Kriza 2008., 10 godina kasnije

Advertisements

Najveći efekt je nastao kroz percepciju krize, i to kroz rastući populizam u politici, čije su dvije najjače manifestacije izbor Trumpa u SAD i Brexit.

Ekonomski se, usprkos utrošenim tonama tinte o katastrofalnim posljedicama krize 2008. godine, ništa značajnije nije dogodilo. Banke su spašene, a time i financijski sustavi, ojačala je uloga centralnih banaka, dio zemalja provodio je bolne programe štednje (jer su prije toga nekontrolirano trošili), euro je,i pored katastrofičnih najava,preživio.

Najveći efekt je nastao kroz percepciju krize, i to kroz rastući populizam u politici, čije su dvije najjače manifestacije izbor Trumpa u SAD i Brexit.

Iako je kriza imala sva tri bitna sastojka – iznenadnost, kreiranu nesigurnost i vremenski tjesnac za donošenje odluka, više je potvrdila etička ili vjerska načela o pohlepi, vezanoj za kreiranje financijskih derivata nazvanih oružjima za masovnu financijsku destrukciju, nego nešto drugo. Pokazala je, još jedanput, bazično neznanje kad je riječ o financijama većine, izuzev užeg kruga zainteresiranih.

Danas zbog brojnih spajanja, velike banke su postale još veće nego što su to bile 2008. godine, a financijska moć je više koncentrirana nego ikad u posljednjih stotinjak godina. Udvostručila se vrijednost financijskih izvedenica, cijene nekretnina rastu, dugovi zemalja su 2,5 puta veći od ukupnog svjetskog društvenog proizvoda.

U pravu je Adam Tooze, povjesničar u metafori da se dogodio udar u organizmu. Stavljen je stent i pacijenti je nastavio živjeti. Ali nije promijenio životne navike – i dalje puši i pije, jede masno. Već nakon par tjedana prestao je uzimati tablete za razrjeđivanje krvi i one protiv stvaranja naslaga u krvnim žilama. I na prvi pogled sve izgleda dobro. Do narednog udara, ili bankrota. Koji, nastaje, kako kroz svog junaka  Ernest Hemingway opisuje : „Na dva načina. Postupno i onda iznenada“.

Katastrofalna može biti slijedeća ekonomska kriza, koju opet nitko neće prepoznati na vrijeme. Tvorac najpopularnijeg ekonomskog udžbenika – Paul Samuelson je još prije pola stoljeća rekao: «Burza je predvidjela devet od posljednjih pet recesija.»

Piše: Ante Razum

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!