Ide li Komšićev DF u vlast?

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte odlučeno je da se formira radna grupa koja će sačiniti zaključke radi donošenja eventualne odluke o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama.

Ovo je na press konferenciji za novinare objavio potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

On je na niz pitanja novinara da pojasni da li DF ulazi u vlast ili ne rekao da se ne radi o odluci o ulasku DF-a u vlast, već će radna grupa napraviti materijal koji će se usvojiti na sljedećoj sjednici Predsjedništva DF-a, a tiče se odluke o eventualnom započinjanju pregovora s drugim strankama.

Nakon toga, iz DF-a je objavljeno da je nakon sadržajne i vrlo argumentirane rasprave o otvaranju razgovora o eventualnom učešću u vlasti sa svim parlamentarnim strankama, Predsjedništvo Demokratske fronte zadužilo je Generalnog sekretara, Zlatka Miletića, potpredsjednike Ekrema Prošića i Dženana Đonlagića, potpredsjednika FBiH, Milana Dunovića, šeficu Kluba zastupnika Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH, Almu Kratinu i Mahira Mešalića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona da pripreme zaključke o kojima će se Predsjedništvo očitovati na narednoj sjednici.

“Što se tiče odnosa sa Bh. blokom koji trenutno ima Vladu u Kantonu Sarajevo, Demokratska fronta ostaje pri dogovorenim stavovima, odnosno i dalje će podržavati aktuelnu kantonalnu vladu”, rekli su iz iz DF-a..

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje napad na povratnike u Prijedoru i ispisivanje grafita na vjerske objekte koji su posljedice izjave Gradonačelnika Prijedora, Milenka Đakovića koji je negirao zločine počinjene nad nesrbima u Prijedoru.

Iako se očekivalo da Predsjedništvo DF-a donese direktnu odluku o ulasku u vlast, to s nije de fact desilo, ali je današnjim potezima pratkično otvoren put da DF u konačnici na nivou FBiH i BiH uđe sa SDA i drugim strankama u vlast.

error: Content is protected !!