Dodik i Čović će podržati Radončićevog kandidata na čelu OSA-e

Nije Milorad Dodik naivan i loš kalkulator, nije se zaletio s ambicijom da preotme čelnu poziciju u OSA-i od Bakira Izetbegovića, nego je šef SNSD-a samo dao naslutiti da bi podržao kandidata Fahrudina Radončića. Ima tu zasigurno odmazde zbog orkestriranog obaviještajnog udara na predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, a sada i zbog pakiranja seks afere oko predsjednika SIP-a Branka Petriča.

Tehnički mandat Vijeća ministara je ‘procvao’ u punom obujmu i najveći optimisti više ne gaje iluzije da bi država mogla u ovoj godini, a možda i do novih parlamentarnih izbora dobiti svoju Vladu.

Afere

Ovih dana svjedočimo proceduralnom nadmudrivanju između šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića i živućeg predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića. Čović upozorava da se mandatar Vijeća ministara Zoran Tegeltija mora imenovati, jer Zvizdić uskoro preuzima dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Denis Zvizdić hladnokrvno poručuje Čoviću da se previše ne sekira i da će se već nekako pronaći modus da sadašnji saziv Vijeća ministara preživi, po svemu sudeći predajom liderske palice u ruke zamjeniku predsjedatelja Mirku Šaroviću.

Kandidat Milorada Dodika za mandatara Zoran Tegeltija predmetom je političkog inaćenja pa i očiglednih podzemnih podmetanja između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Nacionalni godišnji plan je samo izgovor da se Dodiku i Čoviću, nakon zakonodavne, niti po koju cijenu ne preda i izvršna državna vlast. Prije mjesec ili dva na predsjednika VSTV-a  Milana Tegeltiju, također Dodikovog odabranika, sručio se stampedo nabrijane sarajevske čaršije, koja je isprovocirana nepromišljenim Tegeltijinim susretom s ‘podvaljenim’ biznismenom, pokušala bezuspješno svrgnuti njima najomraženijeg čovjeka u domaćem pravosuđu.

Ništa manje nije ‘odvratan’ niti drugi Dodikov čovjek, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Branko Petrić. On je odavno proglašen odmetnutim kolovođom u tom ‘otuđenome’ tijelu koje se, eto, drznulo, popuniti federalni Dom naroda po Čovićevim prohtjevima.

Petrića nisu mogli nasukati na kavanska problematična druženja, nego su mu smontirali „ljubavnicu“ i naivnog Jakufa Subašića, čovjeka za kojeg svi u Sarajevu znaju da ne bi mrava zgazio, a kamoli pokucao na vrata mužu fantomske Petrićeve ljubavnice. Zanimljivo je, međutim, kako se javno mnijenje, ali i istražitelji odmah, na prvu, obruše na ogoljene aktere afera, ali i ne odu do kraja pa da konačno otkriju te podzemne, paraobavještajne redatelje i „izvođače radova“, koji ljudima „skidaju glave“, a u konačnici se ipak pokaže da se radi o propalim prljavim montažama. 

Osveta

Šef SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prije nekoliko upro prstom u najosjetljiviju metu vođe SDA Bakira Izetbegovića.

Za poigravanja oko mandatara Zorana Tegeltije, ali i zbog nasrtaja na njegove ljude, Milana Tegeltiju i Branka Petrića, Dodik je očigledno spremio političku osvetu. Javno je poručio i zaprijetio Bakiru Izetbegoviću kako neće najesen dati potporu za novi mandat šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Nije Milorad Dodik naivan i poglavito nije loš kalkulator. On nije zaprijetio uskraćivanjem potpore Mehmedagiću zato što ima apetitet da otgrne šefovsku poziciju u OSA-i od Izetbegovića kako bi eventualno njegova stranka poklopila tu prevažnu polugu.

Dodik je sugerirao ono što se odavno šapuće, a to je da bi u paketu s Draganom Čovićem rado podržao Radončićevog kandidata za čelnog čovjeka u OSA-i. Samo nek nije iz SDA. Ta pozicija po nekom nepisanom pravilu i nacionalnom ključu pripada Bošnjacima. Ako bi Dodik, uz ‘mig’ Čovića i Radončića, progurao svoje vratolomije onda bi Izetbegopvić i njegova SDA praktično, nakon pravosuđa bili protjerani i iz obaviještajnog sektora. To bi tek bila neoprostiva kapitulacija Bakira Izetbegovića i on će sve učiniti da pomrsi  planove svojim ljutim rivalima.

