savezu. Ako je to istina i informacija koju je Dodik dobio od pouzdanog izvora iz centrale SDA, onda će šef najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović zapravo kapitulirati pred Dodikom i odustaje od usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa, uvjeta za aktiviranje MAP programa, ali i od zaloga da njegova stranka podrži imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara. Milorad Dodik je vrlo precizan, navodi kako će se u principima koje samo što nisu stigli iz SDA biti obveza poštivanja Ustava i zakona ove zemlje i međusobnog uvažanja stajališta oko krucijalnih pitanja u BiH. Indikativno je da iz SDA nema ozbiljnijih komentara na Dodikove opservacije .

Zanimljivo je kako su velom šutnje omotane i druge ”patriotske” snage u FBiH, a poglavito DF-a i stranačkog prvaka Željka Komšića, po tvrdnjama ili nagađanjima sarajevske scene najozbiljnijeg kanadidata za dvostranački sastav bošnjačke reprezentacije za tvorbu federalne i državne vlasti. Opće je poznato da je Željko Komšić zapravo poljuljan od strane Bakira Izetbegovića upravo zbog potrebe suprotstavljanja opetovanom rušilačkom pohodu remetilačkih snaga i „patriotske“ dužnosti obrane države u povijesnom trenutku.

Analitička je scena podrazumijevala da je ”drugi”  bošnjački partner, mnogi tvrde da je to upravo Komšić, potreban Bakiru Izetbegoviću da ojača patriotske snage i zacementira ultimatum da nema imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara dok on ne zajamči usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana i time automatski aktivira MAP program za BiH. Ako Milorad Dodik govori istinu onda je Bakir Izetbegović na pragu kapitulacije, a to znači da bi mu Željko Komšić, ili netko drugi da još uvijek ostavimo prostor i za tu misteriju, bio samo žirant za novo političko poniženje.

I ne samo to, Komšić bi mogao biti proglašen i jednim od grobara NATO puta BiH. Željko Komšić bi morao prikočiti, ohladiti emocije i sačekati da principi iz SDA ugledaju svijetlo dana pa tek onda ozbiljnije promišljati o vlasti, jer bi ga „bjanko“ pristanak mogao skupo koštati. Badava principi, formiranje vlasti se na koncu uvijek svede na podjelu slasnog kolača. Do sada nije bilo nikakvih silnica iz DF-a kako oni zamišljaju raspodjelu poluga vlasti, a u kontekstu odavno zacementiranih nacionalnih kvota.

Dvojba

Ima Komšić dovoljo iskustva i zasigurno kalkulira s preprekom u liku stožernika Dragana Čovića. Nikada do sada Čović nije popuštao oko pet hrvatskih ministarstva u Vladi FBiH i tri fotelje u Vijeću ministara BiH.

Nakon izbora 2010. godine Dragana Čovića nisu uspjeli slomiti niti u „dugim noćima“ pregovaranja u OHR-u da pristane na četiri ministarstva u Vladi FBiH, a da jedno prepusti HSP-u Zvonka Jurišića pa je „platforma“ eliminirala HDZ BiH i zaposjela sve resore u većem entitetu. Četiri godine poslije Željko Komšić je sa svojim DF prihvatio poziv Bakira Izetbegovića i ušao u vlast, ali je klepnuo ušima i pristao preuzeti jedan broj bošnjačkih i dva srpska ministarstva.

Podsjećamo Čović je, kao nikada do tada, poklopio čak 6 ministarskih resora. Istina Komšić je progurao Slavka Matanovića za državnog ministra prometa i veza, ali je tada parlamentarnu većinu činio i Savez za promjene, a ne SNSD pa Čović nikako nije mogao spriječiti tu kadrovsku agresiju.

Taj užitak je kratko trajao jer se veoma brzo upalio kratki Komšićev fitilj i DF je nabrao iz vlasti. Slična ponuda vjerojatno čeka Željka Komšića i ovoga puta, ako on prihvati mamac iz SDA. S obzirom da se bez HDZ-a BiH ne može formirati federalna i državna vlast Željko Komšić može birati samo od dvoje solucije, ući u vlast po Čovićevom diktatu ili dati ”korpu” Bakiru Izetbegoviću. Nije to u političkom smislu nimalo bezazlena situacija. Prihvaćanjem samo dijela bošnjačkih i mrvica srpskih poluga u vlasti Željko Komšić i njegov DF bi „gumicom“ prebrisali proklamirani identitet multinacionalne stranke i automatski i definitivno opečatili status u bošnjačkom, a ne u Bosanskohercegovačkom bloku.

U takvom scenariju nametnut će se pitanje smisla opstanka Komšića u savezu s Nikšićem i Kojovićem s, već sada, jasnim odgovorom.

Piše: I. Marić,[email protected]

error: Content is protected !!