JOZO ĆOSIĆ: Što prije usvojiti proračun županije, očekujemo skoro formiranje Vlade

Ćosić je, govoreći o prioriteti u radu nove većine u Hercegbosanskoj županiji kao i odlukama koje se očekuju uskoro, najavio i poteze na prvoj sljedećoj sjednici.  „Na prvoj sljedećoj sjednici skupštine usvojiti će se proračun kako županija ne bi bila u financijskoj blokadi“, naveo je on

Posljednja sjednica Skupštine Hercegbosanske županije, na kojoj je došlo do izbora novog rukovodstva najavila je ulazak u novu fazu procesa izbora nove vlasti u ovoj županiji te potvrdila parlamentarnu većinu koju će, pored HDZ-a BiH kao pobjedničke stranke, činiti HDZ 1990., SNSD i SDA.

Na poziciju predsjednika Skupštine imenovan je Jozo Ćosić (HDZ 1990.) što se tumači i kao znak i potvrda funkcioniranja partnerstva dva HDZ-a na terenu, a čija su rukovodstva prije nekoliko mjeseci potpisali sporazum o suradnji. Ovo imenovanje potvrda je i dobrih odnosa unutar Hrvatskog narodnog sabora čije članice idu zajedno u proces formiranja vlasti na različitim razinama.

Potvrda nove većine

Na pitanje o idućim koracima, Ćosić je u razgovoru za Dnevni list kazao kako očekuje skoro formiranje Vlade, kazavši i kako će  HDZ 1990. imati jednoga ministra u Vladi. Imenovanje novog skupštinskog rukovodstva svakako je i potvrda nove vladajuće većine u županiji, a u tom je kontekstu Ćosić naveo kako će tu većinu činiti zastupnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SNSD-a i SDA.

Kada su u pitanju potezi koji su do sada urađeni kroz djelovanje nove zakonodavne vlasti,

on je podsjetio kako je odmah po izboru sazvao izvanrednu sjednicu Skupštine na kojoj su zastupnici, između ostaloga, raspravljali i  Nacrtu Proračuna Hercegbosanske županije za 2019. godinu.

Usvajanje proračuna

Ćosić je, govoreći o prioriteti u radu nove većine u Hercegbosanskoj županiji kao i odlukama koje se očekuju uskoro, najavio i poteze na prvoj sljedećoj sjednici. 

„Na prvoj sljedećoj sjednici skupštine usvojiti će se proračun kako županija ne bi bila u financijskoj blokadi“, naveo je on. Podsjećamo, uskoro istječe Odluka o privremenom financiranju koja je u novom sazivu Skupštine usvojena za razdoblje od 1. siječnja do 31.ožujka 2019. godine tako da prioritet upravo usvajanje proračuna. Dogovor u Hercegbosanskoj  županiji samo je jedan u nizu kojima se potvrdio sporazum koji su vrhovi dva HDZ-a postigli u siječnju. Dobra suradnja na terenu stvara i temelj budućeg zajedničkog i koordiniranog djelovanja u brojnim procesima koji se očekuju na nekim višim razinama, počevši od promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH pa do ustavnih promjena.

Temeljem rezultata Općih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990. obvezale su se  na međusobnu suradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Skupštine

Podsjećamo, nakon zasjedanja klubova naroda i Povjerenstva za izbor i imenovanje unutar Skupštine koji su predložili članove rukovodstva, s 15 glasova za i pet suzdržanih za predsjedatelja Skupštine imenovan je Ćosić, dok su Dragana Domjanović (SNSD) iz reda srpskog naroda i Jasenko Tufekčić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda imenovani za zamjenike predsjedatelja Skupštine HBŽ-a

error: Content is protected !!