MOSTAR Nema policajaca, nema ravnatelja, ali ima kriminalaca

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije kaže kako u HNŽ-u nedostaje 270 policijskih službenika, te 65 državnih službenika i namještenika

Sva ova radna mjesta ispražnjena su uglavnom prirodnim odljevom, odlaskom u mirovinu. Nažalost, dulji niz godina iz raznih razloga (političkih) nisu se raspisivali natječaji za prijem na prazna radna mjesta, tako da je sada stanje alarmantno, jer nedostaje gotovo jedna trećina operativnoga sastava Uprave policije. Veliki broj upražnjenih mjesta odnosi se na više pozicije u policijskoj strukturi, koje su ostale nepopunjene, jer je u proteklih deset godina samo jednom, 2013. godine, obavljeno je promicanje (činovanje) policijskih službenika. Činovanje nije moguće provesti jer je Policijskom odboru istekao mandat, a novi odbor nije formiran, opet zbog politike. I onda krenu optužbe na račun drugih, ministri iz reda hrvatskog naroda optužuju ministre iz reda bošnjačkog naroda. Ministri iz reda bošnjačkog naroda optužuju ministre iz reda hrvatskog naroda i tako u nedogled. Broj onih što nedostaju raste iz godine u godinu, ali raste i broj onih što ne nedostaju. Raste broj kaznenih djela i počinitelja. Čast izuzecima, ali što rade pripadnici policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Gdje je uopće i što radi prvi čovjek policije, gospodin Ilija Lasić?

Javnost ne poznaje prvog čovjeka policije, niti se isti obraća javnosti. Na mjesto prvog čovjeka policije HNŽ-a postavljen je 2014. godine, a u međuvremenu je njegovo imenovanje osporio Županijski sud u Mostaru. Isti sud je u predmetu privatne tužbe, utvrdio kako je procedura izbora Ilije Lasića za ravnatelja policije bila nezakonita. I opet, začarani krug.

Županijski sud nije tom presudom izravno razriješio ravnatelja policije, nego je to naložio tuženima: Županiji, Vladi i MUP-u HNŽ-a. Vlada ne može razriješiti ravnatelja policije s dužnosti, jer ga ista nije niti imenovala, a policijski odbor koji ga je imenovao, ne postoji.

Sve je politički odrađeno, da nema rješenja, ali ništa nije odrađeno da nema kriminala. Svakodnevno smo svjedoci počinjenim razbojstvima u kladionicama, trgovinama, poštama…Na upit kakva je sigurnosna situacija u HNŽ-u, svake godine isti odgovor. ‘Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća’. Zadovoljavajuća i jeste, koliko se i kako radi.

Uhite se tri okorjela kriminalca, (za jednim raspisana i tjeralica) koji istu večer ukradu automobil, opljačkaju trgovinu i par sati kasnije završe na slobodi. U policiji tada krivnju prebacuju na Tužiteljstvo i Sud, a u tim pravosudnim institucijama tvrde da ne dobiju nikakav dokaz o počinjenim kaznenim djelima, pa na osnovu toga ‘rekla, kazala’ ne mogu niti uputiti prijedlog za određivanjem pritvora. Razbojnici nakon puštanja na slobodu počine još teže kazneno djelo, opljačkaju i izbodu čovjeka, izvrše otmicu djevojke…

Kakva je uopće komunikacija na relaciji policija – tužiteljstvo – sud. Očito da je izostala.

Kada ste uopće sreli policajca na ulici. Policajca (pozornika) koji će se naći na usluzi građanima u situacijama kada ih napadnu ili opljačkaju. Nedostaje ih 270, i pitanje je kada će te ga uopće i sresti. Vlada nabavila stotinu novih vozila za policiju, a vozila nema tko voziti. Policajci koji završavaju smjenu, nemaju istu kome predati. Policajci nemaju volje ni za radom, godinama su se školovali, a rade na mjestima kao da su se tek zaposlili. Ne mogu napredovati, jer nema činovanja, jer nema policijskog odbora.

Kada ste posljednji put u gradu Mostaru vidjeli nepropisno uklanjanje vozila. Policija ima dva specijalna vozila ‘pauk’, a niti jedan u funkciji. Parkira se kako kome volja, vozi se kroz jednosmjerne ulice, ‘leti’ kroz kružne tokove i nikom ništa. Kružni tok na ulazu u Rodoč, sve je osim kružnog toka. Izvaljen sa svih strana od strane vozača koji ga ne vide pa ‘prolete’ kroz njega. I opet niko ništa, javna imovina uništena, počinitelji nepoznati.

Gospodine ministre unutarnjih poslova, gospodine ravnatelju, gospodine predsjedniče Vlade HNŽ-a i svi drugi ministri, sjedite za stol, zasučite rukave i dogovorite se napokon. Upamtite da vi niste vječni na pozicijama koje obnašate i ne dozvolite da se u vas upire prstom zbog nerada. Gospodo, ne dozvolite da druge policijske agencije rješavaju slučajeve kriminala u Županiji kojoj ste Vi na čelu. Gospodo, bojim se, kako ste počeli da će uskoro druge policijske agencije ostavljati i prekršajne naloge ‘pod brisač’. Čast izuzecima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!