Partizansko groblje postalo novo politikantsko poprište

Svečanosti nije nazočio niti jedan hrvatski ministar iz Vlade FBiH, kao ni iz Vijeća ministara BiH, ali ni Ggradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i to već iz poznatog razloga: smatraju da je posrijedi manipulacija proračunskim novcem od strane stranački podobnih udruga i poduzeća te tako i netransparentna obnova Partizanskog spomen-obilježja.

Na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, spomeniku u Mostaru jučer je obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Među onima koji su nazočili polaganju vijenaca bili su i šef Izaslanstva EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić s dijelom Federalne vlade, konzulica Republike Srbije u BiH Marija Bakoč, predstavnici nekoliko nevladinih udruženja među kojima i Centr za mir i multietničku suradnju, bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića, članovi Mostarskog kruga itd.

Svečanosti nije nazočio niti jedan hrvatski ministar iz Vlade FBiH, kao ni iz Vijeća ministara BiH, ali ni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i to već iz poznatog razloga: smatraju da je posrijedi manipulacija proračunskim novcem od strane stranački podobnih udruga i poduzeća te tako i netransparentna obnova Partizanskog spomen-obilježja.

Sam gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, na predavanju studentima Sveučilišta Mostar, održanom netom prije svečanosti na Partizanskom groblju kritizirao je, kako je kazao, “ignoriranje predstavnika lokalne vlasti u pripremi i organizaciji na partizanskom spomen-obilježju, čime se želi i dalje destabilizirati Mostar”.

Novalić: Bili smo nemarni prema antifašizmu

Obnova mostarskog spomeničkog kompleksa, podignutog u znak sjećanja na poginule borce antifašističkog rata, počela je prošle godine. Partizansko spomen groblje, ideja arhitekta Bogdana Bogdanovića, proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine, međutim, nedolazak hrvatskih predstavnika poruka je da to ovaj spomenik još uvijek ipak nije.

“Žalosno je što smo punih 20 godina čekali kako bi obnovili ovaj spomenik i ovo je bio posljednji trenutak za njegovo spašavanje, protiv urušavanja i nestajanja. Nemarom za ovaj spomenik, pokazivali smo i naš nemaran odnos prema antifašizmu i postavlja se pitanje jesmo li mi zaista takvi. Tijekom ovih 20 godina zajedničkih ciljeva je bilo sve manje, dok su u prvi plan izbijale podjele na svim mogućim osnovama i svi smo tome svjedoci. Danas, na dan pobjede nad fašizmom, obnova ovog objekta je konačno završena. Simbolički, nadam se da če ovo biti i početak restauracija ideja antifašizma u našem društvu”, kazao je u obraćanju nazočnima na Partizanskom groblju federalni premijer Fadil Novalić.

On je podsjetio da je čak trećina stanovnika Mostara je sudjelovala u narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB) te istaknuo nadu da će Partizansko groblje spajati umjesto razdvajati, obećavši i daljnju pomoć u obnovi svih povijesnih spomenika u FBiH.

“Povijest naše zemlje je puna svijetlih točaka i daje nam za pravo da budemo ponosni na naše pretke. Daje nam uzor i primjer kako graditi zemlju za sve Bosance i Hercegovce, državu bez podjela sa zajedničkim ciljevima”, zaključio je, između ostalog, Novalić.

Zvizdić: Fašističke ideologije nisu poražene

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, između ostalog, kazao je: “I danas, kada ujedinjena Europa slavi svoj dan i kada se diljem planete s velikim pijetetom obilježava Dan pobjede nad fašizmom i odaje počast žrtvama 2. svjetskog rata, mi na žalost svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije u BiH nisu poražene. Događaji iz naše nedavne prošlosti, ali i naša svakodnevnica potvrđuju da elementi diskriminacije koja graniči s obrisima fašizma, manje ili više prikriveni, još uvijek postoji u našem bh. društvu. Zbog toga, prihvaćanje europskih i civilizacijskih vrijednosti i jačanje ideje antifašizma mora biti imperativ našeg djelovanja”

Istaknuo je da je borba protiv fašizma, borba protiv svih podjela.

“Podjele su bh društvu uglavnom nametane jer je stvarna nit BiH satkana od jedinstva različitosti, a to je osnovna ideja EU. To je borba i protiv secestioničkih pokušaja i povijesnog revizionizma, ali i odnos prema našem antifašističkom naslijeđu kao jednom od najvrjednijih, civilizacijskih tekovina. Ideja antifašizma ne može i ne smije biti naslijeđena samo od jedne političke ideologije ili samo jedne partije na ovim prostorima. Ona pripada svima nama, svim građanima BiH i ostat će naše trajno opredjeljenje”, kazao je Novalić.

On je istaknuo da iz Mostara i Partizanskog spomen-groblja želi poslati poruku: “Bosanci i Hercegovci oduvijek dio europskih naroda i da ćemo, uz naš trud i rad i Božju volju, ako Bog da, postati i njena punopravna članica. Na tome vjerno i uporno radimo, to je naš zadatak i obveza koju ćemo zasigurno realizirati i ostaviti budućim generacijama koje će živjeti kao Europljani”, zaključio je Zvizdić, naglašavajući da spomenik “predaje građanima Mostara da bude mjesto zajedničkih susreta”.

