Provjeravat će se ratna prošlost sudaca i tužitelja

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH je razmatrajući Informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih osoba Republike Srpske odlučilo, između ostalog, pokrenuti postupak provjere svih sudaca i tužitelja u BiH u kontekstu njihove ratne prošlosti.

U Informaciji koje je dostavljena VSTV-u je obuhvaćeno devet sudaca i šest tužitelja koji su stupili u pravosudne institucije u razdoblju od 2003. do 2007. godine, a koji su po mišljenju Centra diskriminatorski postupali protiv Srba u predmetima ratnih zločina.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija potvrdio je nakon dvodnevne sjednice VSTV-a kako će od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH zatražiti hitnu dopunu člana 44 Zakona o VSTS-u u smislu provođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudaca ili tužitelja bez provedenog disciplinskog postupka. Tegeltija je kazao kako će već danas sudovima i tužiteljstvima uputiti zahtjev da VSTS-u dostave podatke da li se protiv bilo kojeg sudca ili tužitelja, navedenog u informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih osoba Republike Srpske ili bilo kojeg drugog suca ili tužitelja u BiH vodi istraga ili krivični postupak.

Također će biti zatraženi i podaci o osobama optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret s posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti, te o kaznama koje su dobili. Ove podatke bit će teže prikupiti s obzirom da ne postoji elektronska baza podataka saovim kvalifikacijama, ali će svakako analiza biti urađena.

Velika odluka

VSTV je na dvodnevnom zasjedanju, razmatrajući Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, usvojilo pet zaključaka.

Osim onih koje je Tegeltija naveo VSTV je donijelo i zaključak  da se Informacija dostavi na nadležno postupanje Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH te od njega zahtjeva prioritetno postupanje po istoj. Informacija će se dostaviti i Tužiteljstvu BiH na nadležno postupanje.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić rekla je kako su zatražili da se provjeri informacija Republičkog centra.

– Na neki način će se izvršiti revizija informacija koje su datirale od ranije, a koje se odnose na ljude izabrane u nekom drugom sazivu, dodala je Jukićeva.

Govoreći o zaključku kojim se traži izmjena Zakona o VSTS-u da Vijeće može u opravdanim slučajevima donijeti odluku o razrješenju, Jukićeva je izrazila sumnju da će to “proći” kod Komisije za legislativu.

– Moramo uskladiti zakone prema članu šest Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji kaže da se neko ne može hitno smjenjivati bez da mu se da pravo da se izjasni i iznese svoje dokaze, navela je Jukićeva.

Kazala je na koncu da će svi suci i tužitelji biti provjereni te kako će, ukoliko se utvrde neke nepravilnosti u radu, biti pokrenut disciplinski postupak.

 Otvorena “Pandorina kutija”

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS-a Milorad Kojić smatra da je usvojenih zaključaka VSTV-a vidljivo da je Centar otvorio “Pandorinu kutiju” o radu pravosuđa BiH.

– Na najbolji smo mogući način – argumentima, činjenicama i dokazima pokazali kako radi pravosuđe u BiH, rekao je Kojić dodajući kako je usvajanje zaključaka na VSTV-u samo prvi korak, te da treba sačekati realizaciju istih.

– Očekujemo da nakon razrješenja ovih sudaca i tužitelja dođe do ponavljanja postupka u svim tim predmetima, istakao je Kojić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić očekuje da će biti razriješeni dužnosti suci i tužitelji Suda i Tužiteljstva BiH koji su u ratu diskriminirali Srbe.

Dukić je kazao kako Savez logoraša RS-a posjeduje originalnu dokumentaciju o suđenju Srbima tokom rata u BiH, koju je registrirao Međunarodni komitet Crvenog križa. Dukić je medijima kazao da su s ratnom prošlošću sudaca koji su Srbima u Sarajevu sudili u ratu upoznati bili i bivši visoki predstavnici, ali kako su imali samo komentar da se nadaju da će sucima proraditi savjest.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS-a (BORS) Duško Miletić rekao je da ne očekuje realizaciju usvojenih zaključaka VSTV-a.

– Ne očekujem ništa od usvojenih zaključaka VSTS-a BiH. O kakvom se Sudu i Tužiteljstvu BiH radi najbolje pokazuje činjenica kada 20 godina nakon rata neko otkrije i tom nadležnom organu dostavi imena sudaca i tužitelja koji po nikakvim moralnim i pravnim mjerilima ne bi mogli obavljati taj posao, rekao je Miletić.

Odgođeno imenovanje zamjenika glavnog tužitelja

Visoki sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH odgodilo je jučer imenovanje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH jer kandidat za ovu poziciju, tužitelj Dubravko Čampara, nije došao na zakazani intervju.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da je Čampara svoje odsustvo opravdao službenim putovanjem, te dodao da će zamjenik glavnog tužitelja BiH biti imenovan kada svi prijavljeni kandidati budu ispitani.

VSTS je na imenovao Dragoslava Erdelića za sudca Okružnog suda u Bijeljini, Sinišu Lazarevića za sudca Osnovnog suda u Bijeljini, a Jelenu Okuka za dodatnog suca

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!