Dodik: Mi smo našli ‘svoj Dejtonski sporazum’

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je taj bh. entitet „pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum“.

Kaže da je tekst Dejtonskog sporazuma pronađen, kako je informisan iz medija, kod pratioca Alekse Buhe, koji je bio u Parizu, 1995..

-Dobio je taj sporazum i trebalo je da ga donese u RS i očigledno da ga nije dao na raspolaganje organima. Eto, mi smo našli neki svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje – ustvrdio je Dodik.

Očigledno je, navodi, da se u Sarajevu s tim dokumentom manipuliše jer su, kako kaže, željeli da tumače Dejtonski sporazum kako oni žele, a ne kako je napisano.

Komentirajući medijske navode da se originalni primjerak Dejtonskog sporazum nalazi u sefu u Predsjedništvu BiH, Dodik je za RTRS rekao „da oni nisu od početka željeli da prihvate Dejtonski sporazum, te na taj način vršili pritisak na visokog predstavnika”.

Svi visoki predstavnici su, kaže, u svojim mandatima mijenjali Dejtonski sporazum i to je dio međunarodnog krivičnog djela, koje treba jednog dana procesuirati, bez obzira ko je i na koji način vršio tu funkciju.

Dokument “Dejtonski mirovni sporazum”, koji je policija pronašla kod Željka Kuntoša s Pala trenutno se nalazi u MUP-u i bit će  deponovan u Osnovni sud Banja Luka – rekao je danas Darko Ćulum, direktor policije RS-a.

Istraga će, kaže, pojasniti kako je Kuntoš došao do dokumenta.

Ćulum je rekao da je policija imala informacije da je Kuntoš želio da proda dokument, te da bi istragom trebalo da budu utvrđene sve činjenice i da će svako ko bude doveden u vezu sa tim dokumentom biti saslušan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!