JASMIN REPEŠA: Bilo mi je prerano da već prekinem s klupskom košarkom i budem isključivo izbornik Hrvatske

Još od natjecateljske 1994./1995. godine jedan od najboljih košarkaših trenera u regiji, rođeni Čapljinac Jasmin Repeša, nije imao odmora vodeći 11 klubova, a u dva navrata i reprezentaciju Hrvatske.

Poslije dvije sezone u Olimpiji Milano ljeta 2017. je odlučio kako je došlo vrijeme da se na određeni period odmakne od aktivnog sudjelovanja u klupskom trenerskom poslu.

– Iskoristio sam godinu da se odmorim s obzirom da od angažmana u zagrebačkoj Doni (KK Dubrava, op.a.) pa do danas faktički nisam imao odmora. Dapače, bilo je puno ljeta koja su potrošena za reprezentaciju. Tako mi je dobro došlo da malo mislim i na sebe, prikupim nove energije. Zaista mislim da sam se odmorio, uživao u nekim drugim stvarima u kojima nisam mogao s obzirom na specifikum posla kojim se bavim. Posvetio sam se nešto više i bližnjima nego obično i jako sam zadovoljan da je tako bilo, priča Jasmin Repeša za Dnevni list.

S Milanom je u dvije sezone osvojio tri trofeja (jedno prvenstvo i dva Kupa), a klub je ukupno od 1996. godine osvojio četiri titule.

– Ipak nismo napravili rezultat koji smo htjeli. Uz to nisam ni ja bio zadovoljan s tim kako su išle neke stvari, niti su oni bili zadovoljni. U takvim situacijama je normalan razlaz. Tu nema ni emocija, ni puno priče. Ne mogu reći da nismo u tom periodu nešto napravili, međutim motiv mog dolaska je bio da napravimo tim koji će u kontinuitetu funkcionirati i u Europi napraviti nešto ozbiljnije. S obzirom da politika kluba nije bila takva, nego je zagovarala mijenjanje ekipe iz godine u godinu, mislim da jedno takvo kaotično stanje sigurno nije moglo donijeti takve rezultate. A to je i jedan od glavnih razloga zašto je došlo do razlaza.

Poslije odlaska iz Olimpije Milano nije manjkalo ponuda za nastavak trenerske karijere, ali se Repeša odlučio na – odmor.

– Ponuda je bilo i u tijeku sezone, mogu reći prilično, međutim nisam htio da mijenjam odluku. A klubovi koji mijenjaju tijekom sezone su oni s velikim problemima ili klubovi koji nemaju strpljenja ili viziju. Meni nije trebao takav novi program sa problematičnim, da tako kažem, konotacijama. I onda sam jednostavno odlučio da ću cijelu godinu pauzirati. Već pripremam sebe za sljedeću sezonu, ponuda ima, ali nigdje neću žuriti. Treba mi nešto što će me upotpuniti u svakom pogledu, da ću biti jako zadovoljan s klubom, sredinom i ambicijama. Jednostavno da nađem jedno novo zadovoljstvo u tom poslu i da onda napravim dobar rezultat.

Nedavno je bio i kandidat za klupu reprezentacije Hrvatske koju je vodio u dva navrata (od 2005. do 2009. i od 2012. do 2014.).

– Uvijek je najveća čast voditi nacionalnu selekciju, međutim moram priznati da je u ovom trenutku jedini razlog, kao i kod nekolicine trenera koji su imali identičan problem, je da se Hrvatska odlučila imati profesionalnog trenera, a ja se ne osjećam spremnim da vodim samo reprezentaciju. Mislim da još mogu dati i klupskoj košarci. U svakom slučaju sve što mogu pomoći, ja ću i uraditi za reprezentaciju, ali da prekinem s klupskom košarkom i budem samo izbornik, mislim da je prerano, izjavio je Jasmin Repeša.

Anzulović je dobro rješenje za Hrvatsku

Hrvatska je dosta kiksala u kvalifikacijama za SP u Kini 2020., ali još uvijek ima kakvu – takvu šansu izboriti se za završne kvalifikacije. Težak posao je je pripao Draženu Anzuloviću koji je prošlog mjeseca imenovan za novog izbornika.

– Ne treba se tu skrivati, rezultat zasad nije dobar. Mislim da nedostaju najmanje 4 boda zbog poraza od Rumunjske i Nizozemske. Ima još dosta utakmica, ali treba početi pobjeđivati. Mislim da se s trenerom Anzulovićem našlo dobro rješenje. Iako se igra u gostima s Talijanima i Rumunjima, nema alternative nego pobjeđivati.

BiH je imala jako tešku grupu

Repeša svakako prati i događanja oko A tima BiH koji je na čelu s Duškom Vujoševićem napravio solidan rezultat u kvalifikacijama za SP i blizu je prolaska u završnu fazu.

