MLADEN ĆAVAR: Zbog iznošenja neistinitih podataka Irfan Čengić treba dati ostavku

Advertisements

U Socijaldemokratskoj partiji BiH u tijeku su procedure koje bi u svibnju mjesecu trebale rezultirati izborom predsjedničkim izborima po sistemu jedan član – jedan glas. Kandidature za čelnu poziciju najavili su, uz aktualnog predsjednika Nermina Nikšića, još trojica istaknutih članova stranke.
Kandidati za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Svetozar Pudarić, Edin Delić i Mladen Ćavar uputili su pismo vrhu stranke u kojem se upozorava na nepravilnosti u provođenju procesa kandidatura za čelnu poziciju u ovoj stranci. U tom pismu potpisnici su zatražili ostavku ili smjenu generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića.
Kako se navodi u pismu, povod ovakvoj reakciji jeste izjava generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića koji je kako, potpisnici pisma tvrde, „manipulativno objavio saznanja o broju prikupljenih potpisa, na način da za jednog od kandidata zna da ima više od 7000 potpisa, dok tvrdi da su druga dva prešli prag “nešto malo iznad 1000”, dok Mladen Ćavar navodno nije ni prešao ovaj prag.

Traži se odlazak Irfana Čengića

Kako navode, u istoj informaciji se istovremeno ističe da se još uvijek prikupljaju podaci s terena. Zbog toga potpisnici u pismu kažu da je „skandalozno i podlo neselektivno precjenjivanje jednog i potcjenjivanje dvojice kandidata, a pokušaj izbacivanja jednog kandidata iz utrke dok se još nisu prikupili svi podaci smatramo krajnjom drskošću i razlogom da se Irfan Čengić odmah povuče sa mjesta generalnog sekretara ili da bude smijenjen“.
O aktualnoj situaciji u najvećoj oporbenoj stranci u BiH  razgovarali smo s Mladenom Ćavarom,  jednim od kandidata za predsjednika SDP-a BiH, za kojeg je Čengić izjavio da nije prikupio dovoljan broj potpisa kako bi se kandidirao za čelnu funkciju u ovoj stranci.
Mladen Ćavar, bivši ministar sigurnosti BiH i trenutni član Glavnog odbora SDP-a BiH kaže da je motiv njegove namjere da se upusti u bitku za čelnog čovjeka SDP-a BiH prvenstveno podizanje ljestvice odgovornosti.
– Pored toga želja mi je da dam doprinos daljoj demokratizaciji SDP BiH i insistiranju na visokim etičkim i moralnim standardima. Potencirao sam nedavno odgovornost predsjednika SDP BiH za izborni rezultat. Nermin Nikšić je bio šef izbornog štaba i pred izbore je rekao da preuzima odgovornost za izborne rezultate. Nakon izbora, sekretarijat je u analizi rezultata koja je više zbroj statističkih podataka nego kvalitetna analiza, konstatirao da nije ispunjen niti jedan od šest predizbornih ciljeva. Kako nije prihvatio odgovornost tada, pozvao sam ga da podnese ostavku nakon privođenja u aferi ,, Farmer“ – kaže Mladen Ćavar za Dnevni list.
Kako kaže, isti motiv  je bio razlog zbog kojeg je potpisao zajedničko pismo trojice potencijalnih kandidata.
– Sekretar Čengić je tajnik partije, organizacije svih članova SDP BiH. On nije privatni tajnik Nermina Nikšića. Poštujem njegov izbor u vezi kandidata i on to može iznositi kada hoće i koliko hoće. Međutim, kada iznosi podatke kao tajnik SDP BiH on mora iznositi točne i istinite podatke. Neprihvatljivo je insinuiranje kojim se želi neistinitim informacijama utjecati na javnost. To mu uopće nije trebalo i zbog toga i u ovom slučaju insistiram na njegovoj odgovornosti. Moramo pokazati da nismo svi isti. Uostalom, Irfan Čengić je javno na predizbornom skupu izjavio da će dati ostavku ako Denis Bećirović ne bude izabran za člana Predsjedništva BiH, ističe Ćavar.
Što se tiče potpisa potpore za njegovu kandidaturu, Ćavar ističe da je svjestan da će zbog nemogućnosti obilaska terena doći u situaciju da ima manje potpisa nego da je uspio obići organizacije.
– Ja to nisam mogao raditi zbog obaveza na poslu. No bez obzira na to, očekujem da imam dovoljno potpisa i prezentiram svoje ideje članstvu tijekom kampanje debata po BiH i eventualno debata na televiziji. Ukoliko kojim slučajem ne budem imao dovoljno potpisa u prvom krugu prikupljanja, uvjeren sam da ću nedostajuće potpise prikupiti u dodatnom roku od 48 h koji se daje kandidatu sa nedovoljnim brojem validnih potpisa. Informaciju o točnom broju skupljenih potpisa trebamo dobiti tek danas – kaže Ćavar.

Nije bilo sluha

Ćavar u razgovoru za Dnevni list kaže da je javno predlagao vodstvu SDP-a  da implementira neko od jednostavnih rješenja zaštite cijelog procesa, ali da  njegove ideje nisu prihvaćene.
– Mogli smo na plastičan način pokazati na koji način se uz malo truda može zaštititi integritet izbornog procesa u BiH. Mogli smo numerirati sve materijale i zaštititi ih nekim zaštitnim žigom koji ima samo predsjedavajuća izborne komisije SDP. Višak materijala i utrošeni materijali moraju odgovarati broju izdatih listića. To se moglo primjeniti i za obrasce na kojima se sakupljaju potpisi,na glasačkim listićima i svim ostalim materijalima. Ne košta mnogo, a daje određenu zaštitu protiv zloupotreba, navodi Ćavar.  
Između ostalog, kaže da su u SDP-u, da je bilo sluha, mogli pokazati da su drugačiji.
– Ne kažem da nama u SDP to treba, da se bojim zloupotreba, već tvrdim da smo mogli pokazati kako se s jednostavnim i jeftinim rješenjima može zaštiti izborni materijal za opće i lokalne izbore. O tome su mnogo govorili Magazinović, Čengić i  Mašić u parlamentima u kojma djeluju, pa su mogli te ideje primijeniti i u našem izbornom procesu. Na taj način bi smo pokazali da smo drugačiji od ostalih, da nudimo konkretna rješenja, zaključuje Mladen Ćavar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!