Status kandidata i europski put BiH jedino jamstvo trajnog mira i ekonomskog razvoja

S obzirom kako najjače zemlje Europske unije, iliti zemlje “stare Europe” još uvijek ne gledaju blagonaklono na daljnje proširenje EU, važno je skupljati podršku što više drugih zemalja a jedna od njih jeste svakako Rumunjska. Kada k tomu dodamo da ova zemlja trenutno predsjedava Vijećem EU, jasno je kako se radi o značajnoj podršci koja je potvrđena i na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa rumunjskom premijerkom Vioricom Dancila. Tom prigodom Dancila je čestitala Zvizdiću na postignutim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine.

– Rumunjska snažno podržava euroatlantske integracije BiH a spremni smo pružiti političku i tehničku pomoć BiH kako bi se ubrzao europski put BiH. Rumunjska želi jačati i unapređivati suradnju sa BiH, posebno gospodarsku suradnju kroz povezivanje gospodarskih komora i poduzetnika, naglasila je Dancila. Uz to kaže kako je zapadni Balkan dio Europe, te da Rumunjska podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Europski put

Zvizdić je rekao kako su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunjsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je ova zemlja zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje suradnje u oblastima euroatlantskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i strojarsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

– EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prvenstveno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije stjecanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika, istaknuo je Zvizdić. Dodaje kako europska perspektiva regije postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regije kroz kontinuirano jačanje regionalne suradnje. Kao pozitivan primjer jačanja regionalne saradnje predsjedavajući Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske suradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Jačanje gospodarske suradnje

– BiH podržava i aktivno sudjeluje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. Posvećenost EU regiji, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta zapadnog Balkana, poručio je Zvizdić.

Svemu dodajmo kako su se sugovornici složili da je potrebno poticati suradnju gospodarskih komora dvije zemlje, suradnju gospodarstvenika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će se unaprijediti ekonomska suradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima znanosti, kulture, tehnologije, sporta i mladih. Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunjske euroatlantskim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumunjskoj za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2020-2021, a Dancila se zahvalila na podršci naše zemlje.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!