USTAVNI SUD: HNŽ-u, ZHŽ-u i PŽ-u naređeno da u Ustav ‘uvedu’ Srbe i ćirilicu, a ‘izvedu’ bošnjački jezik

Prema presudi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, skupštine Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije moraju odmah, a najkasnije za šest mjeseci, uskladiti županijeske ustave s Ustavom FBiH na način da Srbe definiraju kao ravnopravan narod s Bošnjacima i Hrvatima, a ćirilicu kao ravnopravno službeno pismo.

Istovremeno, iz hrvatske jezičke varijante županijski ustava mora biti uklonjen termin ‘bošnjački jezik’ te definiran bosanski kao ravnopravan jezicima drugih konstitutivnih naroda.

Dok županijske skupštine ne usklade amandmanima ustavne odredbe s federalnim ustavom, što moraju učiniti najkasnije za šest mjeseci, kao prijelazno rješenje će važiti odgovarajuće odredbe Ustava FBiH.

Ovu presudu, donesenu 16. svibnja, Ustavni sud FBiH objavio je danas u Sarajevu.

Odlučivao je na zahtjev premijera FBiH i trećine zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koji su svojevremeno zatražili sudsko preispitivanje pojedinih odredbi u sadašnjim ustavima Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije, koje se odnose na pitanje (ne)konstitutivnosti srpskog naroda i (ne)ravnopravnosti ćiriličnog pisma u tim sredinama, kao i na netočnu formulaciju službenog jezika bošnjačkog naroda.

Zahtjev se odnosio i na Kanton 10 (Livno), ali je u međuvremenu taj županijski ustav usklađen s federalnim, pa je postupak pred Ustavnim sudom obustavljen u tom dijelu.

Vesna Saradžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, nakon objave presude je novinarima kazala da je ovo veliki dan budući da su ispravljene diskriminatorne odredbe u županijskom ustavu.

Ajman Šoše iz delegatskog kluba Bošnjaka također je izrazio zadovoljstvo uz napomenu da će službeni jezik bošnjačkog naroda biti definiran ispravno, kao bosanski.

Advokat Nedim Ademović  je naveo da ova presuda Ustavnog suda konačno uspostavlja ravnopravnost Srba u cijeloj FBiH, odnosno i u “posljednjem bastionu koji to dosad nije učinio”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!