Wigemark: Europa nije imperij, nego zajednica neovisnih država

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, prije nego što je sa federalnim premijerom Novalićem i predsjedateljem Vijeća ministara Bih Zvizdićem položio vijenac, podsjetio je na značaj Dana Europe, osvrnuvši se na temelje EU-a.

“Nesumnjivo, ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u suvremenoj povijesti Europe, poviješću koja je nažalost svjedočila brojnim sukobima i krvoprolićima. Samo nekih pet godina nakon 2. Svjetskog rata jedan od najvažnijih događaja je kada je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schuman nazvao svog njemačkog kolegu, dojučerašnjeg zakletog neprijatelja kako bi razgovarali. Schumanov potez je otvorio put pomirenju, suradnju i razumijevanju, do tada nezabilježenom u Europi, i utrla put izlječenju od rana”, kazao je Wigemark.

Usporedio je Schumanovu Deklaraciju o vrijednosti EU-a istaknuvši kako ista govori o jednakosti, uvažavanju ljudskih prava i spremnosti na međusobnu suradnju u cilju zajedničkog dobra.

“Upravo ove vrijednosti utkane su u ovaj spomenik koji je djelo slavnog arhitekta Bogdana Bogdanovića. Njegov arhitekt je rekao da je Partizansko groblje napravljeno po uzoru na sam Mostar kako bi gledalo u srce Mostara i podsjećalo nas na univerzalne vrijednosti koje nas povezuju. Ove vrijednosti su utkane u same temelje EU, Unije slobodnih i jednakopravnih građana, kao jednog od najuspješnijih primjera pomirenja u suvremenoj povijesti, u okviru projekta za koji želimo da i BiH postane dio. Mi nismo nikakav imperij, država koja osvaja druge države, mi smo Unija neovisnih država koje dijele zajedničke vrijednosti i čija članica postajete slobodnom voljom”, zaključio je Wigemark.

Bešlić: Manipulacija koja ne doprinosi suradnji

Ipak, obilježavanje Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom groblju u Mostaru proteklo je bez hrvatskih predstavnika u vlasti, ali i mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića. On je netom prije, također provodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, govorio pred studentima Sveučilišta Mostar.

“Obilježavamo dva iznimno važna događaja: Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. S obzirom da je 8. svibnja 1945. godine nacistička Njemačka potpisala Akt o bezuvjetnoj predaji, 9. svibnja proglašen je Danom pobjede nad fašizmom. Pored podsjećanja na strahote do kojih je fašizam doveo, obilježavanje ovoga dana ujedno je i opomena i poruka svima nama da ustrajemo na putu borbe za slobodu i dostojanstvo svakoga čovjeka i svakoga naroda, da gradimo bolji i pravedniji svijet”, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Osvrćući se na događanje na Partizanskom spomen-obilježju, istaknuo je da se radi o manipulaciji i dobivanju jeftinih, političkih bodova pojedinih političkih aktera, a koja kazao je, ne doprinosi suradnji i zajedničkoj budućnosti.

“Takvi danas, bez znanja i suradnje s gradskom upravom i sa mnom kao gradonačelnikom, nekim svojim proslavama na ‘Partizanskom spomen obilježju’ u Mostaru ne šalju poruku suradnje niti nude viziju zajedničke budućnosti već za račun nekih svojih interesa još jednom pokušavaju predstaviti Mostar kao grad slučaj. Izgleda da je nekima jedini cilj slikati se u Mostaru uz unaprijed pripremljene zlonamjerne komentare koje će određeni mediji iskoristiti za prizemna dnevnopolitička podmetanja”, zaključio je mostarski gradonačelnik.

On je studentima Filozofskog fakulteta poručio da potiču jedni druge da je zajednička budućnost moguća i poželjna.

“Neka nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe budu dodatni poticaj i trajna inspiracija za gradnju takve budućnosti u kojoj će BiH biti zajednica jednakopravnih i jednakovrijednih naroda i građana, ukratko, Europska Unija u malom”, poručio je Bešlić.

Inače, Grad Mostar do sada je u obnovu Partizanskog spomen-obilježja uložio više od 200 tisuća KM. Prema prijašnjim procjenama, za potpunu revitalizaciju ovog nacionalnog spomen-obilježja potrebno je 1,2 milijuna KM. Tzv. hrvatska strana vlasti na svim razinama nije nazočila svečanosti na Partizanskom groblju jer smatraju da se novac netransparentno troši, da obnovu vode bošnjačke udruge te da s tvrtkama koje su zadužene za obnovu nisu potpisivani potrebni ugovori. Pojednostavljeno, sumnjaju da je netransparentno trošenje sredstava jedne interesne skupine, a mimo nadležne Agencije Grada Mostara te najavljuju i inspekcije.

Piše: V. Herceg, [email protected]

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!