Hotel zatvoren, dugovi prema radnicima ostali

Radnici su tražili sastanak s premijerom ili nekim od ministara, a traže uvezivanje radnog staža u trajanju od oko četiri ipol godine. Radi se o nerazjašnjenom statusu za oko šezdesetak radnika Hotela Ero

Dok se jučer održavala sjednica Vlade Fedracije BiH u Mostaru ispred zgrade ove institucije prosvjedovalo je oko tridesetak radnika Hotela Ero koji je prestao s radom krajem prošle godine.

Radnici su tražili sastanak s premijerom ili nekim od ministara, a traže uvezivanje radnog staža u trajanju od oko četiri ipol godine. Radi se o nerazjašnjenom statusu za oko šezdesetak radnika Hotela Ero, a pred Vladu su došli jer su ranije iz ureda premijera Fadila Novalića dobili pozitivan odgovor kada je u pitanju sastanak.

Traže pomoć Vlade

”Danas smo došli kako bi od Vlade FBiH zatražili pomoć u rješavanju naših problema. Doprinosi za 62 radnika nisu uplaćivani u posljednje četiri godine”,  kazala je u izjavi za novinare predsjednica Sindikata zaposlenika hotela “Ero” Mira Mandić. Ona je istaknula kako je potrebno oko milijun i dvjesto tisuća konvertibilnih maraka kako bi se radnicima uvezali doprinosi za četiri godine.

”Na početku smo se obraćali Gradu Mostaru kao našem osnivaču i vlasniku, bili smo na sastancima, međutim, Grad nije u mogućnosti izmiriti dugovanja prema nama. Nismo imali drugog izbora već se obratiti Vladi FBiH”,  kazala je Mandić.

Inače, Vlada HNŽ-a u lipnju 2017. godine donijela je odluku o kupnji zgrade mostarskog hotela “Ero”, površine cca 9.500 metara četvornih, u koju bi se trebale smjestiti sve županijske institucije.S predstavnicima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u čijem je vlasništvu objekt, dogovorena je ukupna cijena od 10,5 milijuna maraka, a kako je u studenom prošle godine kazao glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, preostaje samo još sastaviti i potpisati kupoprodajni ugovor.

Nekadašnje radnice Hotela Ero podsjetile su na to da je 2013. godine Vlada FBiH usvojila zaključak prema kome se budući kupac Hotela Ero obvezuje da preuzme obveze prema uposlenima. Tada je donesen i program zbrinjavanja radnika, a polovina radnika tada se prijavila za obeštećenje koje je trebao platiti Zavod MIO FBiH u čijem je vlasništvu  Hotel Ero. Za ostale radnike, njih oko tridesetak  odgovornost, po tadašnjim zaključcima, preuzima novi vlasnik.

Od radnika nekada najboljeg hotela u Mostaru godinama svi peru ruke, i Zavod MIO i Grad Mostar i Vlada HNŽ-a koja se već godinu dana predstavlja kao budući vlasnik Hotela Ero.

Iz Vlade HNŽ-a su u više navrata poručili kako ih ne zanimaju odnosi u bivšem poduzeću, te kako oni samo kupuju zgradu za nešto više od 10 milijuna maraka. Ipak kupnja hotela, iako je, tvrde sa obje strane završena stvar, još nije završena, a samim tim, kažu radnici Hotela Ero, ni program zbrinjavanja se ne može realizirati. U toku je predstečajni postupak, a sredinom veljače bi u njega trebao ući stečajni upravitelj.

Iz Zavoda za Mirovinsko i invalidsko osiguranje jučer su kazali kako će ispoštovati dogovor prema radnicima hotela Ero koji imaju potpisan sporazum o zbrinjavanju. ”Mi imamo obvezu prema onom dijelu radnika s kojima imamo potpisan sporazum o socijalnom zbrinjavanju i taj dio će biti ispoštovan nakon što se prodaja realizira. Za radnike koji nisu uključeni u sporazum, nemamo zakonsku obvezu”, rekli su iz Zavoda za MIO. Pojasnili su da taj sporazum, na koji je i Vlada FBiH dala suglasnost, ne uključuje uplatu doprinosa, nego isplatu otpremnina.

Dugovi

Vlada Federacije jučer je usvojila informaciju  da je ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH na kraju prošle godine iznosio je 5.634.060.622 KM i manji je od duga u proteklom tromjesečju za 148,85 milijuna KM. U istoj informaciji navodi se i to kako je vanjski dug je na kraju 2017. iznosio 4.739.373.174 KM, a za servisiranje vanjskog duga isplaćeno je u zadnja tri mjeseca prošle godine ukupno 243.400.610,36 KM.

”Nominalni dug, preračunat u konvertibilne marke, manji je nego u proteklom kvartalu za 146.278.993 KM ili za tri posto”, kažu iz Vlade. Kad je riječ o unutarnjem dugu Federacije, on je na kraju 2017. godine iznosio 894.687.448 KM.

Federalna vlada jučer je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, kojim je rok za primjenu člana 20a. produžen za dodatnih 36 mjeseci. Kako pojašnjavaju, ovim članom propisano je plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Usvojena je na sjednici i informacija o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji, u kojoj je navedeno da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u okviru provođenja poticajnih mjera od 2004. do 2017. godine, značajan dio sredstava iz programa “Transfer za poticanje razvoja, poduzetništva i obrta” usmjerilo za razvoj poduzetničke infrastrukture. Vlada navodi kako je u poduzetnike zone u navedenom periodu uloženo 19.403.121,31 KM, od čega 1.058.748,58 KM u 2017. godini. Za sedam poduzetničkih zona je kroz poticaje izdvojeno 940.368,58 KM, za tri poslovna inkubatora 60.000 KM, jedan tehnološki park 19.400 KM i za poduzetničke centre i razvojne agencije 38.980 KM.

Izmijenjeno niz odluka

Usvojeni su i prijedlozi Zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije, te Zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. Jedna od novih odredbi zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje je da, izuzetno, troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na koga se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod koga je osiguranik zaposlen.

Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila i tehnički dorađen tekst Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Donesena je i nova Odluka o vrsti i performansama automata na sistemu automata na igre na sreću. Dopunom su obuhvaćene nove vrste automata za igre na sreću. Dopunjena je i Odluka o privremenoj mjeri zabrane prometa trupaca, čime je omogućen slobodan promet trupcima između pravnih i fizičkih osoba sa sjedištem u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!