INTERVJU Ivan Musa: ‘Na scenu stupila svebošnjačka koalicija, cilj je dekonstituirati Hrvate do kraja’

Ivan Musa, predsjednik HKDU-a, član Predsjedništva HNS-a te zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta u razgovoru za Dnevni list, a povodom posljednjih događaja na Zastupničkom domu i pokušaja brisanja prefiksa hrvatski iz pojedinih javnih poduzeća upozorio je kako je na sceni djelovanje svebošnjačke koalicije koja za cilj ima daljnje dekonstituiranje Hrvata, a ovo je tek jedan od pokušaja. Ističe kako ovdje nije riječ o nikakvom tehničkom pitanju, već o prvorazrednom političkom pitanju te podsjeća kako su upravo ova poduzeća kroz Washingtonski, a onda i Daytonski sporazum od strane Hrvata unesena u zajedničku državu.

Kako komentirate posljednje događaje na Zastupničkom domu, odnosno inicijativu da se iz prefiksa brišu nazivi hrvatski, kao i da se briše naziv Herceg-Bosne iz pouzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne?

– Tu je po sudu nas Hrvata u Zastupničkom domu na scenu stupila svebošnjačka koalicija predvođena SDP-om, a sve s ciljem daljnjeg dekonstutuiranja Hrvata, odnosno omalovažavanja, obespravljivanja i svega što iza toga slijedi. Hrvatski zastupnici, a to smo pokazali, nisu mogli pristati na to. Njihova priča da se radi o samo tehničkom pitanju po našem sudu apsolutno nije točna, već se radi o čisto nacionalnom pitanju. Ako netko misli da može Hrvate brisati iz Federacije, a samim tim i iz BiH grdno se vara.

Prije svega, ovo o čemu danas govorimo ne možemo ni u kojem slučaju podvesti pod tehničko pitanje. Utemeljenje ovoga tražimo u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu, jer kroz te sporazume mi smo kao narod unijeli, hajmo reći te naziva poduzeća. U tim sporazumima postoje jasne odredbe o tomu. Nažalost, nismo našli razumijevanje te smo postupili na način za koji smo procijenili da je najbolji; nismo htjeli dopustiti da se iživaljavaju nad nama te smo napustili sjednicu.

Vjerujem, da to ne bi trebala biti bošnjačka politika, ali netko je provodi nad Hrvatima. Razumijem da se bliži izborna godina, ali ovo se više ne može podvesti pod izbornu godinu budući da ovakvi potezi postoje već desetljećima. Očito je da se pod plaštem demokracije želi provesti etničko čišćenje nad Hrvatima u Federaciji.

Koji su idući koraci nakon što je ova inicijativa dobila podršku da uđe na dnevni red sjednice?

– Bošnjačke stranke na nekom nastavku ove sjednice takav zaključak mogu usvojiti bez problema, kao što su i do sada usvajali. Sjetimo se rezolucije o osudi inicijativa za federalizacijom države, a prilikom čega se pokazala jedna šovinistička politika. I tada je isto na sceni bila ova svebošnjačka koalicija. Na nama je da nađemo način da se tomu odupremo i mi sigurno nećemo popustiti pred njihovim zahtjevima. Vidjet ćemo kako će razvijati situacija.

Kako komentirate sam ishod glasovanja oko uvrštavanja na dnevni red spomenute inicijative?

– Odavno je poznata priča bošnjačke politike, bez obzira kako se zvali, a to je priča da žele Federaciju očistiti samo za sebe. Najveća su im smetnja Hrvati, Srba suštinski, politički i nema niti mogu utjecati na razvoj događaja. Bošnjačka politika zna da je na sceni priča oko promjene Izbornog zakona, ali sada žele napraviti sve preduvjete da Hrvata na ovim prostorima nema. Svakako da je na sceni nervoza kod njihovih političara zbog odluke Ustavnog suda BiH, jer je obrazloženje u kontekstu izbora izaslanika u federalni Dom naroda vrlo precizno i jasno. Ta preciznost njima ne odgovara jer su naučili da Hrvatima biraju, ne samo izaslanike, već i člana Predsjedništva. Odlukom Ustavnog suda im se izbijaju iz ruku realno-pravni instrumenti kojim bi nastavili sa svojom politikom. Normalno je da su nevozni zbog toga.

Možete li se osvrnuti na prijedlog koji je otišao na federalni Parlament, a tiče se izbornih jedinica?

– Treba prvo naglasiti kako u Federaciji ne postoji Izborni zakon, kao što postoji u Republici Srpskoj. Oni izgleda hoće da postanu kao Republika Srpska iako su im puna usta protivljenja RS-u. Ovo je pokušaj cementiranja pozicije kojom bi mogli nadzirati situaciju koja se tiče federalnog Doma naroda, a onda i uspostave vlasti. U tom se prijedlogu vidi da mogu izabrati više iz polovice izaslanika i Hrvata i Srba, a čak su i u Zastupničkom domu predvidjeli smanjenje broja hrvatskih zastupnika. Trenutno Hrvati imaju 16, a po njihovom modelu bilo bi 3 do 4 manje.

Kakvo je vaše mišljenje kada je riječ o tematici raspisivanja izbora, a u kontekstu činjenice da još uvijek nije došlo do provedbe presude Ustavnog suda?

– Moramo ozbiljno shvatiti odluku Ustavnog suda pa se i spremiti da tužimo Središnje izborno povjerenstvo ukoliko donesu odluku o raspisivanju izbora jer bi počinili kazneno djelo ustavno-pravnog rušenja BiH. Moramo razmisliti o tužbama ukoliko dođe do toga. Jer, znajući da se izborni rezultati ne mogu implementirati napravio bi se kaos u državi, odnosno samim činom se bi se proizvelo ono što je Ustavni sud rekao da ne može biti. Spominje se da SIP može odrediti broj izaslanika, pa kako pitam se ja, je li to oni misle da mogu iz čibuka odrediti koliki će biti broj Hrvata.

Kako gledate na daljnji razvoj situacije kada je riječ o odnosima u Federaciji?

– Ovaj pokušaj treba promatrati kao jedan od pokušaja, imamo niz tema, poput obrazovanja, iako je jasno da je obrazovanje na razini Federacije neustavno. Bošnjačka politika zna što bi to značilo za njihov projekt građanske, unitarne države. Sve je to tempirano, evo sredinom siječnja bi bila tematska sjednica o obrazovanju gdje bi se pokazala priča o nekom univerzalnom jeziku. Pripremaju se stvari za koje misle da im mogu proći, ali ja duboko vjerujem da mi imamo snage i pameti da to ne dopustimo.

Bošnjačko Sarajevo ne želi priznati naciju Hrvat, a to se vidjelo i kroz prijedlog o brisanju prefiksa hrvatski, jer se uopće ne koristi pojam nacionalni, već etnički. S druge strane treba naglasiti kako ta ista bošnjačka politika nije željela primjerice podržati naš zaključak koji bi se ticao prava zaboravljenih branitelja.

Razgovarao: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!