Radončić i Izetbegović u utrci za čelnika državnoga Doma naroda!

Izgleda da je sudbinski ”zapisano” da se čelnici SDA i SBB moraju i dalje međusobno iscrpljivati pa su, nakon nekoliko bitki za Predsjedništvo BiH, prisljeni na novi obračun, ovoga puta po svemu sudeći, za čelnu poziciju u prestižnom Domu naroda Parlamenta BiH.

Na dugom je štapu konstituiranje državnog Doma naroda, međutim pojedini čelnici političkih stranaka ili visoki dužnosnici, koji su poraženi na zadnjim parlamentarnim izborima ili naoprosto nisu bili na listama, imaju ambiciju i već razrađuju formulu kako se domoći prestižnog i prilično bezstresnog Doma naroda Parlamenta BiH.

Najzvučnija su imena Dragana Čovića, hrvatskog stožernika, Bakira Izetbegovića, šefa SDA, Fahrudina Radončića, čelnika SBB-a, najvećeg stranačkog luzera u državi koji je čak tri puta na izborima pokleknuo pred kandidatima iz SDA.

Borba

Kako sada stvari sigurica su Izetbegović i Čović, a Radončić ovih dana prilično samouvjereno pušta signale da ga itekako zanima čak čelna pozicija u državnom Domu naroda.

Nema druge, Radončić se vidi izaslanikom, a onda bi konačno dokusurio i famoznog Izetbegovića. Nesalomivi Fahrudin Radončić očigledno ne želi osobno odustati od vlasti na državnoj razini, ako je već svjestan da mu je Bakir Izetbegović za SBB zatvorio vrata Vijeća ministara. Tako je prije dva dana potvrdio da pokušava u tandemu s liderom SDP-a i Bosanskohercegovačkog bloka Nerminom Nikšićem isčarolijati magičnu formulu za izbor tri presudna izaslanika u nacionalni Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda.

Računica je posve jasna i razumljiva, ali nije priprosta. Ona stranka ili grupacija koja osigura tri od ukupno pet izaslanika u stanju je izabrati bošnjačkog čelnika u Domu naroda. U SDA računaju na čak četiri izaslanika. Tu se jasno prepoznaju i obrisi Radončićeve legitimne aspiracije da upravo on bude taj koji će zasjesti u čelnu fotelju. Naizgled je to vrlo komplicirana taktika, za neke i neizvediva, jer i Nikšić odnosno njegovi partneri iz DF-a i Naše stranke Željko Komšić i Predrag Kojović imaju možda određene pikove po tom pitanju. Olakšavajuća je okolnost što su Komšić i Kojović već karijerno zbrinuti, a za Nikšića će se pronaći prikladna pozicija u izvršnoj vlasti ako uđe u savez sa SDA.

 Ako ne bude dio vlasti, šef SDP-a može nastaviti raditi u parlamentarnim klupama pa i u državnom Domu naroda unutar te trojke o kojoj Radončić priča. Ako bi Radončić i Nikšić uspjeli u projektu ovladavanja Klubom Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH, dramatično bi sasjekli krila moći SDA i Bakiru Izetbegoviću.

Njemu bi osobno izmakli čelnu fotelju, a stranci tu presudnu moć kod odlučivanja, mogli bi ucjenjivati Izetbegovića s blokiranjem nekih zakona ili podnošenjem apelacija prema Ustavnom sudu BiH. Izgeda nekako da je sudbinski ”zapisano” da se Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović moraju do kraja političkog života bespoštedno tući i mrcvariti za primat i pozicije, pa nakon brutalnih okršaja za državno Predsjedništvo, vjerojatno slijedi i nova bitka za čelnu poziciju u državnom Domu naroda.

Strah

Za Radončića je od životne važnosti pristanak Nermina Nikšića. Zato i strahuje da Nikšić ne uđe u aranžman sa SDA oko formiranja vlasti. Samo ne smije se smetnuti s uma kako Radončić drži u svojim rukama ključeve opstanka sarajevske županijske Vlade, a ima on zasigurno još jakih aduta.

Nikšićevih reakcija na Radončićeve opservacije još nema, kao što je podaleko konstituiranje federalnog Doma naroda pa je svako kalkuliranje oko državnog Doma još uvijek zabava za mase. No, nesporno je da je na sonu pet mjesta, pa tko može neka ih popuni. I nikako se ne smije zanemariti ta grozna stvarnost za sarajevsku javnost, Dodik i Čović će vjerojatno imati 8 izaslanika. Dovoljno da dirigiraju Domom naroda, pa i svim strateškim procesima u zemlji. 

Piše: I. Marić, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!