U BiH se kreće 3 tisuće ilegalnih migranata?!

Upozorivši na nesnalaženje i nepostojanje odgovora onih institucija koje bi trebale reagirati, Marković je iznijela i određene brojke, kazavši kako se u Bosni i Hercegovini kreće više od 3 tisuće ilegalnih migranata, dok broj legalnih migranata prelazi 30 tisuća

Dok svakodnevno svjedočimo povećanju broja ilegalnih migranata na granici Bosne i Hercegovine, unutar zemlje traju rasprave o tomu na koji način riješiti problem s onim migrantima koji su već unutar BiH te kako učinkovito odgovoriti na izazove koji se tek očekuju.

Nepostojanje koordinacije kao i konkretno razrađenih planova u čijoj bi izradi i provedbi sudjelovale sve razine vlasti samo su neki od elemenata na koje pojedini politički dužnosnici upozoravaju a zbog čega, slažu se, Bosna i Hercegovina nema dugoročno provedivo rješenje kojim bi se onemogućilo da u zemlju ulaze osobe sa zapadno-balkanske rute.

Članica Predsjedništva SNSD-a Milica Marković jučer je tako na konferenciji za medije naglasila kako migrantska kriza pokazuje neodgovornost, ali i nemoć institucija BiH kao i koalicije na razini države. Upozorivši na nesnalaženje i nepostojanje odgovora onih institucija koje bi trebale reagirati, ona je iznijela i određene brojke, kazavši kako se u Bosni i Hercegovini kreće više od 3 tisuće ilegalnih migranata.

Naglasila je i kako Vijeće ministara, Ministarstvo sigurnosti kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice apsolutno nisu odgovorili svom zadatku ni poduzeli adekvatne mjere da bi se situacija sa migrantima održala pod kontrolom.

„Oni su apsolutno zakazali u ovom problemu, zatečeni su, iako im je Granična policija na probleme ukazivala krajem prošle godine, navodeći da im nedostaje 500 ljudi“, podsjetila je Marković, dodavši kako se Vijeće ministara nije obaziralo i zbog čega je Granična policija zatražila pomoć policije Republike Srpske i Federacije BiH

Na ruti

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac jučer je iz Trnova uputio upozorenje kako se ta općina nalazi na ruti migrantskog vala, naglasivši kako Trnovo zbog toga može imati i problema s migrantima. Razlog tomu je, dodaje, nebriga institucija BiH koje ne nude rješenje.

On je naveo i kako su migranti vidljivi na ulicama ove općine te je podsjetio na zaključke Vlade Republike Srpske, a kojima je Trnovo u potpunosti posvećeno, kazavši kako MUP RS-a ima ustavni i zakonski kapacitet voditi računa o općem stanju sigurnosti građana.

Košarac je upozorio i na brojne sigurnosne izazove koji se nalaze pred BiH, kazavši i kako državne institucije pokazuju jalovost i ne idu u susret tim izazovima, niti nude rješenje

Otkrivanje i odvraćanje

Posljednji podaci koje je za Euroblic iznio ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić govore kako je ova služba od početka godine spriječila ilegalni ulazak 2.603 migranta, te da su akcijama Granične policije u suradnji sa policijama entiteta i županija otkrivena još 1.723 osoba neposredno nakon ilegalnog prelaska granice. Problematiku migranata prate i kaznena djela krijumčarenja preko granice, a značajno je za naglasiti kako je  Granična policija otkrila više od 30 osoba u dvije organizirane grupe, a koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku.

I protekli vikend Granična policija je imala pune ruke posla, pa su tako policijski službenici na granici BiH u ta dva dana poduzeli mjere prema 177 državljana visokog migracijskog rizika, od čega je 155 osoba odvraćeno od ilegalnog prelaska, 18 je otkriveno neposredno nakon ilegalnog ulaska, a četiri prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH.

Na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencija za istrage i zaštitu BiH od 18.5.2018. pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima GPBiH nadziru državnu granicu na području Višegrada, koje je povećanim migracijskim pritiskom najugroženije u BiH.

Istodobno, i druge agencije se svakodnevno susreću s migrantima pa je tako jučer na području Policijske uprave Bijeljina pronađeno osam ilegalnih migranta, koji su na teritoriju RS, odnosno BiH, ilegalno ušli iz susjednih zemalja.

Kako je priopćeno iz Policijske uprave Bijeljina oni su otkriveni u mjestu Donje Crnjelovo, a

provjerama je utvrđeno da se radi o ilegalnim migrantima bez identifikacijskih dokumenata. Nakon toga predani su službenicima Granične policije BiH na dalje postupanje.

S druge strane situacija s migrantima posebno prate nadležne službe Hrvatske, a koje su dobile zadatak da pojačaju nadzor granice prema BiH. Takvu odluku prate i podaci prema kojima je u prva tri mjeseca 2018. godine prilikom pokušaja nezakonitog ulaska u Hrvatsku, zatečena je 371 osoba, a što je čak 70 posto više nego u istom razdoblju 2017.

Piše: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!