DODIK: Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika jest Republika Srpska

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će koncem ovog mjeseca biti zakazana sjednica Narodne skupštine RS-a posvećena deklaraciji SDA, koju smatra samo vrhom nečeg što je visoki predstavnik godinama radio, ohrabrivao i što je njegov konačni cilj.

Kako je dodao, sve to, od deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, će biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine RS-a, a koji će se temeljiti na Ustavu i na Daytonskom sporazumu.

Nema vlasti

“Do sada nismo imali okupljen tim, kao što imamo sada, a koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na deklaraciju SDA… Nema nikakvog bosanskog idnetiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jest Republika Srpska“, istaknuo je Dodik u razgovoru za beogradski list “Politika“, te poručio da sve što je visoki predstavnik radio ne može opstati niti biti legalizirano jer je rađeno mimo propisa i Daytonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, ključna je stvar ne dopustiti da se zaboravi da su tzv. bonnske ovlasti potpuna podvala i prijevara, da se ne temelje na pravu, ali da je temeljem njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sustav u BiH.

“Odbacit ćemo tu praksu i same bonnske ovlasti te o tome, tj. o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik – od vojske, neizravnih poreza i drugo – zatražiti dijalog s Federacijom BiH“, dodao je Dodik koji, pak, pretpostavlja da Bošnjaci neće prihvatiti takav razgovor budući su te ovlasti prigrabili i misle kako je to definitivno, a što nije.

“Ne budu li htjeli razgovarati, mi ćemo, nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privede Ustavu BiH, imati legalno pravo izaći iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima“, smatra Dodik  koji je procijenio i da nema ništa od priče da će za mjesec dana biti formirana vlast na razini BiH.

Neće u NATO

“Ustrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu. Godina dana bez Vijeća ministara BiH svjedoči da BiH, zapravo, nije ni potrebna jer se očito može bez toga….Nemam više ni volju ni želju, niti moji ljudi inzistiraju da se formira vlast“, naveo je član Predsjedništva BiH ponovivši da je pitanje NATO-a izmišljeno kako Sarajevo ne bi dobilo partnere iz RS-a te se takvim ponašanjem pokušava napraviti stanje u kojem bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimitet na izborima ne trebaju ući u vlast, dok oni koji su izbore izgubili mogu i dalje raditi.

Govoreći o nedavno u Beogradu održanom trilateralnom sastanku na kojem su, osim članova Predsjedništva BiH, bili i predsjednici Turske Recep Tayyip Erdoğan te Srbije Aleksandar Vučić, Dodik kaže da je pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju da je sve lijepo u BiH, pa je morao da objasni kako već godinu dana nema vlast.

Prema njegovim riječima, hrvatskom i bošnjačkom član Predsjedništva je jasno stavljeno do znanja da uvjetovanje neće proći.

“Treba napokon biti jasno: nećemo ući u NATO niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali surađivati možemo“, kategoričan je Dodik koji smatra da zemlja poput BiH može uspješno živjeti samo uz uvažavanje partnerstva i konsenzusa, dok su politike koje dolaze iz Sarajeva potpuno oprečne tim načelima. Član Predsjedništva BiH je kazao i da ne zna zašto BiH još pokušavaju očuvati.

error: Content is protected !!