– Mislim da zasad BiH u kvalifikacijama ide jako dobro. Vrlo su blizu da prođu dalje i ukoliko nastave tako mislim da će uspjeti. Imali su jako teško skupinu jer su Francuzi i Rusi reprezentacije top nivoa, a i Belgija je izuzetno kvalitetna. Siguran sam da će, ako ovako nastave, doći do svog cilja.

Igokea nije favorit kao proteklih godina

Kao slobodan trener Repeša je uspijevao pronaći ove sezone vremena da pogleda i uživo poneku utakmicu bh. prvenstva pa je tako zimus bio na meču Zrinjski – Student. Ali ni ostale nisu mogle previše izmaknuti…

– Apsolutno pratim sve s obzirom da je dostupno preko izravnih prijenosa, internet streaminga, youtube kanala… tako da jako puno utakmica gledam, što izravno, što kroz snimke. Mislim da je ta Liga za prvaka bila izuzetno ujednačena, interesantna, da je bilo dosta publike i sigurno je tu profitirala košarka. Odlučivale su nijanse. Igokea nije favorit kao proteklih godina što su potvrdili porazi na nekoliko terena i u svakom slučaju to je dokaz da liga postaje kvalitetnija.

Rad s mladima je najveći problem svugdje u Europi

Ranije je kroz angažman u Čapljini, koja je u epizodnoj ulozi kroz par godina imala košarkaški klub na visokom nivou za BiH, posebno upozoravao i zagovarao rad omladinskog pogona. Ipak puno više pozornosti je usmjereno seniorskoj ekipi…

– Generalno mislim da je rad s mladima i pružanje prilike mladima nešto što je najveći problem, ne samo kod nas, nego svugdje u Europi. Jednostavno utrka za rezultatom je danas prioritet. Na takav način najviše štete imaju mladi, a na kraju krajeva i klubovi, odnosno reprezentacije, jer ti mladi igrači bez kvalitetnih trenažnih programa i kvalitetnih natjecateljskih programa sigurno ne mogu postati igrači visokog nivoa. Ali je svake godine sve više utakmica, a manje prostora za rad, treneri sve više pod stresom, ako izgube dvije – tri utakmice odmah su pod upitnikom trebaju li nastaviti raditi ili ne. Puno je razloga zašto je to tako.

Reprezentacije iz regije će sve više ovisiti o inozemnim klubovima

U posljednje vrijeme od selekcija iz regije se ističu Srbija i posebno Slovenija kao europski prvak.

– Sve reprezentacije s Balkana su u prošlosti imale periode dobrih i slabijih rezultata. Slovenija je uspjela otići do kraja i nema dvojbe da su izgledali fantastično i napravili sjajan rezultat. Reprezentacije Srbije i Hrvatske su imale neke jake trenutke, ali isto tako i BiH, kao npr. na EP-u u Sloveniji. Generalno mislim da je teško očekivati da klupska košarka bude na nivou kao nekad s obzirom da je trend da najpotentniji mladi igrači, čak i prije nego se afirmiraju, traže svoj prostor u nekim većim europskim klubovima ili idu u NBA, tako da je to u svakom slučaju neuporedivo s periodom od prije rata kad igrači nisu mogli ići do 28. godine i gdje je liga bila bez konkurencije najjača u Europi. Mislim da se ta vremena, da imamo tako kvalitetnu ligu na ovim prostorima, sigurno neće skoro vratiti. Reprezentacije će sve više ovisiti o odrastanju i podizanju kvalitete svojih igrača u inozemnim klubovima.

Osvojio 20 trofeja

Gdje god je radio pretežito je osvajao i trofeje pa Jasmin Repeša danas iza sebe ima 20 titula u 3 zemlje. U Hrvatskoj je osvojio 10, od toga 6 puta prvenstvo i 4 puta Kup. Po dva puta je bio prvak Italije i Turske, a u obje zemlje je osvojio i po dva Kupa. Bio je i osvajač dva Superkupa Italije. Na međunarodnoj razini je u Euroligi najdalje otišao s Bolognom 2004. godine kad je poražen u finalu od Maccabija.

Piše: Ersan Bijedić, [email protected]

 

JASMIN REPEŠA

Datum rođenja:           1. 6. 1961.

Mjesto rođenja:           Čapljina

Trenerska karijera

Reprezentacija

Hrvatska         2005. – 2009.

  1. – 2014.

Klubovi

Dona   1994. – 1995.

Cibona            1995. – 1997.

Tofaš   1997. – 2000.

Split    2000. – 2001.

Slask   2001.

Cibona            2001. – 2002.

Fortitudo        2002. – 2006.

Virtus  2006. – 2009.

Benetton         2009. – 2011.

Cibona            2011. – 2012.

Unicaja           2012. – 2013.

Cedevita         2013. – 2015.

Milano 2015. – 2017.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!