PROSVJEDI BRANITELJA Traže mjesečnu naknada u visini najniži mirovine – 326 maraka

SARAJEVO – S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, kako političku tako i onu ekonomsku, problemi s kojima kuburi braniteljska populacija neće biti tako skoro pred rješenjem. Tome svjedoče  sve češće blokade prometnica i graničnih prijelaza, prosvjedi pred zgradom Vlade Federacije, ali niti to gotovo nikada do sada nije dovodilo do usuglašavanja stavova, a o praktičnim rješenjima da ne govorimo. Tako je i jučer pred zgradom federalne Vlade održan prosvjed oko 150 razvojačenih branitelja, od kojih je dio pješačio od Tuzlanske županije do Sarajeva. Pregovore s vlastima ne žele, a zahtjev im je zakonsko reguliranje njihovog svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne mirovine u FBiH, a to je 326 maraka za svakog branitelja. Uz to, traže i jedinstvenog registra branitelja.

Poznati zahtjevi

– Izabrali smo najteži put da javimo vlastima da nas ima još živih. Borimo se uime svih branitelja Armije BiH. Ne želimo pregovarati ni sa kim iz Vlade FBiH, a resorni ministar Salko Bukvarević treba izaći pred branitelje i saslušati njihove zahtjeve. Ovdje ćemo se i naseliti ako treba ukoliko ne udovolje našim zahtjevima. Mi se dugo borimo za svoja prava, zato ih sada pozivamo da ispune naše zahtjeve, kazao je Ibrahim Hasanović,  predsjednik Patriotske lige Teočak. Branitelji poručuju kako je većina prisutnih pred zgradom Vlade FBiH na rubu egzistencije te da je žalosno što sada na ovaj način moraju “prositi” od vlasti. Kada su u pitanju zahtjevi, ističe branitelji poručuju kako su ih predali davno te postoji preko 15 kilograma papira njihovih zahtjeva na koje ili nisu dobili adekvatan odgovor ili ga nikako nisu dobili. Hasanović je kazao da sva braniteljska populacija u BiH ima iste probleme jer brojni branitelji već 20 godina nemaju nikakve nadoknade, niti je ikome riješen status.

– Volim ovdje časno umrijeti dok tražimo svoja prava, nego kod kuće, navodi Hasanović. Jasno je poručio kako branitelji koji su se jučer okupili tražiti svoja prava bez pregovora i bez vođa, svako pojedinačno. I ostali branitelji koji su bili na prosvjedu jednoglasno su poručivali kako su za BiH dali sve, a sada ih ista ta država ignorira. Mnogo od njih naglašavaju kako oni i njihove obitelji se već godinama nalaze u teškoj financijskoj situaciji te preživljavaju samo zahvaljujući pomoći prijatelja i rodbine. Upravo zbog toga su se i odlučili na višednevno pješačenje do Sarajeva jasno poručujući kako odatle ne idu sve dok im vlasti ne ispune zahtjeve. Jednoglasno ističu kako nisu došli ispred niti jedne političke opcije, te da su zbog političara upravo u stanju u kojem se nalaze.

Nema novca za zahtjeve

S druge pak strane, ministar Bukvarević je rekao da je s braniteljima koji prosvjeduju ispred Vlade razgovarao prije nekoliko dana u Tuzli kada im je pojasnio trenutnu situaciju posebno podcrtavši kako u proračunu ministarstva nema dovoljno sredstava za ono što traže. Također je naglasio kako je resorno ministarstvo još ranije Vladi predložilo plan od tri mjere kako bi se prevladali problemi branitelja.

– Prva mjera jeste usvajanje i objavljivanje Jedinstvenog registra branitelja, ali za to je potrebna izmjena trenutnog Zakona koji ne dozvoljava objavljivanje takvih podataka što je u proceduri. Druga mjera se odnosi na činjenicu da je ministarstvo dalo podršku svim braniteljima da formiraju jedinstvenu braniteljsku organizaciju i shodno tom zakonu u proceduru upućen Zakon o udruženjima od posebnog značaja za FBiH. Treća mjera, ona izravna, jeste da se potpiše sporazum između predstavnika braniteljskih organizacija i Vlade FBiH te se na godišnjoj razini od ušteda na računu ministarstva uz dogovor s braniteljskim udruženjima ta sredstva raspodjeljuju najugroženijim braniteljskim kategorijama, ustvrdio je Bukvarević. Ipak, kako je i sam kazao, taj sporazum nije dobio potrebnu podršku na sjednici Vlade.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!