Poznat identitet stradalog policajca, sve više indicija upućuje na Gačića

Na lokalitetu Suhodol, kod Tarčina, u blizini objekta koji pripada FUP-u večeras je ubijen policajac, a kako se saznaje radi se o Mahiru Begiću iz hadžićkog naselja Lokve.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je za Fenu da je osoba čije je tijelo pronađeno na lokalitetu Suhodol, kod Tarčina, policajac koji je radio na osiguranji objekta Federalnog MUP-a u Suhodolu.

Ubijeni pripadnik FUP-a se borio sa ubojicom, obzirom da su na tijelu vidljive posjekotine. Također, pištolj ubijenog policajca je nestao. Kako se saznaje ubojstvo je slično onome koje se desilo u Konjicu kada je ubijen Saud Sultanić. Ubojica je prvo pucao, a onda zadao ozljede nožem.

Policajac Mahir Begić

Paralelno sa ovim stravičnim događajem, sarajevskoj policiji prijavljeno je da je na lokalitetu Ušivak kod Hadžića viđen Edin Gačić. 

Podsjećamo, Gačić je u ponedjeljak u mjestu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića i od tada traje potraga za njim.

U međuvremenu, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto javio je putem Twittera da se nalazi na terenu s ministrom unutrašnjih poslova i policijskim komesarom.

– Teška noć je pred nama. Molim sve da misle na obitelj policajca koji je izgubio život i sačekaju zvanične informacije – poručio je Forto.

Nakon ubojstva, područje Suhodola kod Tarčina osigurava veliki broj policijskih ekipa. Istodobno, policija u Konjicu blokirala je sve ulaze i izlaze iz grada i provjerava svako vozilo i osobe u automobilima.

Ilija Medić koji živi u blizini Objekta za edukaciju kadrova pripadnika Federalnog MUP-a je okupljenim novinarima ispričao što se večeras dogodilo.

– Ubojstvo se dogodilo između 18 i 18:30 sati. Moj sin je čuo pucanj. Čujem na vratimo zvono i kažu: Begić ubijen – priča Medić.

Očevidac je izjavio da je poznavao ubijenog policajca Begića i istaknuo da ga nije strah. Također je kazao da su pripadnici sarajevske policije brzo stigli na mjesto zločina.

“Begić je bio dobar, svi smo ga znali. Spavao je kod nas kada je bio veliki snijeg jer nije mogao doći do kuće”, dodao je Medić izražavajući žaljenje.

Edin Gačić osuđivan je zbog ubojstva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je svoju majku. Osuđen je na 20 godina jedinstvene kazne zatvora. Prije isteka kazne premješten je u bihaćki zatvor iz kojeg kasnije upućuju pismo upozorenja na adrese nekoliko nadležnih institucija – o tome da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo.

Edin Gačić

Da se radi o visokorizičnoj osobi iz pisma su zaključili i u Centru za socijalni rad Banja Luka. Na osnovu podataka o Gačiću inicirano je njegovo liječenje. No no nakon prepiske nekoliko nadležnih institucija u oba entiteta nije upućen na psihijatrijsko liječenje, naveli su za N1 u banjalučkom Centru za socijalni rad.

U banjalučkom Centru za socijalni rad naveli su da je liječenje višestrukog ubice Edina Gačića “bilo nužno i prijeko potrebno”. U Centar je dolazio do kraja 2017. godine, a mogućnost eventualnog liječenja je odbijao tvrdeći da je fizički i mentalno zdrav.


error: Content is protected !!