U Mostaru na obnovu još uvijek čeka 560 stanova i 1200 kuća

Trenutno u Mostaru imamo 175 prijavljenih, preživjelih domaćinstava za koje su podneseni zahtjevi za obnovu i želimo da im se u narednom periodu pronađu sredstva za pomoć u rekonstrukciji – kazala je Zukić

Veliki broj obitelji u Mostaru su beskućnici u svom gradu  i još od završetka rata najčešće žive kao podstanari. Prema podacima Gradske uprave Mostar broj neobnovljenih stambenih jedinica je oko 560 stanova i oko 1 200 kuća.
Kampanju s ciljem rješavanja stambenih pitanja raseljenih osoba i povratnika s područja grada Mostara koje muči ovaj problem pokrenula  je Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI).
Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić kazala je u četvrtak u Mostaru kako je projekt “Sporazum o zajedničkom financiranju obnove i rekonstrukcije devastiranih stambenih zgrada na području Grada Mostara” potpisan još 2007. godine od strane predstavnika svih razina vlasti BiH.

175 prijavljenih domaćinstava

– Mi smo to inicirali kao nevladina organizacija i tada se prikupilo 12.625.000 maraka namjenskih sredstava, a dosad je u ovom projektu obnovljeno 159 stanova i Muzička škola na Musali, s tim da jedna zgrada još nije predana korisnicima – kazala je Zukić.


Dodala je kako trenutno Bosna i Hercegovina ima oko 400 milijuna maraka za pomoć u rekonstrukciji stambenih objekata.
– Trenutno u Mostaru imamo 175 prijavljenih, preživjelih domaćinstava za koje su podneseni zahtjevi za obnovu i želimo da im se u narednom periodu pronađu sredstva za pomoć u rekonstrukciji – kazala je Zukić.
Kao prioritet i glavni zahtjev u segmentu rekonstrukcije i obnove stambenih jedinica Zukić navodi izgradnju stambenog bloka tzv. zgrade “Razvitak”.
– Tako će se pomoći ljudima koji ispunjavaju sve kriterije po pitanju implementacije navedenog novca. Imamo 52 čovjeka raseljena u gradu i još nekoliko ljudi koji se žele vratiti iz inozemstva – naglasila je Zukić.

Obnova ‘Razvitka’ na prvom mjestu

Od ostalih zahtjeva građana Mostara u navedenom segmentu Unija navodi i završetak obnove stambenih jedinica koje su bile obuhvaćene ranijim projektima te izgradnju i obnovu individualnih stambenih jedinica.
– Sve ovo neophodno je u narednom periodu obnoviti, a mi trenutno tražimo sredstva za središnji dio Mostara i zgrade koje su ovdje razrušene, a kako sam već spomenula, na prvom mjestu nam je obnova ‘Razvitka’, odnosno 60 stambenih jedinica koje bi time dobili – kazala je Zukić.


Anesa Bašić iz Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba “Moj dom” Mostar kazala je kako su na upit poslan gradonačelniku o troškovima obnove zgrade “Razvitka” dobili odgovor kako bi ona iznosila negdje oko 5 milijuna maraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!