MOSTARCI ZABRINUTI ZBOG IZGRADNJE AUTOCESTE: Ode sve, ostadosmo bez ičega!

Advertisements

Četiri godine nakon otvaranja dionice Međugorje – Bijača, na dijelu Koridora 5C, uslijedili su pomaci u nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Krajem prošle godine, počeli su radovi na izgradnji podionice Buna – Počitelj , dok je za dionicu Počitelj – Zvirovići, tenderska procedura u završnoj fazi. Međutim, nova trasa autoputa na jugu Mostara, dionica autoputa Mostar Jug – Buna, neće lako proći ovim putem. Protiv nove trase, građani se bune. Tvrde: trasa će uništiti kulturno-historijsko naslijeđe i ugroziti egzistenciju, prenosi N1.

Nova trasa autoputa Koridora “5c” Mostar jug-Buna, prolazit će pored kuće Ljubice Adžović u Malom Polju kod Blagaja.

Samo tri do četiri metra dijelit će njen dom i autocestu. Osim toga, bit će joj uništeno imanje u koje je uložila velika sredstva.

“Moj sav imetak ode, ostadosmo bez ičega. Do kuće je 3, 4 metra i možeš li u njoj živjeti? Ne možeš. Ode štala, ode kokošinjac, dva plastenika, sve ode”, kazala je Ljubica Adžović, mještanka Malog Polja.

Protiv ove trase prije tri godine peticiju je potpisalo više od tri hiljade mještana južnih mostarskih naselja. Peticiju je potpisao i Semir Kljako, jer je prvobitno planirano da trasa autoputa ide preko njegove kuće, a sada je kaže pomjerena svega 30 metara od iste.

“Prije dva, tri dana, odjednom ovdje kopaju trasu. Nas niko ništa nije ni obavijestio. Trideset metara od mene ide, ja ne znam šta će nama onda ovdje kuća”, kazao je Kljako.

Riječ je o dionici čiji se početak nalazi u mjestu Kočine, te prolazi između aerodroma i magistralnog puta “M-17”, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, koji ide kroz istoimeni tunel. Iako je postojala nada da će asfalt proći daleko do oboda Podveležja, ova trasa, je tvrde u Autocestama, najpovoljnija i jedina moguća s obzirom na to da je lokalna zajednica prvobitni projekat preko naselja Blagaj osporavala.

U zaleđu naselja Ortiješ i Lakševine trasa prolazi većim dijelom kroz neobradivo zemljište a objekata nema, dok kroz naselja Kosor i Malo Polje na trasi se nalazi pet do šest objekata. Prema Zakonu o cestama definisan je zaštitni pojas koji iznosi 40 metara. U tom pojasu nije dozvoljeno naknadno građenje objekata. Ukoliko se radi o izgrađenim objektima u neposrednoj blizini autoceste ti se objekti u procesu eksproprijacije otkupljuju.

Srpski povratnici u selo Ortiješ kod Mostara tri godine vode bitku sa institucijama da trasa planiranog autoputa kroz jug Mostara ne prolazi kroz njihova imanja od kojih žive. Svoj glas protiv toga diže i Vujadin Berberović. Autoput bi trebao preći njegovih vinograda i voćnjaka.

“Zemljište koje ja posjedujem s ovim vinogradima vrijedi oko milion maraka. Tih milion mi u ovom momentu ne znače ništa, više mi znači zadovoljstvo da dođem, da radim u ovom vinogradu”, kazao je Berberović.

Mještani ovog naselja podsjećaju na neposrednu blizinu vojnog aerodroma, zbog kojeg se, kažu, autoput mora udaljiti. Upozoravaju da ukoliko im se oduzme zemlja za gradnju autoputa, života za njih u ovom mjestu više neće biti, prenosi N1.

7 thoughts on “MOSTARCI ZABRINUTI ZBOG IZGRADNJE AUTOCESTE: Ode sve, ostadosmo bez ičega!

 • travanj 14, 2019 at 5:38 am
  Permalink

  Oduzimanje u Ortijesu je počelo još prije II svjetskog rata za potrebe aerodroma, da bi se nastavila posle II svetskog rata za iste potrebe.
  U novinarskom članku piše da zemlja nije obradiva. Naprotiv tu je kvalitet zemlje mnogo bolji već u donjem polju (pored mag. puta M-17), koje je takođe oduzeto 1959 godine za potrebe HEPOK-a (farma krava). Na toj istoj zemlji je novo naselje u Ortijesu (napravljeno poslije zadnjeg rata).
  Sad ponovo se oduzima za potrebe auto-puta. Niko ne garantuje da će na ovome stati. .

  Reply
 • travanj 14, 2019 at 1:00 pm
  Permalink

  Ljubica Samir i Vujadin su znacajniji od evropskog koridora a vujadin je inace poznat kao dobrotvor nevoli novce. Jao koji supljak

  Reply
 • travanj 14, 2019 at 4:22 pm
  Permalink

  plati govnima i pravi ali blize hrvatinama dasenjima rusi naselje sve vratit u srednju bosnu odaklesu sljegli.

  Reply
 • travanj 15, 2019 at 10:30 am
  Permalink

  Gdje su ovdje Mostarci?

  Reply
 • travanj 15, 2019 at 10:59 am
  Permalink

  Cuj milion maraka vinograd ?

  Reply
 • travanj 15, 2019 at 6:36 pm
  Permalink

  Mozda zlatne bobe grozdja rodi. Zko ce ti ga znati

  Reply
 • travanj 15, 2019 at 8:54 pm
  Permalink

  Ma jasta seli te Srbe očito vam ovo ide u prilog sto imanje ljubice i njene porodice vredi jako mnogo sto je staro 120god da ne navodim jos razloga. Jer vama prazno glavcima to nista ne znaci mislite da se novcem moze sve kupiti,Eto vam blagaja pa pravite kako je plan i bio 1973

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!