VRAĆAJU SE NOSAČI “DIGITRONA” Međunarodna zajednica spremna pomoći za Dom naroda

Politički direktori Vijeća za provedbu mira, barem ako je suditi prema izjavama nakon dvodnevnog sastanka, postali su svjesni da bez promjene Izbornog zakona nema ni implementacije izbornih rezultata. Naime, jučer se nakon sjednice moglo čuti kako je PIC-u stalo da se izborni rezultati implementiraju te kako je stoga bitno što prije promijeniti izbornog zakonodavstvo, uz poruke kako je to težak, ali ipak ne i nemoguć zadatak.

Na pitanje novinara, visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao kako OHR neće reagirati kada je riječ o Izbornom zakonu, kazavši kako žele vidjeti domaća rješenja. Ipak, dodao je kako su spremni pomoći kako bi se našlo rješenje za Dom naroda.

-Nije to jednostavno. Treba poštivati tri naroda, principe Ustava Federacije, države i sve to spojiti, kazao je on.

Uvijek iste poruke

Kada je riječ o ostalim temama visoki predstavnik kazao pak kako PIC izražava žaljenje zbog retorike koja, kako je rekao, vodi ka podjelama, kazavši kako se tu misli na intenziviranje retorike o odcjepljenju kao i one koja se tiče presuda Haškog tribunala.

Inzko se zatim fokusirao RS, kazavši kako iz tog entiteta nastavljaju sa izjavama prema kojima se o BiH govori kao o uniji država.

-RS sastavi dio BiH, ona je entitet i nije država ni u kom smislu. Kazao je on, dodavši kako je biH jedinstvena država koja je dosta decentralizirana. Kada je riječ o Federaciji on naveo kako tu nema zajedničke politike i ciljeva.

Inzko je naveo kako je prethodno razdoblje obilježio gubitak financijskih sredstava, kao i neslaganje stranaka, odnosno organa vlasti u pogledu donošenja nekih ključnih zakona. Poručio je kako se PIC nada da će doći do usvajanja zakonskog rješenja o trošarinama kao i da će doći do napretka u procesu popunjavanja Upitnika Europske komisije. Inzko je pojasnio kako je ostalo oko 500 pitanja koja su najteža.

Inzko je kazao i kako Ruska Federacija nije podržala tekst komunikea, objasnivši kako im je bila sporna formulacija oko NATO saveza, ali je dodao kako i oni zajedno sa svima iz PIC-a imaju jedan cilj, a to je stabilna i prosperitetna BiH.

Članovi Predsjedništva na PIC-u

Nešto ranije sastanak s političkim direktorima Vijeća za provedbu mira održali su članovi Predsjedništva BiH koji su ih upoznali s trenutnom političkom situacijom u zemlji. Tom su prilikom naglasili opredijeljenost za rad na provedbi reformi kao i ispunjavanju uvjeta potrebnih za dobivanje statua kandidata, te je potvrđeno kako su posvećeni nastavku europskog puta zemlje, kao i dovršetku odgovora na Upitnik Europske komisije u što skorijem roku. Pritom, izneseno je uvjerenje kako će, unatoč trenutnoj situaciji, doći do napretka kada je riječ o europskim integracijama BiH, a to se odnosi na ispunjavanje ciljeva koji su postavljeni u vrh prioriteta vanjske politike BiH.

Članovi Upravnog odbora su pak osim očekivane podrške europskom putu, naveli i kako fokus rada treba biti na ekonomskim i socijalnim reformama, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana. Također, u fokusu treba biti i vladavina prava kao i poboljšanje javne uprave. Članovi PIC-a su na ovom sastanku pohvalili napredak koji je napravljen u tom kontekstu te su uputili i poziv svim razinama vlasti da učine i dodatne napore u smislu nastavka ispunjavanja zadataka iz reformskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Piše: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!