Jednostavno je sve rezimirati i podvući, nema dugo ili nikako novog Vijeća ministara, ali na jesen kada isteknu mandati tek slijedi pravo mrcvarenje i borba prsa o prsa oko državnih obaviještajnih i policijskih agencija.     

Igre oko OSA-e

Podsjećamo direktoru, zamjeniku direktora i glavnom inspektoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Trifku Buhi i Damiru Bevandi mandati istječu 19. studenog ove godine. Koordinatoru u Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu 25. Kolovoza, članu Odbora državne službe za žalbe Vijeća ministara BiH Mladenku Ćavari 16. prosinca, direktoru SIPA-e Perici Staniću 5. Studenog, također ove godine.

 “Osman Mehmedagić zasigurno neće imati potporu SNSD-a prilikom izbora novog direktora OSA-e. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, OSA je radila na destabilizaciji RS-a i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu rukovoditi OSA-om”, rekao je Dodikov parlamentarni megafon Staša Košarac.

Bošnjački minder je na tu izjavu toliko pobjesnio da je odbrusio kako je Košarac vjerojatno popio svoju ‘lošu rakiju’.   
Inače, prema dogovoru političkih stranaka koje će činiti većinu na državnoj razini,makar to sve biše potpada pod maštu, predsjedatelj Vijeća ministara BiH u ovom mandatu treba biti kadar SNSD-a. Prema Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH generalnog direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedatelja Vijeća ministara BiH i u konsultaciji s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.
Košarac ističe da OSA svoje aktivnosti treba obavljati u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor, kao i nadzor Vijeća ministara BiH. On smatra da je potpunu kontrolu nad obavještajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

S druge strane u SDA tvrde kako je već godinama OSA na udaru Dodikovih i Čovićevih  struktura, uglavnom zbog činjenice da ta Agencija svojim djelovanjem „predstavlja vjerovatno posljednju crtu otpora protuustavnim, nezakonitim i destruktivnim aktivnostima, kako onim koji dolaze iz BiH, tako i onim iz regije, ali i malignom utjecaju Rusije u BiH“..

Upravo zbog te činjenice su, neovisno o stranačkoj pripadnosti i uglavnom lišeni prizemnih politikantskih motiva, predstavnici gotovo svih probosanskih političkih opcija davali bezuvjetnu potporu rukovodstvu OSA-e i aktivnostima koje ta Agencija provodi. To nije istina, jer je najžešći kritizer OSA-e i šefa Mehmedagića godinama Fahrudin Radončić.
U SDA nadalje navode  kako osovina Dodik-Čović već neko vrijeme djeluje protiv svega što ima probosanski karakter, a jedna od rijetkih sigurnosnih institucija u ovoj zemlji nad kojom ovaj dvojac nema apsolutnu kontrolu jeste upravo OSA, što se pokazalo u nekoliko navrata, pogotovo u posljednje vrijeme tijekom  afere „selefije“.

-Ne smijemo ni zamisliti kakav bi epilog ova afera imala da je umjesto Mehmedagića na čelu bio neki kadar HDZ-a ili SNSD-a, poručuju krugovi oko Bakira Izetbegovića iz čega se vidi da prema OSA-i imaju odnos kao da je njihova privatna kompanija. Sudbina zna često biti okrutna, zna se poigrati pa se dogodi baš ono što niti nije niti u primislima.

U SDA se nikako ne bi smjeli sblasnuti ako im Dodik i Čović otrgnu OSA-u i blagodare Fahrudinu Radončiću.

J. S.

2 thoughts on “Dodik i Čović će podržati Radončićevog kandidata na čelu OSA-e

 • srpanj 8, 2019 at 10:02 am
  Permalink

  Svi ostali neće podržati i predati OSA-u u ruke BIA-e i SOVa! Željko, dobro provjeri nakane ili napuštaj vlast. Da znamo kome ćemo na ulicama ispostaviti račune!

  Reply
 • srpanj 10, 2019 at 9:36 am
  Permalink

  Dvije stetocine ljudskog Roda ili otrovi naroda I narodnosti fujjjj

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!