ROVOVSKA BORBA ZA SPAS ALUMINIJA: Kako od kandidata za stečaj opet napraviti giganta?

Neovisna analiza je pokazala da je Aluminij prezadužen, da nema kapacitet duga, te da iz tekućeg poslovanja ne može podmirivati obveze. Ukratko, Aluminij zadovoljava uvjete za stečaj. Ukoliko se vrlo brzo ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će do kraja 2020. povećati minus za dodatnih 94 milijuna maraka, a možda i više

Mostarski Aluminij uskoro će birati novog direktora, a tko god da to bude, dakle aktualni v. d. Dražen Pandža ili netko drugi, čeka ga vrlo težak posao stabiliziranja poslovanja tvornice koja je nekad, a mnogi kažu da je i danas tako, bila žila kucavica Hercegovine.

Aluminij je posljednjih mjeseci prošle godine proživljavao vrhunac krize uzrokovane nagomilanim višegodišnjim problemima ponajviše s cijenom električne energije.

Kako vratiti dug?

U nizu razgovora s predstavnicima Vlade i Elektroprivrede HZ HB, Aluminij je dobio dodatno vrijeme za konsolidiranje poslovanja. U biti, tvornici je omogućena odgoda plaćanja električne energije na 120 dana, a u međuvremenu je urađen i neovisni pregled poslovanja i koncept restrukturiranja koji je samo dodatno potvrdio ono što javnost već zna. A to je da je ‘postojeće poslovanje Društva neefikasno i neprofitabilno te da Aluminij nije u mogućnosti vratiti dug vjerovnicima’. 

U tom pregledu poslovanja navedeno je da je Aluminij u 2018. godini poslovao s negativnom bruto maržom, što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije u mogućnosti pokriti ni proizvodne troškove. Uzevši u obzir dodatne troškove, takvo poslovanje je dovelo do više od 240 milijuna maraka kumulativnih gubitaka. U istoj analizi piše da ‘Društvo u postojećem poslovnom modelu nema mogućnost sanirati posljedice nagomilanih gubitaka niti uopće ima kapacitet vratiti postojeći dug vjerovnicima, kako financijskim (banke) tako i komercijalnim (dobavljači, zaposlenici).’

Analiza je pokazala da je Aluminij prezadužen, da nema kapacitet duga, te da iz tekućeg poslovanja ne može podmirivati obveze.

-Kako je operativno poslovanje Aluminija negativno, Društvo nije u mogućnosti pravovremeno podmirivati preuzete obveze prema dobavljačima za potrebe proizvodnje.

Uzevši navedena obilježja rezultata poslovanja da obveze prelaze izvještajnu vrijednost imovine (gubitak iznad visine kapitala) te trenutne tržišne uvjete u kojima Društvo posluje (neodrživo visok trošak električne energije i ostalih ključnih sirovina čija opskrba nije osigurana na duži vremenski period), Aluminij zadovoljava uvjete za stečaj, piše između ostalog u neovisnom pregledu poslovanja Aluminija.

Predviđa se novi minus od 94 milijuna KM

Ono što je zabrinjavajuće jesu projekcije koje predviđaju da će do kraja 2020. nedostatak novčanih sredstava za financiranje operativnog poslovanja iznositi preko 94 milijuna maraka. Ukratko, ukoliko se vrlo brzo ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će povećati minus za dodatnih 94 milijuna maraka, a možda i više. Analiza pokazuje da se dio tog minusa planira pokriti kroz odgodu plaćanja obveza za električnu energiju prema EPHZHB od 120 dana u iznosu od oko 50 milijuna maraka, no do kraja 2019. godine bit će potrebno osigurati dodatnih 28 milijuna maraka u gotovini.

Također, izgledno je da će povrh navedenih iznosa biti potrebna dodatna sredstva za provođenje sveobuhvatnih mjera operativnog restrukturiranja bez čije implementacije daljnji održivi nastavak poslovanja nije izgledan.

Jedan od zaključaka u neovisnom pregledu jeste i taj da je Aluminij u tako lošem financijskom i operativnom stanju da postojeći dionici (dobavljači, vjerovnici, vlasnici i lokalna zajednica) trebaju bez odgode donijeti stratešku odluku žele li podržati daljnje poslovanje Aluminija ili pokušati naplatiti dio svojih potraživanja kroz formalni proces stečaja.

Ukoliko dionici odluče podržati daljnje poslovanje Aluminija, samo provođenje financijskog restrukturiranja bez pronalaska strateškog investitora koji će dokapitalizirati Aluminij u novcu neće biti dovoljno da se izbjegne stečaj.

-EPHZHB je, efektivno, zadnjih par godina u cijelosti financirao poslovanje Aluminija. U navedenom kontekstu, EPHZHB treba bez odgode odlučiti želi li postati strateški partner tj. vlasnik Društva, navedeno je u neovisnom pregledu poslovanja.

Iz navedenog je jasno da će čelni ljudi Aluminija biti suočeni možda i s nemogućom misijom spašavanja tvornice, a da bi uspjeli u tome bit će potrebno da svi uključeni u vlasničku strukturu i poslovanje mostarske tvornice dobro zasuču rukave i budu spremni za kompromise, ali i za radikalne poteze.

Postupak financijske konsolidacije

Društvo je pokrenulo postupak financijske konsolidacije u skladu sa zakonom o financijskoj konsolidaciji te je otvorilo novi zaštićeni račun u banci. Zakon o financijskoj konsolidaciji onemogućava vjerovnike u aktivaciji instrumenata prisilne naplate potraživanja u periodu trajanja financijske konsolidacije koja za Društvo vrijedi do srpnja 2019. godine.

Dugovi

Elektroprivreda HZHB je najveći vjerovnik koji financira cjelokupno poslovanje Društva i prema kome ukupan dug iznosi 205,2 milijuna maraka (uključujući financiranje kroz obrtni kapital). Društvo je u pregovorima s EPHZHB oko restrukturiranja duga (reprogram dijela dospjelog duga od oko 68 milijuna maraka na 15 godina i neformalni moratorij plaćanja na preostali dio dospjelog duga od oko 137 milijuna maraka) i plaćanja daljnjih isporuka el. energije (od I. mjeseca 2019. godine odgoda plaćanja 4 mjeseca).

Ukupan dug prema financijskim institucijama iznosi oko 41 milijun maraka. Dug također uključuje financiranje Društva kroz obrtni kapital, odnosno odgodu plaćanja obveza prema dobavljačima. Ukupan iznos tako generiranog duga iznosi preko 65 milijuna maraka.

Piše: I. Marić, [email protected]

error: Content is protected !!