BORBA PROTIV PRANJA NOVCA: Nećemo u EU bez usklađivanja propisa sa europskim normama

Advertisements

Strukturni nedostaci u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji su nedavno identificirani u BiH, povećavaju rizik od toga da sudionici u organiziranom kriminalu peru svoju dobit i dalje ulažu u kriminalne aktivnosti, rekao je Máša

Jedan od uvjeta za pridruživanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji svakako će biti usklađivanje pravnih propisa o borbi protiv pranja novca sa europskim normama, poručeno je na konferenciji “Podizanje svijesti o prevenciji i borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma”.

Na samoj konferenciji predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta “Podrška borbi protiv pranja novca”, čiji je cilj podizanje svijesti među zainteresiranim stranama, njihovo povezivanje u dijalog i pomoć vlastima u BiH u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u BiH. Stručnjaci iz Austrije, Slovenije i institucija iz BiH su u okviru ovog projekta postavili temelje za nastavak rada na aktivnostima koje će imati pozitivan učinak na rad svih organa kaznenog gonjenja. Najznačajnije aktivnosti su priprema novog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, kreiranje registra bankovnih računa fizičkih osoba i registra stvarnih vlasnika pravnih osoba, kao i uspostavljanje ureda za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Strukturni nedostaci

Richard Máša, voditelj Kooperacija Delegacije EU u BiH, novinarima je rekao kako su posljednjih godina napori koji se širom svijeta ulažu u borbu protiv pranja novca dobili na važnosti zbog povećanja globalnog terorizma, kao i zbog ekonomske krize.

– Strukturni nedostaci u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji su nedavno identificirani u BiH, povećavaju rizik od toga da sudionici u organiziranom kriminalu peru svoju dobit i dalje ulažu u kriminalne aktivnosti. Zbog toga se standardi FATF, konvencije UN-a i Vijeća Europe – Moneyval, na koje se BiH obavezala, kao i direktive EU u području pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, moraju u potpunosti provoditi, poručio je Máša.

Podcrtava kako je namjera EU pomoći našoj zemlji da se što bolje uhvati u koštac s problemom pranja novca, odnosno da dođemo do razine koja se traži za pristupanje EU. Shodno tomu, od krucijalne je važnosti da naše institucije i predstavnici vlasti razumiju važnost izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i značaj oduzimanja protupravno stečene imovine.

– Ovaj projekt ambiciozan i izazovan i zahtijeva stalnu posvećenost, odgovornost i blisku suradnju na svim razinama u BiH. EU snažno posvećena jačanju vladavine prava u BiH i stoji uz građane BiH, ustvrdio je Máša

Dobra suradnja

David Smolej, viši kriminalistički inspektor specijalist u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Slovenije, uvjeren je kako je projekt već dao značajan doprinos učinkovitoj i brzoj reformi u području borbe protiv pranja novca. Istaknuo je da je Slovenija pomoć u razvoju i poboljšanju stabilnosti i sigurnosti regije jugoistočne Evrope postavila među prioritete svog djelovanja.

– Zemlje regije ostvarile su vidan napredak u izvođenju reformi na putu ka EU, a u proteklom razdoblju  u tome je uspjela i BiH, kaže Smolej. Potvrdio je i dobru i intenzivnu suradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH, kako bilateralnu, tako i u okviru regionalne suradnje.

Edin Jahić, voditelj Odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Ministarstvu sigurnosti BiH, kazao da se projekt provodi već dvije godine, a vrijednost mu je dva milijuna eura.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!