Ranije su se nama bavili drugi, vrijeme da stvari uzmemo u svoje ruke

Za razliku od ranijih godina više se očekuje od ljudi iz regije da naprave neke iskorake nego što postoji neka velika spremnost drugih sudionika, međunarodnih faktora da se oni aktivnije uključe, kazao je Ivanić

BAKU – Ranije su se uvijek Balkanom više bavile međunarodne institucije, a sada su njihova jako visoka očekivanja da mi sami nešto uradimo, kazao je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sudjelujući na Sedmom globalnom forumu u Bakuu. Kako navodi za Fenu, upravo tu se i javljaju problemi jer u regiji nedostaje inicijative, spremnosti i dovoljno političke orijentacije lidera zemalja iz regije da bolje međusobno surađuju. Govoreći o BiH, ističe da se sada trpe posljedice predizborne kampanje.

 – Ovi koji su sada na vlasti u predizbornim kampanjama su sami sebi postavili teške uvjete. Netko mora popustiti kako bi došlo do formiranja vlasti i koliko toliko normalne situacije. Posebno će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi oko NATO-a, rekao je Ivanić.

Međunarodno pravo

Jedan od sudionika ovog velikog događaja je i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koje u svom govoru istaknuo kako predstavlja zemlju koja najbolje zna što znači kada zakažu međunarodni mehanizmi i institucije čija obaveza i zadaća je da zaštite i osiguraju poštivanje univerzalnih međunarodnih vrijednosti, pravila i prava. Isto tako, s druge strane BiH jako dobro zna što znači kada ti mehanizmi i institucije počnu da izvršavaju svoje obaveze i zadatke zbog kojih postoje. 

– Države sa iskustvima kakva ima BiH snažno su opredijeljene za poštivanje, zaštitu i promoviranje međunarodnog prava i globalnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrijednostima i opće prihvaćenim pravilima međunarodnog prava. BiH je privržena multilateralizmu i opredijeljena da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija i članstva u međunarodnim institucijama. Čvrsto vjerujem kako su posvećenost multilateralizmu, poštivanje međunarodnog prava i privrženost zajedničkim vrijednostima i globalnom poretku zasnovanom na prihvaćenim pravilima najbolji način za rješavanje kompleksnih izazova s kojima se suočavamo, i pravi put ka boljem i sigurnijem svijetu, poručio je Džaferović.

Mišljenja je kako se u svijetu događaju pojave i procesi koji uzrokuju fundamentalne promjene u arhitekturi međunarodnog poretka. Radi se, prema njemu, o dubokoj krizi sporazuma o kontroli naoružanja na kojima je desetljećima počivala međunarodna sigurnost, promjenama trgovinskih sporazuma koji su desetljećima predstavljali okvir međunarodne ekonomske suradnje. Tu si i veliki migracijski valovi, klimatske promjene, terorističke prijetnje, porast ekstremizma, međunarodnog kriminala i diskriminacije ostaju gorući problemi. Nadalje, ne treba zanemariti i utjecaj informacijskih tehnologija i razvoja umjetne inteligencije na sve sfere društvenog života te pojave poput cyber-kriminala su izazovi za koje tek treba pronaći zajedničke odgovore.

Multilateralizam

– I dok se stari i novi izazovi multipliciraju, istovremeno dolazi do podrivanja i slabljenja međunarodnih mehanizama i institucija za njihovo rješavanje. Nijedna država više ne može ostati fokusirana isključivo na svoja unutarnja pitanja, niti ih može rješavati u izolaciji i neovisno od procesa koji se odvijaju u njenom neposrednom okruženju i na globalnom planu. Suvremeni izazovi nadilaze državne granice i prevladavaju pojedinačne kapacitete i sposobnosti bilo koje države da samostalno odgovori na njih, naglasio je Džaferović.

Dodaje da procesi rapidne globalizacije i integracije sve više potiru i obesmišljavaju tradicionalnu tvrdu podjelu i razgraničenje između unutrašnjih i vanjskih pitanja, odnosa, poslova i politika. Sigurnost, stabilnost, razvoj i prosperitet svake države sve više ovise o sigurnosti, stabilnosti, razvoju i prosperitetu drugih država u njenom neposrednom okruženju, ali i na globalnom planu.

Sve to, kako tvrdi, znači da su multilateralizam i međunarodni poredak zasnovan na opće prihvaćenim pravilima i dalje najbolja platforma i najbolji okvir za rješavanje globalnih problema. Međunarodni dijalog, suradnja, poštivanje ljudskih prava i opće prihvaćenih pravila međunarodnog prava ključni su mehanizmi za osiguranje sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja. Džaferović podcrtava kako upravo te univerzalne međunarodne vrijednosti, principe, prava i pravila moramo očuvati, promovirati i dalje ih razvijati.

Svemu dodajmo kako je Sedmi Baku forum okupio je više od 500 sudionika iz 55 zemalja, sa osam aktualnih šefova država ili vlada i 42 bivša šefa država ili vlada i mnogim drugima.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

error: Content is protected !!