POTVRĐENE INFORMACIJE DNEVNOG LISTA: Radončić ulazi u vlast i preuzima ministarstvo sigurnosti!?

“Nije spomenuta DF, spomenut je samo Radončić i da će on biti u ministarstvu bezbjednosti i da je to postignut dogovor kad se ulazilo ovamo. Otkud znam kako dolazi? Ja mislim da to nije loše, ako se dogovorimo.”

Nakon pregovora lidera tri stranke održanih u srijedu
HDZ je dobio tri ministarstva u Vijeću ministara BiH i to ministarstvo financija, ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova.

SNSD je dobio ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministarstvo prometa kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

SDA-u i strankama okupljenim oko nje trebale bi pripasti tri ministarske pozicije i to obrana, sigurnost i vanjski poslovi kao i četiri pozicije zamjenika ministra. Jedna od ove tri pozicije, navodno, bi trebali pripasti SDA-ovom koalicionom partneru, odnosno Demokratskoj fronti.

Kako je kazao Bakir Izetbegović, ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trebao bi biti kadar iz Republike Srpske iz reda ostalih.

Međutim, kako prenosi N1 predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u svom obraćanju poslije sastanka u ovom kontekstu spomenuo je i lidera SBB-a Fahrudina Radončića i tako potvrdio informacije o kojima je u srijedu pisao Dnevni list.

“Gospodinu Izetbegoviću je pripalo ministarstvo spoljnih poslova, bezbjednosti za koje je rekao da očekuje da se tu pojavi gospodin Radončić i ministarstvo odbrane. Njima pripada i četiri zamjenička mjesta, po tri SNSD-u i HDZ-u. Prvi neprihvatljiv uslov je da mi damo saglasnost za MAP i neće je biti. Mi smo pristali kao dio fer ponude imajući u vidu da je naš predsjedavajući. U praksi treba uvesti da onaj narod koji ima predsjedavajućeg Savjeta ministara predlaže ministra iz reda Ostalih. Gospodin Izetbegović govori da ovdje ima dosta problema, mene to ne zanima. Nisam došao da rješavam njegove probleme, došao sam da predstavljam RS i srpski narod. Veoma je loša poruka neizbor organa. Ukoliko oni ne žele da biraju organe, nema razloga da mi insistiramo na tome nešto brzo. Ostaje da ispunimo uslove za evropske integracije. Svi elementi dogovora i nedogovora postoje. Ima izjava koje Izetbegović nije parafirao, ima struktura raspodjele. Ima ono što se ne slažemo. Ako se to ne razriješi, nema potrebe da sjedamo više oko toga. Neću prihvatiti onoga ko bi zbog pozicije promijenio naciju”.

Na pitanje da li je itko spominjao Demokratsku frontu u kontekstu raspodjele ministarstava u Vijeću ministara BiH Dodik je izjavio:

“Nije spomenuta DF, spomenut je samo Radončić i da će on biti u ministarstvu bezbjednosti i da je to postignut dogovor kad se ulazilo ovamo. Otkud znam kako dolazi? Ja mislim da to nije loše, ako se dogovorimo.”

Fahrudin Radončić je, također, kratko komentirao dovođenje SBB-a u kontekst funkcija u okviru Vijeća ministara BiH.

“Nemam informacija šta su njih trojica uistinu razgovarali ili dogovarali”, kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić komentirajući ove informacije za N1.

Podsjetimo, Dnevni list je u srijedu objavio tekst koji upravo govori o velikoj mogućnosti da u Vijeće ministara BiH uđe stranka Fahrudina Radončića.

One thought on “POTVRĐENE INFORMACIJE DNEVNOG LISTA: Radončić ulazi u vlast i preuzima ministarstvo sigurnosti!?

  • travanj 21, 2019 at 3:56 pm
    Permalink

    da mi je vidit ijednu uspjesnu drzavu koju vode islamo fanatici..osim nekih blisko istocnih koje to jesu zahvaljujuc nafti..i nicemu drugo.a tek bosnjacki politicari…ha ha ha

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!