DOBRI LJUDI U TEŠKIM VREMENIMA: Obilaze usamljene na kućnom pragu, obavljaju kupnju, dostavljaju hranu i lijekove

“Jedna od najvažnijih stvari koju svatko od nas može napraviti jest dati usamljenim ljudima do znanja da nisu sami. Iza nas je još jedan produktivan dan. Stanje je pod kontrolom. Ugodna večer svima”.


 Posljednja je to poruka koju je na društvenim mrežama uoči nastanka ovog teksta odaslala Udruga Minores. Mladići i djevojke koji inače skrbe o beskućnicima na području Mostara, u posljednje su vrijeme aktivni gotovo tijekom cijelog dana, predano radeći na opskrbi starijih kojima je uslijed nastale situacije ograničeno ili onemogućeno kretanje.

Pribavlja se hrana i kupuju lijekovi


– Još jednom pozivamo sve koji su u mogućnosti da provjere kod starijih susjeda je li im nešto potrebno te kako se nose s mjerama opreza i samoizolacije. Malo razgovora i pažnje onima koji su možda usamljeni uvijek dobro dođe. Hvala od srca – poručeno je u četvrtak dok je pripreman posjet. U prilogu je bila i fotografija košarice dok se puni namirnicama za život.
U Minoresu je trenutno na djelu solidarna podjela poslova. Pripremaju se rasporedi obilazaka, posjeta i aktivnosti, pribavlja se hrana i kupuju lijekovi, obilaze se obitelji u stanju potrebe, a dio aktivista odgovara na vaše poruke i pozive, pišući istodobno i obavijesti za stranice. Dosada su, kažu, sve potrebite obitelji i ugrožene pojedince opskrbili i hranom i lijekovima. Zahtjeva za pomoć imaju i više nego što se može ‘pokriti’, pa je nedavno odaslana i zamolba za razumijevanje.
Posao je otkako je nastupila izvanredna situacija organiziran na način da se pozivi starijih upućeni Civilnoj zaštiti prosljeđuju njima.
U Minoresu su prema riječima aktivistkinje Antonije Džeba oduševljeni zainteresiranošću volonterki i volontera. Budući da su dužni paziti na svoje i zdravlje sugrađana, formirali su timove za različite dijelove grada.

Na ‘nogama’ od ranog jutra

– Javilo nam se oko stotinu volontera koji mogu pomoći pri obavljanju poslova. Svaki od njih s početkom dana dobija podatke o osobama koje uskoro mora posjetiti. Osobe koji su u stanju potrebe pozive upućuju Centru, potom slijedi zamolba ili zahtjev odaslan ka Minoresu, nakon čega odlazimo na vrata domova, preuzimamo novac i popis svega potrebitog, a nakon obavljenje kupovine se vraćamo s potrepštinama – opisuje Džeba.
Dobra okolnost je to što svi novi volonteri imaju volju raditi svakodnevno i što su tijekom cijelog dana na raspolaganju. Džeba napominje da se posebno vodilo računa i o tomu da li netko od njih dolazi iz obitelji u kojima ima osoba narušenog zdravlja.


– Takve isključujemo odmah. Ovo je ipak najopasnija misija u kojoj smo dosad bili. Bilo je i ranije opasnosti, ali nikad nešto riskantno kao ovo danas. Pokušavamo odgovoriti zadatku na najbolji način. Sreća je i što su osobe koje nas trebaju uglavnom na nogama već u sedam ujutro, tako da na vrijeme završavamo svoje obveze. Ne izlažemo se opasnostima koje donosi policijski sat – dodala je Džeba.


Iz Minoresa su i ovom prigodom zahvalili svima koji su donirali hranu, higijenska sredstva i lijekove, te na poseban način njihovim članicama, članovima i vrijednim ljudima koji marljivo obilaze kompletan grad i okolicu, a kako bi najugroženiji članovi našega društva bili mirni i zbrinuti u ovim teškim danima. D. A.

error: Content is protected !!