DODIK JASAN: Godišnji nacionalni plan neće biti dostavljen, nema puta u NATO

Nema puta BiH u NATO, poručio je u razgovoru za Tanjug srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u odgovoru na spekulacije da je dogovorom s Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH) odustao od politike vojne neutralnosti RS-a.

Nema puta u NATO

Godišnji nacionalni plan (ANP), koji je korak ka integraciji BiH u NATO, neće biti dostavljen Bruxellesu, ističe Dodik, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi razinu suradnje s njim koja bi bila viša od one koju trenutno ima Srbija. “Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO, i mi ćemo. Ako Srbija za 300 godina ne uđe u NATO, nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time. Partnerstvo za mir i IPAP, to je sasvim dovoljno, pa ako ne valja NATO, neka se povuku iz toga“, dodao je Dodik u intervjuu za Tanjug komentirajući kritike oporbe u RS-u da je potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti s Izetbegovićem i Čovićem odustao od politike vojne neutralnosti RS-a i učinio ustupak Federaciji BiH, ali i na spekulacije javnosti da li će ANP biti dostavljen sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Član Predsjedništva BiH naveo je i da nije siguran da će novi saziv Vijeće ministara BiH biti formiran u roku od 30 dana, na čemu je inzistirao. Kako je istaknuo, on je izričit da se u Načelima za formiranje vlasti ne spominje ANP. “BiH neće dostaviti Bruxellesu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa“, ponovio je te pojasnio da u preambuli Načela jasno stoji opredeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu kako bi BiH mogla  početi pregovore o pridruživanju, ali prije svega s EU, dok se NATO nigdje ne spominje.

Govoreći o spornom članku 3., koji se tiče NATO-a, Dodik kaže da se u njemu nijednom rječju ne spominje Akcijski plan, već se navodi da će se poštivati Ustav i zakon, ali uključujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH, što se do sad ni u jednom aktu nije spominjalo. To znači, navodi, nadalje, sugovornik Tanjga, da će se poštivati i Narodnu skupštinu RS-a te njenu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja je vrlo jasna, te da se neće prejudicirati buduće odluke u pogledu članstva u NATO.

Opstrukcije sporazuma moguće

Upitan znaju li druga dva potpisnika sporazuma, Izetbegović i Čović, da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik je odgovorio potvrdno navodeći da im je to izravno rekao u razgovorima.

Zamoljen da komentira najavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će sjednicu Predsjedništva BiH sazvati tek kada bude prihvaćen ANP, koji bi, potom, bio dostavljen u sjedište NATO-a, Dodik kaže da su opstrukcije moguće i da sporazum nije obavezujući za nekoga tko nije potpisnik. “Potpisnice sporazuma su tri političke stranke koje su izborni pobjednici kod svojih naroda“, pojasnio je.

U slučaju nepoštivanja, slijedi  proces osporavanja svih nametnutih rješenja

U pogledu zadanog roka od 30 dana za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, naveo je da on nije siguran da će on, unatoč sporazumu, biti ispoštovan, ali i dodaje da mu je, na izvjestan način i svejedno. “Smatram da je bilo nužno doći do ovog sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati žele formiranje vlasti. Oni su za NATO, ali ne inzistiraju na tome jer nema koncenzusa. NATO je izmišljena priča od strane Bošnjaka“, tvrdi Dodik te najavljuje da će, ne bude li vlast formirana, Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito sukladne Ustavom BiH, a što znači da će se RS povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju suglasnost na neizravne poreze, odbaciti rad Suda  BiH i Tužiteljstva, kao i SIPA-e na svom teritoriju te će dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na razinu BiH a kojih je, prema njegovim riječima,

83. U tom je svjetlu podsjetio da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti i državne funkcije i ovlasti koje nisu Ustavom izričito dane BiH. “Entitetski parlament ući će u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, no ne i Daytonskog sporazuma, koji ćemo nastaviti poštivati. No, spreman sam i na drugi scenarij – da vlast bude formirana, te ćemo, u tom slučaju, pokušati neku vrstu reforme“, zaključio je Dodik.

error: Content is protected !!