Kardinal Puljić o svećeničkom zlostavljanju djece

Kardinal Vinko Puljić koji, na poziv pape Franje, u Vatikanu sudjeluje na samitu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece, koji je okupio oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta, kazao je, u odgovoru na upit novinarke N1 je li se o toj problematici razgovaralo u BiH, odnosno je li i u BiH bilo slučajeva zlostavljanja, da ih je, na žalost, bilo.

“Ali, hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna“, rekao je.

Upitan zašto to nije upućeno pravosuđu BiH, kardinal Puljić je odgovorio kako domaće pravosuđe još nije takve naravi te kako su zakoni dosta nedefinirani. “Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti“, dodao je dodavši da čeka odgovor Kongregacije. Prema njegovim riječima, Sveti otac je sve sudionike samita hrabro pozvao da se suoče s tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti.

“Naš pristup jest svaku stvar nazvati pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo pristupiti tome kako raditi sa žrtvama, kako raditi s onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje dešavaju“, izjavio je kardinal ukazavši da treba početi od odgoja u obitelji kako bi se formiralo djecu integriranu u osobnosti.

“Potom, pitanje Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da budemo hrabri suočiti se s izazovima na našem putu“, kazao je Vinko Puljić za N1.

error: Content is protected !!