Politika ruši kandidaturu Mostara za europsku prijestolnicu kulture

Projekt Mostar Europska prijestolnice kulture 2024. velika je šansa za ovaj grad. Vrijeme curi i Mostar je već u velikom kašnjenju za izradu potrebnih dokumenata. Svako ko se iole razumije u politiku i prilike u BiH i Mostaru jasno je kao dan da će se HNK Mostar izgraditi na mjestu na kome je započet, sa ili bez potpisa navedenih stranka i sa ili bez novca iz mostarskog proračuna. 

Političari koji ne daju podršku projektu bit će direktno odgovorni za njegovu propast  i uništavanje bilo koje šanse da se Mostar okrene budućnosti.

Ogromni trud koji je do sada uložio  ”Tim Mostar 2024” da Mostar prođe u drugi krug natjecanja za titulu Europske prijestolnice kulture (EPK) 2024. godine mogao bi pasti u vodu zbog političkih igara ili bolje rečeno nedoraslosti političkih stranaka u Mostaru da postignu bilo kakav dogovor. Pored Mostara, u drugi krug ušli su Banja Luka i Bodo (Norveška) i trenutno je Mostar u fazi pisanja druge Prijavne knjige na osnovu koje će biti donesena odluka o tome koji će od navedena tri grada ponijeti prestižnu titulu EPK 2024.

Budući da Mostar nema Gradsko vijeće, zahtjev Brisela je da političke stranke koje su sudjelovale u Vijeću daju podršku za dalju realizaciju projekta.

Sastavni dio nove Prijavne knjige je popis infrastrukturnih objekata koje će Grad Mostar u suradnji s višim razinama vlasti u BiH i međunarodnim partnerima izgraditi, rekonstruirati, proširiti, prilagoditi ili urediti za potrebe projekta Mostar 2024. I tu je zapelo.

Sporna je lista objekata, odnosno konkretnije ”probosanskim” strankama sporna je izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Središnjoj gradskoj zoni.

Tim i gradonačelnik usuglasili listu

Kada je  gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić sredinom veljače političkim strankama  u Mostaru uputio pismo kojim je zatražio dalju podršku za projekt Mostara kao EPK,  niko od čelnika gradskih odbora probosanskih stranaka nije htio dati bjanko podršku.

Zatraženo je da im se dostave izvještaji o svim  poduzetim aktivnostima, uvid u financije, infrastrukturne projekte te druge neophodne informacije. To je i učinjeno.

”Tim Mostar 2024” uputio je krajem veljače gradonačelniku Mostara na razmatranje i usvajanje popis

infrastrukturnih objekta koje je  smatrao neophodnima za realizaciju programa u okviru projekta EPK Mostar 2024. Gradonačelnik je prihvatio prijedlog, te ga dopunio i vratio na odobrenje Timu. Na sastanku Tima održanom 27. 3. 2019. godine 16 članova Tima podržalo je navedeni Prijedlog, 1član je bio protiv, a 1 član zbog teškog zdravstvenog stanja skoro tri mjeseca ne sudjeluje u radu Tima.

Na konačnom popisu našla su se dva objekta koja bi Grad Mostar u potpunosti financirao, a to su Kulturno-sportski centar Štreka, odnosno Sportska dvora i rekonstrukcija zgrade NAMA i njeno pretvaranje u objekt Muzeja Hercegovine, te još devet objekata koje bi grad sufinancirao, a to su: Hrvatsko narodno kazalište – 1.000.000 KM, Narodno pozorište – 1.000.000 KM, Partizansko spomen-groblje – 1.000.000 KM, Glazbena/muzička škola na Musali – 1.000.000 KM, Amfiteatar kod Stare pravoslavne crkve – 500.000 KM, HDHS Kosača – 400.000 KM, MC Pavarotti – 250.000 KM, OKC Abrašević – 150.000 KM, Green Design Centar – 150.000 KM.

