Raspao se Parlament BiH

26. listopad 2017. godine. Zasjedanje Zastupničkog doma prekinuto je u 23.47 sati zbog nedostatka kvoruma, a da prije toga ništa nije odlučeno niti dogovoreno. Trajalo je 13 sati i „začinjeno“ je s desetak pauza na zahtjeve klubova zastupnika.

Što god tko pričao, kako god tko tumačio i objašnjavao ne može poreći – jedan stup države – zakonodavna vlast – je srušena. Državna izvršna vlast – Vijeće ministara – još se kako – tako drži na nogama. Treći stup države – pravosuđe – stranke na vlasti potkopavaju sa svih strana i, kako stoje stvari, samo je pitanje dana kada će ga oboriti. O čemu se radi?

Ogromne plaće redovne

Parlament BiH raspao se preksinoć, desetak minuta prije nego što je počeo četvrtak, 26. listopad 2017. godine. Zasjedanje Zastupničkog doma prekinuto je u 23.47 sati zbog nedostatka kvoruma, a da prije toga ništa nije odlučeno niti dogovoreno. Trajalo je 13 sati i „začinjeno“ je s desetak pauza na zahtjeve klubova zastupnika.

Kada će Zastupnički dom Parlamenta BiH nastaviti s radom, nije poznato. Prijedlozi da se sjednica nastavi jučer odbila je predsjedateljica Borjana Krišto s obrazloženjem da mora ići na službeni put u Mađarsku koji ne može odgoditi. Također je kazala kako u idućem mjesecu nema slobodnih termina za sjednicu Zastupničkog doma. U prijevodu, zastupnici će idućeg mjeseca biti na odmoru, ali će i dalje redovno iz državne kase naplaćivati ogromne plaće – između 6.000 i 7.000 maraka i svakodnevno će pričati kako državi trebaju reforme i sve druge vrste promjena.

Zbog nedostatka kvoruma, zasjedanje Zastupničkog doma prekinuto je kod devete točke dnevnog reda jer se zastupnici iz SDP-a, DF-a, SBB-a, SNSD-a i dio njih iz Nezavisnog bloka nisu pojavili u sali nakon pauze koju su tražili zastupnici iz SDP-a. Inače, deveta tačka dnevnog reda bila je inicijativa zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi „izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO savezu s prijedlogom  konkretnih mjera na putu BiH prema punopravnom članstvu BiH u NATO-u“.

Sve što je prekjučer trebalo riješiti i izglasati nije urađeno. A ticalo se stanja sigurnosti u državi, poslovnicima, putovanjima i troškovima državnog ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, zloupotrebama pravilnika o radu, izvještaju o napretku i zastojima  BiH na putu ka Europskoj uniji…

Država i građani u kanalu

Izbila je svađa između zastupnika o prijedlogu SDS-a o trasi budućeg autoputa Sarajevo – Beograd kojom bi ona išla preko Tuzle i Bijeljine, a ne Rogatice i Višegrada što traži SNSD… Još 2014. godine zaključen je ugovor između BiH, Europske investicijske banke i tvrtke „Autoputevi RS“ o financiranju izgradnje autoputa Balanjaluka –Doboj, ali prekjučer nije ratificiran pa ostaje na čekanju.

Parlamentarna većina SDA – HDZ – Savez za promjene – SBB više ni formalno ne postoji i sada u Zastupničkom domu Parlamenta BiH svako ide pod ruku sa svakim, ali zavisno od osobnih interesa. Drugim riječima, komade puknute vaze svako drži u rukama i sljepljuje kako mu odgovara, a država i njeni građani gurnuti su u „jarak i kanal“ i strankama na vlasti bitni su poput lanjskog snijega.

Nadanja da bi se nešto moglo promijeniti ostali su iluzija – vladajuće stranke su pobijedile i do općih izbora 2018. sve će ostati isto i još gore.

S druge strane, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, oslanjajući se na osobne interese i autoritet čvrstih političko – poslovnih veza koje traju godinama, pokušat će od travnja iduće godine, javno fingirajući i dalje kako su u žestokom ideološkom i svakom drugom sukobu, da zauzme svako svoj teritorij.

Pri tome će nastaviti s radikaliziranjem naroda kojima pripadaju koristeći i metode organiziranih i kontroliranih sukoba šta god to značilo – političke, ekonomske i financijske poluge vlasti u njihovim su rukama, makar do izbora u listopadu 2018. godine i koristit će sva sredstva da zajedno pobijede.

Piše: M. Osmović, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!