Pritisak na Amerikance i Europljane da smijene Dodika!

Nakon što je na nekoj dalekovidnici odgledao fascinantu demonstraciju vojne sile na Crvenom trgu u Moksvi i osobno jednom nazočio vojnoj paradi vojske Srbije u Nišu, iz njedara predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika je istodobno eruptirao animozitet spram Oružanih snaga BiH, ali i nostalgija za vojskom RS-a.

Opijen vojnom paradom u ‘ruskoj humanitarnoj bazi’ na tlu Srbije Dodik je najavio kako će se ubuduće na dan obilježavanja dana Vojske RS-a nositi i davno odložene odore nekadašnje vojne snage koja se, sukladno svim zakonima i parlamentarnim odlukama, već poodavno stopila u Oružane snage BiH zajedno s bivšim HVO-om i Armijom BiH.

Prije nego što je potpalio još jedan fitilj u Banjoj Luci, Dodik je nešto ranije jednom zgodom ustvrdio kako je ukidanje Vojske RS bila velika pogreška te da OS BiH nisu daytonska kategorija. U pravu je, to je američka izmišljotina koju je i RS podržala i priznala.

Uzbuna u političkom Sarajevu

Prizivanjem uskrsnuća ‘već zgužvane’ vojne odore ugašene vojske Milorad Dodik je izazvao uzbunu u političkom Sarajevu. Otvoren je lov na njegovu glavu, a čelnici sarajevskih stranaka se utrkuju u iskaljivanju bijesa, političke histerije i, po običaju, dokazivanja neizbježnog patriotizma.

Sarajevski minder želi po svaku cijenu, nakon što je nekoliko velikih sila, Britanija, Njemačka, Poljska oživjelo ideju korištenja bonskih ovlasti, pritisnuti zapadne zemlje, Ameriku i tromu Europu da konačno smijene Milorada Dodika i zauvijek zabrane njegovo političko orgijanje.

Pozivaju se da je Dodik prešao „crvenu liniju“, da je nepodnošljivo i neprihvatljivo da predsjednik države javno nasrće na svoje Oružane snage i da želi iznova formirati antiustavne vojne postrojbe. I sam Dodik je nesmotrenim i dvojbenim izjavama dao štofa za harangu iz Sarajeva. Ako smo dobro razumjeli, on je prvo blago najavio kako će se ubuduće na Dan stvaranja vojske RS-a vidjeti i odore te ukinute vojske, a kada su ga isprovocirali i raspametili bošnjački čelnici, ljutito je i bez kontrole sumanuto najavio kako će pripadnici Trećeg Republika Srpska puka zapravo obući te famozne odore umjesto sadašnjih odora.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je napravio medvjeđu uslugu i, ako ostane dosljedan, dovest će i pripadnike OS BiH srpske nacionalnosti u vrlo nezgodnu egzistencijalnu situaciju i u mogući sukob sa zakonom.

Jer, lako je Dodiku mlatarati, mladići iz RS-a su potpisali profesionalne ugovore, obvezali se na poštivanje Ustava i zakona svoje zemlje i navlačenje neke paralelne odore je zakonski grijeh, to je kažnjivo djelo. Da je Dodik malo promislio i ostao pri svojoj prvotnoj namjeri da se na Dan vojske RS-a u neku ruku izloži i odora bivše Vojske RS-a pa i na skupini demobiliziranih bivših pripadnika te vojske, a ne na pripadnicima sadašnjih Oružanih snaga BiH, nitko mu ne bi mogao pera odbiti.

Svaka vojna komponenta slobodno može baštiniti svoju tradiciju pa stoga i čuvati svoju odoru i znakovlje, ali nikako to ne smije ići preko leđa pripadnika Oružanih snaga BiH i u koliziji sa zakonima i pravilima službe.

Pitanje za domaće pravosuđe

Koliko god se upinjali bošnjački politički akteri neće, barem za sada, dočekati sječu Dodikove glave. Američki je veleposlanik u BiH odaslao vrlo jasnu poruku kako očekuje da se Dodikovim verbalnim vratolomijama i prizivanju srpske vojske eventulano pozabavi domaće pravosuđe.

”Zakon o obrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definira obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagirati. Javno osporavanje jednog od ključnih stupova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – europske integracije”, priopćili su iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu.

S obzirom da Milorad Dodik još nije povukao nikakav konkretan potez, Tužiteljstvo BiH još nema elemenata za istrage i mogući progon. Ured Visokog predstavnika i Stožeri NATO i EUFOR-a su samo podsjetili kako su Oružane snage BiH stvorene uz suglasnost svih strana i uz odluke u državnom Parlamentu te pozvali da se one moraju poštivati.

“Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine”, naveli su iz OHR-a.

Dodaju da Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH, i svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

 Po njegovu žalost, ostat će razočaran potpredsjednik SDP-a Zukan Helez koji je tobože doznao od stranih izvora kako će Milorad Dodik ubrzo biti smijenjen pa je taj strah razlogom njegovih antidržavnih budalaština.

Takve povjerljive informacije se puštaju tako naivno i duboko, a Helez apsolutno nema pristupa važnim međunarodnim centrima u BiH i samo manipulira i daje sebi na značaju. Dodikov britki jezik je doista opasan i prilično ratnohuškački. Vrlo je moguće da su njegove izjave i potezi koordinirani s nekim centrima izvan BiH. Također je moguće da će takvi radikalni ispadi biti sve češći i snažniji kako se steže NATO obruč oko BiH. Ali, to je problem za moćni Zapad i bošnjačka bi ‘sećija’ morala biti malo inteligentnija pa svojim ishitrenim potezima ne odmagati politici koju međunarodna zajednica sa zapada ovdje nastoji provesti.

Nije moguće po svaku cijenu, pa ako treba i do sljedećih izbora, blokirati formiranje federalne i državne vlasti zbog opterećenja dominacijom Dodika i Čovića u domovima naroda, a onda tražiti od stranih sila da detroniziraju Milorada Dodika iz političkog života. Da. L.

2 thoughts on “Pritisak na Amerikance i Europljane da smijene Dodika!

 • svibanj 15, 2019 at 1:07 pm
  Permalink

  A šta o svemu ovome kaže Mostarski minder? Već se pokazalo u Federalnom Parlčamentu – HDZ/ UZP/ je opstruirao sve što je kontra Dodiku i njegov fašističkim nakanama. Mile i Dragan zdušno pušu u jednu tikvu – kukala im majka!

  Reply
 • svibanj 16, 2019 at 1:47 am
  Permalink

  Блоггер Станислав Дмитриевич Кондрашов с проектом Telf: Как быстро похудеть?

  Список составил Кондрашов Станислав Дмитриевич и проект Тельф.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!