Popis objekata poslan je političkim strankama uz molbu i napomenu da imaju u vidu ”kako je titula Europske prijestolnice kulture 2024. možda povijesna prilika za grad Mostar, za sve njegove građane inarode, da zajedno premostimo mnoge probleme koje svakodnevno živimo i tako ujedinjeni u svim svojim različitostima i specifičnostima doista postanemo Europska prijestolnica kulture 2024. godine”.

Odgovara iz dijela stranaka nije bilo, ali ni pojavljivanja na sastanak ovim povodom. Umjesto toga  dostavljeno  je pismo SDA, SBB, DF i SBiH-a kojim s jedne strane podržavaju nastavak projekta, ali s druge, stava su da se u aplikaciji ne mogu naći projekti koji su predmet političkih sporenja u Mostaru.

Konkretno,  riječ je o objektu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), koje izgrađeno u centralnoj gradskoj zoni.

”Gradsko vijeće Grada Mostar je Odlukom 01-1101/99 iz 1999. godine, kao i Odlukom 01-02-22/02 iz 2002. godine zabranilo gradnju u Centralnoj zoni Mostara.  Ovim Odlukama, koje nikada nisu stavljene van snage, treba dodati i nepostojanje Regulacionog plana Centralne gradske zone donosenog od Gradskog vijeća Mostara, što istovremeno znači i nemogućnost bilo kakvih legalnih građevinskih zahvata na ovom području”, stoji u pismu.

Odgovor HNK

HNK Mostar odbacilo je kao politikantske prigovore bošnjačkih stranaka navodeći da imaju sve uredne dozvole za gradnju, a da su razlozi posve druge naravi.

“Možemo zaključiti kako zahtjev određenih stranaka da se objekt HNK izbaci s popisa infrastrukturnih objekata bitnih za EPK 2024. nema nikakvo pravno utemeljenje nego je isključivo političke prirode ili, kako su i sami naveli, predmet političkih prijepora”, naveli su u priopćenju iz HNK. Pri tome su upitali je li problem u nazivu te institucije. “Je li uzrok političkih prijepora u nazivu Kazališta, odnosno u činjenici da je riječ o Hrvatskom narodnom kazalištu, ili pak nekim strankama ne odgovara da Mostar dobije titulu europske prijestolnice kulture 2024. pokazat će vrijeme koje je pred nama”, pitaju se u ovoj instituciji. Objasnili su kako će uprava HNK-a nastaviti izgradnju i završiti objekt “jer za to ne postoje bilo kakve pravne prepreke”. Iz HNK predstavili su i nekoliko dokumenata navodeći kako zgrada HNK u Mostaru ima sva regularna rješenja za izgradnju. Dodaju da s obzirom na to da HNK ima dozvolu za građenje, koja je u skladu s pozitivnim gradskim propisima izdana 1996. godine, očito je kako je odluka iz 2010. godine potvrdila pravo HNK za nastavak izgradnje objekta. ”Zabrana građenja se, dakle, odnosila samo na nove objekte i samo u razdoblju od dvije godine, od 1. prosinca 2010. do 1. prosinca 2012. godine. Budući da u spomenutom razdoblju nije usvojen novi regulacijski plan, stari regulacijski plan donesen 1996. nastavio je biti važeći ne samo za stare objekte nego od 1. prosinca 2012. godine i za nove objekte”, naveli su iz HNK.

“Uvjereni smo da se uz malo dobre političke volje na svim stranama i ovaj problem može uspješno premostiti i da Mostar uistinu može postati europska prijestolnica kulture 2024.”, naveli su iz HNK u Mostaru.

Projekt Mostar Europska prijestolnice kulture 2024. velika je šansa za ovaj grad. Vrijeme curi i Mostar je već u velikom kašnjenju za izradu potrebnih dokumenata. Svako ko se iole razumije u politiku i prilike u BiH i Mostaru jasno je kao dan da će se HNK Mostar izgraditi na mjestu na kome je započet, sa ili bez potpisa navedenih stranka i sa ili bez novca iz mostarskog proračuna. 

Političari koji ne daju podršku projektu bit će direktno odgovorni za njegovu propast  i uništavanje bilo koje šanse da se Mostar okrene budućnosti.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!