Vlada pogazila obećanje, umirovljenici izlaze na ulice

Vlada Federacije BiH pogazila je obećanje dano umirovljenicima po tko zna koji put zbog čega više nema pregovora i odustajanja od prosvjeda.

Umirovljenici, njih između 12.000 i 15.000 u iduću srijedu izlazi na ulice Sarajeva kako bi pokazali vlastima da više ne mogu čekati na usvajanje zakona o MIO i povećanje mirovina. Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine Mehmedalija Rapa rekao nam je kako je Skupština Saveza udruženja umirovljenika FBiH 12. rujna zadužila Izvršni odbor da ukoliko Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve organiziraju prosvjede.

Veliki prosvjed

-Izvršni odbor je zasjedao u ponedjeljak večer i donijeli smo odluku da idemo u prosvjed 25. listopada. Prosvjed će biti organiziran ispred zgrade Vlade FBiH u 11 sati i bit ćemo tu nekoliko sati, kaže Rapa. Naglašava kako će na prosvjedima biti veliki broj umirovljenika, između 12 i 15 tisuća, te kako bi vlast trebalo biti sram da se najstarija populacija na ovaj način bori za svoja prava.

Na naš upit zašto se sada odlučuju na prosvjede, kada su prije samo mjesec dana obustavili sve aktivnosti vezane za prosvjed, Rapa kaže kako su imali čvrsto obećanje Vlade da će ispuniti njihove zahtjeve, ali kako vide da od toga nema ništa. Vlada nije, priča, ispunila nijedan od njihovih zahtjeva, a to je ugrađivanje njihovih zahtjeva u novi Zakon o MIO, te povećanje mirovina.

– Obećali su kako će ispuniti sve u listopadu kako bi se sa primjenom počelo u studenom, no vidimo da se to neće dogoditi i da nema nikakve ni šanse da bi se moglo o tome razgovarati, kaže Rapa.

Zahtjevi

Zahtjevi umirovljenika su poznati odavno, a tiču se hitnog usvajanja novog zakona o MIO u kome bi bili ugrađeni zahtjevi umirovljenika.

U novi zakon bilo bi, prema njihovim zahtjevima uvršteno povećanje mirovina i to za umirovljenike koji su umirovljeni do 31.7.1998. godine za 10 posto, a za one koji su umirovljeni od 1.8.1998. do 31.12.2007. za 5 posto. Umirovljenici su tražili i da se u novi zakon uvrsti stavka da će se svake godine mirovine usklađivati sa troškovima života, kao i zahtjev da mirovina ne može biti veća od plaće koju je umirovljenik primao tokom rada. Vlada i umirovljenici su usuglasili da najviša mirovina neće moći biti više od pet najnižih, što će značiti da za one sa najvećom mirovinom nema povećanja, ali za sada ni smanjenja mirovina.

– Ako se zakon i svi naši zahtjevi ne usvoje do nove godine naš novi zahtjev bit će da se mirovine povećaju za 10 posto po starom zakonu…Nama mirovine nisu povećavane od siječnja 2014. Godine, a troškovi života su enormno porasli…Mi smo dovedeni na rub egzistencije i više ne možemo mirno sjediti, zaključuje Rapa.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!