Dodik najavio donošenje novog ustava RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će RS naredne godine ući u proces usvajanja i donošenja novog ustava u tom entitetu.

Dodik je naveo da će novi ustav Republike Srpske biti u skladu sa najsavremenijim dostignućima i praksama složenih zemalja.

Učestvujući u radu naučnog skupa sa međunarodnim učešćem “Ustav i izazovi ustavnog razvoja u složenim državama”, koji se održana na banjalučkom Pravnom fakultetu, Dodik je rekao da Ustav RS danas ne odgovara stvarnom interesu naroda koji ovdje živi.

On je istakao da će pokušati da novi ustav na neki način bude dvokružno usvojen upravo zbog današnje situacije da ima Vijeće naroda RS kojeg nema u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a koje u suštini odbija mnoga akta donesena u NSRS.

On je objasnio da će prijedlog novog ustava Republike Srpske biti upućen u parlament gdje će se obezbijediti prosta većina za taj akt, nakon toga će biti upućen na ustavni referendum za koji smatra da će dobiti podršku naroda u RS, a zatim ga vratiti u parlament i proglasiti.

“Ustav nema namjere da u sebi ima neku vrstu secesije, samim činom donošenja tog ustava, ali će svakako omogućiti da se i tim problemima može baviti Republika Srpska”, rekao je Dodik.

On je rekao da je u sve ovo vrijeme u BiH karakteristično flagrantno kršenje međunaronog prava putem visokih predstavnika međunarodne zajednice.

“To je dovelo do jednog monstruma koji uopšte ne funkcioniše – BiH je danas u svakoj vrsti krize, ustavnoj, ekonomskoj i moralnoj”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da dugo zadržavanje u takvim nemogućim uslovima ide na štetu svih. ”

“Nisam protiv da pokušamo da nađemo neka rješenja, ali ona moraju da idu putem jačanja automonomije Republike Srpske dobijene Dejtonskim mirovnim sporazumom”, napomenuo je Dodik.

On je rekao da je “veoma legitiman politički cilj da se gradi veći stepen autonomije, i to je svuda legitimno, iako će neki reći da je to secesija”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!